Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 10. januára 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov, Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR a Asociácii priemyselných zväzov, ako aj v Združení miest a obcí Slovenska stále nepoznajú vládne riešenie energetickej krízy pre veľké subjekty. Žiadajú preto rokovanie s relevantnými ministerstvami.



Bratislava - Novela rokovacieho poriadku týkajúca sa parlamentnej stráže nadobudla účinnosť, stráž tak po novom bude môcť vyviesť poslanca z rokovacej sály Národnej rady v prípade narúšania poriadku. Predseda parlamentu Boris Kollár v rozhovore pre TASR deklaroval, že Národná rada je na to pripravená.



Pezinok - Samosudca Špecializovaného trestného súdu dnes v Pezinku otvoril na druhý pokus proces v korupčnej kauze podnikateľa Štefana Ž. Ten vinu odmieta.

- Obžaloba bola podaná pre podozrenie z pokračovacieho prečinu podplácania vtedajšieho šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda S. v období rokov 2016 až 2020. Ide najmä o skutky nadväzujúce na kauzu mediálne známu ako Valčeky.



Bratislava - Slovenská lekárska komora má vážne výhrady k mnohým bodom memoranda medzi vládou a Lekárskym odborovým združením. Ide napríklad o ďalšie vzdelávanie lekárov či rezidentské štúdium.



Bratislava - Priemyselná produkcia v novembri 2022 medziročne poklesla o 10,8 percenta, priemysel zvýšil svoje zaostávanie, prejavujúce sa v posledných mesiacoch. Medzimesačne, oproti októbru 2022, po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 1 percento. Informoval o tom Štatistický úrad Slovenskej republiky.



Moskva - Ruské úrady oznámili paralelné trestné stíhania dvoch prominentných kritikov Kremľa. Ide o známeho herca Artura Smoľjaninova, kritického voči vojne na Ukrajine, ako aj o podnikateľa a stúpenca ruskej opozície Borisa Zimina. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Na archívnej snímke z 19. júna 2009 známy ruský filmový a divadelný herec Artur Smoľjaninov gestikuluje počas príchodu na 31. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Moskve.
Foto: TASR - AP


Moskva - Rusko v súčasnosti na Ukrajine bojuje proti Severoatlantickej aliancii vedenej Spojenými štátmi. Vyhlásil to dnes jeden z najbližších spolupracovníkov prezidenta Vladimira Putina - tajomník ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev.

- "Plánom západniarov je pokračovať v rozdeľovaní Ruska a nakoniec ho jednoducho vymazať z mapy sveta," uviedol Patrušev v rozhovore pre ruský týždenník Argumenty i fakty. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.



Amsterdam - Holandský úrad pre reguláciu médií udelil päťročnú vysielaciu licenciu ruskému exilovému nezávislému televíznemu kanálu Dožď. Televízii predtým odobrali vysielaciu licenciu v Lotyšsku.



Mexiko - Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan pripustil, že predaj bezpilotných lietadiel iránskej výroby Rusku môže znamenať, že Irán takto prispieva k vojnovým zločinom.



Londýn - Ruské sily dosiahli mierny pokrok v bojoch o mesto Bachmut na východe Ukrajiny, kde Moskva útočí už niekoľko mesiacov. TASR o tom informuje na základe správy britského ministerstva obrany.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz včera v Berlíne bránil svoju politiku dodávok zbraní Ukrajine a odmietol kritiku, že bol príliš váhavý po vypuknutí vojny. Jeho výroky nasledovali po tom, čo sa minulý týždeň dohodol s americkým prezidentom Joeom Bidenom na vôbec prvých dodávkach obrnených transportérov západnej výroby Ukrajine.



Melbourne - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová postúpila do 2. kola kvalifikácie prvého grandslamového turnaja roku Australian Open. Nasadená trojka zdolala Rusku Irinu Chromačovovú 6:2, 6:3.



New York - Hokejisti Montrealu prehrali v noci na dnes v NHL doma so Seattlom 0:4. Slovenský útočník v drese Canadiens Juraj Slafkovský natiahol šnúru bez bodu na 12 duelov v sérii.

- Najvyššie draftovaný hráč uplynulého leta nastúpil v druhom útoku, odohral 14:37 min a pripísal si dve strely na bránu a mínusový bod. Svoje bodové konto nerozšíril už 12 stretnutí. Montreal prehral osem z predchádzajúcich deviatich zápasov a patrí mu predposledná priečka Východnej konferencie.
Na snímke slovenský hokejista Juraj Slafkovský z Montrealu Canadiens v zápase NHL so Seattle Kraken v pondelok 9. januára 2023.
Foto: TASR - AP