Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 25. januára 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady sa zišli na hlasovaní o zmene ústavy v súvislosti so skrátením volebného obdobia. Pred hlasovaním ešte predseda opozičného Smeru-SD požiadal o prestávku na poradu klubov. Predseda parlamentu Boris Kollár preto prerušil rokovanie do 11.30 h.



Bratislava - Rozpočet verejnej správy na tento rok je v súlade s limitom verejných výdavkov, ktorý je súčasťou zákona o štátnom rozpočte, ako aj limitom vypočítaným Radou pre rozpočtovú zodpovednosť. Rozpočtované výdavky na ďalšie dva roky ho už prekračujú, potrebné preto budú konsolidačné opatrenia. Vyplýva to z Informácie o vzťahu schváleného limitu verejných výdavkov k rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025, ktorý schválila vláda.



Bratislava - Bývalého ministra financií Igora Matoviča nahradí na postoch v medzinárodných finančných inštitúciách predseda vlády poverený riadením ministerstva financií Eduard Heger.



Bratislava - Nezaradení poslanci okolo Kristiána Čekovského z tzv. Občiansko-demokratickej platformy podporia septembrový termín predčasných volieb. Dodajú aj hlasy na schválenie novely ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami.



Bratislava - Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec by súhlasil so zmenou paragrafu 363 Trestného poriadku. Aj na základe udalostí z posledných dní je podľa neho na mieste, aby sa k nemu vyjadril ústavný súd. Podporuje preto iniciatívu prezidentky Zuzany Čaputovej.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na exposlankyňu Smeru-SD Ľubicu R. Obžaloba bola podaná pre súbeh pokračovacieho zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a subvenčného podvodu. Firma Ľubice R. mala podľa medializovaných informácií poberať agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje. Prípad poskytovania agrodotácií tejto spoločnosti sa vyšetroval od roku 2018.



Bratislava - Povinné členstvo poľovníka v poľovníckej komore by sa malo zrušiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o poľovníctve, ktorý do Národnej rady predložili poslanci Martin Fecko, Jozef Pročko a Karol Kučera. Účinnosť novely sa navrhuje od 1. mája 2023.



Bratislava - Maximálna doba nájmu poľnohospodárskej pôdy by sa mala skrátiť z 15 na desať rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov, ktorý do parlamentu predložili poslanci Martin Fecko a Jozef Pročko. Novela by mala nadobudnúť účinnosť 1. mája 2023.



Vatikán - Pápež František kritizoval zákony kriminalizujúce homosexualitu ako "nespravodlivé" a povedal, že Boh miluje všetky svoje deti - také, aké sú. Vyzval tiež katolíckych biskupov, ktorí tieto zákony podporujú, aby privítali LGBTQ ľudí v cirkvi. "Byť homosexuál nie je zločin," uviedol pápež v interview pre tlačovú agentúru AP.

Na snímke pápež František prednáša posolstvo počas pravidelnej generálnej audiencie vo Vatikáne 18. januára 2023.
Foto: TASR - AP


Berlín - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu povedal, že členské krajiny aliancie čoskoro zvýšia výdavky na obranu nad súčasnú úroveň aspoň dve percentá hrubého domáceho produktu.



New York - Slovenský hokejista Miloš Kelemen absolvoval premiéru v NHL. V noci na dnes nastúpil v druhom útoku Arizony v dueli s Anaheimom, v ktorom domáci Coyotes prehrali 2:5. Miloš Kelemen strávil na ľade 10:04 min a na bránku súpera vyslal jednu strelu.

- Obranca Martin Fehérváry si pripísal na konto asistenciu, Washington však prehral na pôde Colorada 2:3. Tampa s Erikom Černákom zdolala Minnesotu 4:2. New Jersey Devils s Tomášom Tatarom zvíťazili nad Vegas Golden Knights 3:2 po predĺžení.



Kronplatz - Petra Vlhová figurovala po odjazdení elitnej pätnástky 1. kola dnešného obrovského slalomu Svetového pohára na siedmom mieste.