Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 17. januára 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Ministerstvo práce v decembri pomohlo zariadeniam sociálnych služieb zaplatiť zvýšené faktúry za energie. Pomohli 720 poskytovateľom dotáciou viac ako 17,7 milióna eur. Dnes o tom informoval dočasne poverený minister práce Milan Krajniak.

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Odmena za účasť na parlamentných voľbách formou zľavy desať percent z poplatkov štátu či zníženie kvóra pri miestnom referende. To sú niektoré z cieľov novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú do Národnej rady predložili poslanci za OĽANO. Nová legislatíva by mohla byť v prípade schválenia účinná od 1. mája 2023.


Bratislava - Počas sobotného (21. 1.) referenda dostane volič jeden hlasovací lístok s referendovou otázkou, kde zakrúžkuje odpoveď "áno" alebo "nie". Zakrúžkovať môže len jednu odpoveď, inak je lístok neplatný. Vo volebnej miestnosti potrebuje predložiť občiansky preukaz. Ak hlasuje inde ako v mieste trvalého pobytu, potrebuje aj hlasovací preukaz.

Na snímke prenosná volebná schránka pre okrskové volebné komisie pre referendum.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Brusel - Prokuratúra z belgického mesta Charleroi nechce nikoho stíhať za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý zomrel koncom februára 2018 po zadržaní v cele na letisku Charleroi.

- Flámsky denník Het Laatste Nieuws upozornil, že advokát vdovy po J. Chovancovi toto stanovisko považuje za nepochopiteľné a dúfa, že členov letiskovej polície napokon postavia pred súd.


Bratislava - Podpredseda SaS a exminister školstva Branislav Gröhling vyzýva rezort školstva, aby začal konať v súvislosti s informáciami o zálohových faktúrach na energie, ktoré chodia v týchto dňoch školám.

Na snímke Branislav Gröhling (SaS).
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Presun pozemkov v chránených územiach pod štátnych ochranárov bol nezvládnutý a od začiatku zle nastavený. Uviedol to poslanec parlamentu Richard Takáč (Smer-SD) v súvislosti s hodnotením činnosti rezortu životného prostredia za uplynulý rok.


Bratislava - Slovenské automobilky v roku 2022 podľa predbežných výsledkov vyrobili približne jeden milión automobilov, čo predstavuje v porovnaní s predošlým rokom pokles o necelých 5 percent. Informovali o tom predstavitelia Zväzu automobilového priemyslu SR.


Praha - Druhé kolo prezidentských volieb v Česku bude podľa kandidáta Petra Pavla súbojom sveta slušnosti a dôstojnosti so svetom lží a manipulácií. Danuše Nerudová, ktorá v prvom kole volieb skončila tretia, mu prisľúbila svoju plnú podporu.


Berlín - Novým nemeckým ministrom obrany sa stane doterajší dolnosaský minister vnútra Boris Pistorius (SPD). Informujú o tom viaceré nemecké médiá s odvolaním sa na neoficiálne zdroje.


Kyjev - Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč podal dnes ráno demisiu do rúk Volodmyra Zelenského. TASR informuje na základe správy spravodajskej stanice Sky News.


Minsk - V Minsku sa začal súdny proces proti líderke bieloruskej opozície Sviatlane Cichanovskej. Političku súdia v neprítomnosti, keďže dlhodobo žije v exile.

Na snímke líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská
Foto: TASR/AP


Kyjev - Viac ako 7000 civilistov bolo zabitých na Ukrajine od začiatku ruskej ofenzívy. Včera to oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov s tým, že skutočný počet obetí na životoch je "výrazne vyšší". Ukrajina tvrdí, že počty zabitých civilistov sa môžu pohybovať až v desiatkach tisícov. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.


Melbourne - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa suverénnym spôsobom prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V úvodnom kole v pozícii kvalifikantky vyradila nasadenú dvadsaťjednotku Talianku Martinu Trevisanovú hladko 6:3, 6:2.

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová.
Foto: TASR - AP


New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar rozhodol v zámorskej NHL o triumfe New Jersey na ľade San Jose. V nájazdoch skóroval ako jediný a zariadil extra bod pre hostí po výsledku 4:3. Brankár Jaroslav Halák priviedol New York Rangers k víťazstvu 3:1 v Columbuse, keď predviedol 24 zákrokov a natiahol svoju úspešnú šnúru.

- Obranca Erik Černák pomohol asistenciou k výhre Tampy Bay na ľade Seattlu 4:1. Washington s obrancom Martinom Fehérvárym vydrel víťazstvo 4:3 po predĺžení na ľade New Yorku Islanders, hoci ešte v polovici duelu prehrával o tri góly. Calgary prehralo na ľade Nashvillu 1:2. Útočník Adam Ružička sa v drese hostí do bodovania nezapísal, zaznamenal jednu "mínusku".