Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 23. januára 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Vláda by sa už čoskoro mohla zaoberať návrhom na zriadenie štátnej distribučnej spoločnosti na dodávanie liekov, zdravotníckeho materiálu a zdravotníckych pomôcok. Rezort zdravotníctva pre TASR potvrdil, že materiál chce predložiť v marci.

Bratislava - Na odkladanie predčasných parlamentných volieb do septembra nie je žiaden racionálny dôvod. Tvrdí to mimoparlamentná strana Hlas-SD. Žiada ich termín najneskôr do konca júna.

- Bývalé koaličné strany sa dohodli, že predčasné voľby budú 30. septembra. Dohodu tiež našli na texte zmeny Ústavy Slovenskej republiky v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátenie volebného obdobia parlamentu by malo byť možné prijatím uznesenia, na čo bude potrebných 90 hlasov poslancov.

Bratislava - Ministerstvo vnútra plánuje v rámci pilotného projektu nakúpiť 192 telových kamier pre policajtov vrátane príslušenstva a IT techniky na ukladanie záznamov z kamier do informačných systémov ministerstva.

Bratislava – Platnosť rozhodnutia o umiestení stavby diaľnice by sa mohla predĺžiť na päť rokov zo súčasných troch rokov. Vyplýva to z novely zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá, ktorú predložil do Národnej rady poslanec Miloš Svrček z hnutia Sme rodina.

Bratislava - Predseda dopravnej komisie hlavného mesta a starosta bratislavských Jaroviec Jozef Uhler predpokladá, že novú električkovú trať v bratislavskej Petržalke dokončia v budúcom roku, spustia ju však až v roku 2025.

Bratislava - Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (16. 1. – 22. 1.) na vstupe do Slovenskej republiky 19.183 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 727 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 20.420 ľudí.

Varšava - Poľská vláda požiada Berlín o povolenie poslať Ukrajine tanky Leopard nemeckej výroby. Tanky však Kyjevu pošle aj bez povolenia Nemecka. Vyhlásil to poľský premiér Mateusz Morawiecki, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Brusel - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell dúfa, že členské krajiny počas dnešného stretnutia ministrov zahraničných vecí schvália ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 500 miliónov eur.

Kyjev - Maroko údajne poslalo Ukrajine bojové tanky T-72B sovietskej výroby. Uviedla to ukrajinská armáda v pravidelnom zhrnutí situácie na bojisku, informuje TASR podľa správy denníka The Guardian.

Moskva - Ruská Služba vonkajšej rozviedky uviedla, že Ukrajina skladuje západné zbrane v areáloch atómových elektrárni. Svoje tvrdenia nepodložila žiadnymi dôkazmi a nezávisle overiť ich nedokáže ani agentúra Reuters.

Budapešť - Dnes sa začal celoštátny týždeň štrajkových dní maďarských pedagógov, ktorý vyhlásil Demokratický odborový zväz pedagógov a Odborový zväz pedagógov.

Moskva - Rusko tvrdí, že zatiaľ nebol stanovený nový termín pre rokovania so Spojenými štátmi o obnovení inšpekcií jadrových zbraní na základe Novej dohody START. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

San Juan - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil 7. miesto v úvodnej etape 39. ročníka pretekov Vuelta a San Juan. V hromadnom špurte 143,9 km dlhej trasy so štartom a cieľom v San Juane triumfoval Ír Sam Bennett v drese Bora-Hansgrohe.

New York - Hráči New Jersey Devils v zostave s Tomášom Tatarom zdolali Pittsburgh 2:1 po predĺžení. Slovenský útočník nebodoval v treťom stretnutí po sebe. Nastúpil v druhej formácii, odohral 16:10 min a bol na ľade aj pri úvodnom góle "diablov." Okrem plusového bodu zaznamenal aj dve strely. Devils zvíťazili v šiestom z uplynulých siedmich zápasov.

Melbourne - Slovenský tenista Alex Molčan s Čechom Jiřím Lehečkom ukončili svoje pôsobenie vo štvorhre na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V osemfinále ich zdolalo francúzske duo Fabrice Martin, Jeremy Chardy 7:6 (2), 6:3.