Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 13. januára 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Podnikatelia, ktorí dostali začiatkom roka vysoké zálohové faktúry na energie, by mali čoskoro dostať upravené faktúry so zastropovanou cenou energií. Rozdiel medzi skutočnou a zastropovanou cenou by mal štát vykompenzovať dodávateľom. Uviedol to predseda hospodárskeho výboru Národnej rady Peter Kremský.



Bratislava - Ak vláda nedofinancuje ambulantný sektor, členovia Asociácie súkromných lekárov od 1. februára zavedú poplatky pre pacientov na pokrytie prevádzkových nákladov.



Bratislava - Priemerná inflácia na Slovensku za celý minulý rok dosiahla 12,8 percenta. Výraznejšie rástli ceny iba v roku 1993. Vlaňajší vývoj ovplyvnilo najmä zdraženie energií a v novodobej histórii Slovenska rekordný nárast cien potravín a pohonných hmôt. Decembrová inflácia zostala na 15,4 percenta, medzimesačne rástla najmenej za rok, informoval Štatistický úrad.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR



Bratislava - Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nevnímal pri presadzovaní reforiem v zdravotníctve politické zásahy. Problém medzi ním a vtedajším ministrom financií Igorom Matovičom sa podľa neho vyrábal umelo.



Bratislava - Napriek tomu, že vláda prisľúbila kompenzácie nárastu cien energií aj samosprávam, stále nie sú známe podrobnosti. Preto chodia vysoké zálohové faktúry. Uviedol starosta bratislavského Ružinova a zároveň predseda regionálneho združenia bratislavských mestských častí Martin Chren. Mnohé mestá a obce majú zároveň podľa neho problémy zostaviť svoje rozpočty na tento rok.



Bratislava - Do Európskeho parlamentu nastúpi po zosnulom europoslancovi Miroslavovi Čížovi za stranu Smer-SD Katarína Roth Neveďalová.
Na snímke Katarína Neveďalová.
Foto: TASR/Andrej Galica



Praha - V Českej republike sa dnes otvoria volebné miestnosti. Obyvatelia budú rozhodovať o tom, kto sa stane novou hlavou štátu, prípadne kto postúpi do druhého kola volieb o dva týždne.



Praha - Webové stránky niektorých kandidátov na českého prezidenta napadli hackeri. Podľa Národného úradu pre kybernetickú bezpečnosť je za útokom ruská skupina.



Budapešť - Európska únia chce politický spor s Maďarskom riešiť tak, že sa pomstí na maďarských študentoch. Uviedol predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v reakcii na pozastavenie štipendií programu Erasmus.



Moskva - Predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin navrhol konfiškáciu majetku Rusov, ktorí kritizujú ruskú armádu a "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine.



Paríž - Francúzsko dúfa, že Ukrajine dodá obrnené vozidlá typu AMX-10 RC do dvoch mesiacov. Vo vyhlásení to uviedol francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu.



Brusel - Severoatlantická aliancia oznámila, že premiestni niekoľko svojich prieskumných lietadiel z Nemecka do Rumunska, aby boli bližšie k bojiskám na Ukrajine.



Astana - Kazašský parlament odvolal zákon, podľa ktorého mala najbližšia rodina bývalého prezidenta Nursultana Nazarbajevova imunitu pred trestným stíhaním. Parlament zároveň odňal bývalej hlave štátu titul vodca národa.



Tokio - Japonská prokuratúra vzniesla obžalobu voči mužovi podozrivému z vraždy bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Tecuja Jamagami 8. júla 2022 z podomácky vyrobenej zbrane dvakrát odzadu vystrelil na bývalého premiéra počas predvolebného prejavu.



Seattle - Vo veku 80 rokov zomrel legendárny fotograf agentúry Associated Press Jack Smith, ktorý zvečnil erupcie sopky Saint Helens, únik ropy z tankera Exxon-Valdez, boxera Mikea Tysona ako odhryzol časť ucha Evandera Holyfielda, alebo plačúcu krasokorčuliarku Tonyu Hardingovú na olympijských hrách.
Bývalý fotograf agentúry Associated Press Jack Smith (vľavo) s kolegom fotografom Stevenom Nehlom, vtedy z novín Oregonian, počas univerzitného futbalového zápasu NCAA v Corvallise v štáte Oregon v roku 1987.
Foto: TASR/AP



New York - Montreal Canadiens zvíťazil v noci na dnes v NHL doma nad tímom Nashville Predators 4:3. V drese Canadiens sa do kanadského bodovania nezapísal slovenský útočník Juraj Slafkovský. Sériu bez bodu natiahol na 13 zápasov v rade.

- Zo Slovákov sa na ľade predstavil aj útočník Adam Ružička, ktorý bol pri víťazstve Calgary na ľade St. Louis 4:1. Z úspechu sa mohol tešiť aj obranca Erik Černák, Tampa Bay doma zdolala hráčov Vancouveru 5:4.

Slovenský hokejista v drese Calgary Flames Adam Ružička (vľavo) a hráč St. Louis Blues Alexej Toropčenko (uprostred) bojujú o puk počas zápasu zámorskej hokejovej NHL St. Louis Blues - Calgary Flames v St. Louis vo štvrtok 12. januára 2023.
Foto: TASR - AP