Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 16. januára 2022 - 11.45 h.



Bratislava – Ak vláda Slovenskej republiky nezasiahne voči extrémnym cenám dodávateľov elektrickej energie, ktoré v týchto dňoch dostávajú aj malí a strední pekári, cukrári či cestovinári, hrozí, že na Slovensku bude bezprecedentný nedostatok chleba a pečiva. Výšky zálohových faktúr, ktoré dostávajú v týchto dňoch pekárne či cukrárne, predstavujú štvor- až desaťnásobky minuloročných cien. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.



Bratislava - Prípadná zmena vlády by nemala ovplyvniť čerpanie peňazí z plánu obnovy pre zdravotníctvo. Pre TASR to uviedol dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.



Bratislava - Eduard Heger, ktorý je dočasne poverený riadením rezortu financií, by mal s okamžitou platnosťou odvolať z predstavenstva národnej lotériovej spoločnosti Tipos poslanca Národnej rady Erika Ňarjaša. Vyzval ho k tomu poslanec opozičnej SaS Juraj Krúpa.

- Bývalý minister financií Igor Matovič urobil podľa portálu aktuality.sk. zo svojho straníckeho kolegu z OĽANO člena predstavenstva Tiposu len deň pred svojím oficiálnym koncom na ministerstve financií, s platnosťou od 23. decembra minulého roka.



Berlín - Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová požiadala kancelára Olafa Scholza o uvoľnenie z funkcie. Ako povedala, mesiace trvajúci mediálny záujem o ňu jej bránil v tom, aby mohla robiť "rozhodnutia týkajúce sa bezpečnostnej politiky v záujme občanov Nemecka".



Bratislava - Pandémia najviac ovplyvnila praktické zručnosti žiakov učebných odborov. Konštatuje to Štátna školská inšpekcia na svojom webe s tým, že v školskom roku 2021/2022 sa po dvojročnej pauze spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19 uskutočnili tradičné záverečné skúšky.



Bratislava – Slovenské elektrárne začali po vykonaní všetkých predpísaných skúšok fyzikálneho spúšťania s ďalšou fázou uvádzania 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce do prevádzky, a to s energetickým spúšťaním.
Na snímke chladiaca veža 3. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach 2. júla 2019
Foto: TASR - Henrich Mišovič



Kyjev - Ruské sily ostreľovali v noci na dnes mesto Záporožie a v skorých ranných hodinách aj mesto Nikopol na juhu Ukrajiny. Informuje o tom stanica CNN odvolávajúca sa na vyjadrenia miestnych predstaviteľov.



Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki verí, že Nemecko schváli plán Poľska na zaslanie tankov Leopard 2 na Ukrajinu.



Minsk/Moskva - Rusko a Bielorusko začali dnes ráno spoločné manévre vzdušných síl, ktoré potrvajú do 1. februára. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.



Kyjev - Spod trosiek bytového domu vo východoukrajinskom meste Dnipro, ktorý dostal v sobotu zásah pri ďalšej vlne raketových útokov ruskej armády, záchranári vytiahli ďalšie telá obetí, čím ich celkový počet stúpol na 35. Podľa TASR odvolávajúcej sa na agentúru AFP o tom dnes informoval gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko.



Kábul - Neznámi páchatelia zastrelili v noci na nedeľu v Kábule bývalú poslankyňu afganského parlamentu Mursal Nabizádovú, ktorá odmietla utiecť z Afganistanu, keď sa v auguste 2021 dostalo k moci fundamentalistické hnutie Taliban.



Melbourne - Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. V úvodnom kole vyradil melbournskeho šampióna z roku 2014 Švajčiara Stana Wawrinku po päťsetovej bitke 6:7 (3), 6:3, 1:6, 7:6 (2), 6:4. Vo štvrtom dejstve otočil z 3:5.
Na snímke slovenský tenista Alex Molčan v zápase proti Švajčiarovi Stanovi Wawrinkovi v prvom kole na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne v pondelok 16. januára 2023.
Foto: TASR/AP



New York - Hokejisti Montrealu Canadiens zvíťazili v nočnom zápase NHL na ľade New Yorku Rangers 2:1. Slovenský útočník Juraj Slafkovský si v drese hostí pripísal jeden mínusový bod, dve trestné minúty, dve strely na bránku, dve zblokované strely a jednu stratu puku. Do kanadského bodovania sa nezapísal už 15 zápasov za sebou. V 52. minúte odišiel z ľadu a ťažko dostupoval na ľavú nohu. Podľa zámorských médií utrpel zatiaľ bližšie nešpecifikované zranenie v dolnej časti tela.