Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 24. januára 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová odcestovala na pracovnú cestu do Berlína, kde sa stretne s nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom.

- Popoludní si prezidentka prevezme Schwarzkopfovu európsku cenu.



BratislavaTakzvaný solidárny príspevok z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií, ktorý Národná rada schválila v závere minulého roka, by sa mohol zvýšiť z 55 percent zisku na 70 percent. Zároveň by mal platiť nielen za zdaňovacie obdobie minulého roka, ale aj v tomto roku. Vyplýva to z návrhu novely zákona o solidárnom príspevku z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií, ktorý predložili do parlamentu koaliční poslanci za hnutie OĽANO.



Bratislava - Poslanci z OĽANO chcú zmeniť proces, ktorým môže dôjsť k zmene v usporiadaní mestských častí v Košiciach. Účelom novely zákona o meste Košice, ktorú predložili do Národnej rady, je podľa ich slov presunutie rozhodovania o samosprávnom usporiadaní v meste z celoštátnej úrovne na hlavného nositeľa samosprávy v meste, teda na jeho orgány. Mesto Košice návrh označilo za populistický.



Praha - Český minister vnútra Vít Rakušan chce, aby sa kontroly na česko-slovenských hraniciach zmierňovali postupne. Vláde navrhne, aby počas ďalších desiatich dní zostali na hraniciach len policajti.

Na archívnej snímke policajti na hraniciach medzi Českou republikou a Slovenskou republikou v českom meste Hodonín.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka požiadal listom belgickú generálnu prokuratúru pri odvolacom súde v Mons o oznámenie akýchkoľvek skutočností, týkajúcich sa aktuálneho stavu konania v súvislosti s vyšetrovaním úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca.



Bratislava - Mimoparlamentná strana Spolu chce zmeniť názov na Modrá koalícia.

- Predseda strany Miroslav Kollár podpísal s expremiérom Mikulášom Dzurindom memorandum o spoločnej politickej budúcnosti.



Berlín - Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall sa chystá na jar dokončiť obnovu 29 tankov Leopard, ktoré sú určené pre Slovensko a Česko. V rozhovore pre nemecké médiá to povedal generálny riaditeľ Rheinmetallu Armin Papperger.



Bratislava - Slovenské školy navštevuje 10.127 žiakov z Ukrajiny. Vyplýva to z údajov o počte odídencov z Ukrajiny k 31. decembru 2022.



Varšava - Poľsko požiadalo Nemecko o súhlas s presunom tankov Leopard 2 na Ukrajinu, uviedol poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.



Berlín - Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall by mohla dodať Ukrajine 139 tankov Leopard, ak o to Kyjev požiada, povedal hovorca firmy mediálnej skupine RND.

Na archívnej snímke z 27. januára 2022 tank Leopard 2.
Foto: TASR/DPA


Berlín - Nemecký minister obrany Boris Pistorius vyhlásil, že spojenci môžu začať cvičiť ukrajinské sily v používaní nemeckých tankov Leopard, aj keď rozhodnutie Berlína o povolení dodávok týchto tankov Kyjevu ešte len príde. Podľa jeho slov však rozhodnutie o dodávke tankov závisí od úradu spolkového kancelára.



Kyjev - Viacerí ukrajinskí vládni predstavitelia odstupujú z funkcii v spojitosti s korupciou a škandálom pri zabezpečovaní potravín pre vojakov.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na dnes oznámil zmeny v ukrajinskej vláde, v regionálnych úradoch a bezpečnostných zložkách v reakcii na obvinenia z korupcie.



Helsinki - Fínsko musí zvážiť vstup do NATO bez Švédska. Povedal to fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto. Dodal však, že na takéto rozhodnutie je ešte priskoro a spoločná žiadosť oboch severských krajín je aj naďalej "prvou možnosťou".



Half Moon Bay - Sedem ľudí včera zahynulo pri dvoch navzájom súvisiacich streľbách v pobrežnom mestečku Half Moon Bay v americkom štáte Kalifornia.



Kronplatz - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa po 1. kole obrovského slalomu Svetového pohára usadila na šiestom mieste. V talianskom Kronplatzi zaostávala po odjazdení elitnej pätnástky pretekárok za vedúcou Američankou Mikaelou Shiffrinovou o 1,01 sekundy.



Melbourne - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová postúpila do osemfinále dvojhry junioriek na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Pätnásta nasadená hráčka zdolala v druhom kole Američanku Anyu Murthyovú hladko 6:3, 6:0.



San Juan - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil 9. miesto v druhej etape 39. ročníka pretekov Vuelta a San Juan.