Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 31. januára 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Predčasné parlamentné voľby budú zrejme až v septembri, na inom termíne sa asi nepodarí nájsť potrebných 90 hlasov. Včera to skonštatoval predseda Národnej rady Boris Kollár po stretnutí so stranou SaS. Potvrdil, že o termíne volieb bude parlament hlasovať dnes o 17.00 hodine.



Bratislava - Na Slovensku spustili európsky projekt Slovenská kvantová komunikačná infraštruktúra. Jeho hlavným cieľom je vybudovanie kvantovej komunikačnej infraštruktúry, ktorá prepojí 12 slovenských akademických inštitúcií od Bratislavy po Košice. Rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie podporí projekt sumou 8,2 milióna eur z plánu obnovy.
Na snímke riaditeľ Fyzikálneho ústavu SAV Mário Ziman počas tlačovej konferencie na tému "Na Slovensku sa začína doba kvantová" v Národnom centre pre kvantové technológie QUTE.sk 31. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar



Bratislava – Od decembra 2022 požiadalo o nové biometrické občianske preukazy s bezkontaktným čipom vyše 155.000 ľudí. Doteraz vydané staršie typy občianskych preukazov možno používať do konca doby ich platnosti.



Bratislava – Vyšetrovanie v kauze únosu Vietnamca pokračuje. Prípad je v štádiu prípravného konania, ktoré doteraz nebolo skončené. Informoval o tom prokurátor a súčasne hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo.



Bratislava - Viac ako 717.000 žiakov základných a študentov stredných škôl dnes prevzalo hodnotenie za prvý polrok školského roka 2022/2023. Pre 64.000 prvákov základných škôl to bude ich prvé komplexné hodnotenie. Tento rok si počas jednodňových polročných prázdnin neoddýchnu, zajtra plynulo prejdú do druhého polroka.

Na snímke vpravo minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký odovzdáva pochvalu žiačke prvého ročníka počas návštevy Základnej školy (ZŠ) Karloveská pri príležitosti odovzdávania hodnotenia žiakov za prvý polrok školského roka 2022/2023 v utorok 31. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny nemá pripomienky k predloženému návrhu na uznanie vietnamskej komunity za oficiálne uznanú národnostnú menšinu. Splnomocnenec László Bukovszky však pripomína, že podobnú žiadosť na rezort spravodlivosti adresovali aj predstavitelia goralskej menšiny.



Bratislava - Finančnej správe sa minulý rok podarilo prekonať stanovený ciel v oblasti vymáhania daňových nedoplatkov. Ako vyplýva z údajov zverejnených na OpenData portáli inštitúcie, daňoví exekútori do štátneho rozpočtu priniesli rekordných 305,9 milióna eur.



Praha/Peking - Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo ostrý protest proti telefonátu novozvoleného českého prezidenta Petra Pavla s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Podľa agentúry Reuters čínske ministerstvo obvinilo Petra Pavla, že porušuje vlastné predchádzajúce vyhlásenia o politike jednej Číny.



Kyjev - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo vyjadrenia chorvátskeho prezidenta Zorana Milanoviča, ktorý povedal, že Ruskom nezákonne anektovaný polostrov Krym sa nikdy nevráti Ukrajine. Hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Oleh Nikolenko vyhlásil Milanovičove tvrdenia za "neprijateľné".



Brazília - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva navrhol spoločnú iniciatívu jeho krajiny a Číny, čo sa týka sprostredkovania ukončenia vojny na Ukrajine. Zároveň odmietol dodanie munície pre nemecké systémy Gepard.



Washington/Moskva - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov pripustil, že po roku 2026, keď sa skončí platnosť zmluvy New START, nebudú mať USA a Rusko uzavretú žiadnu dohodu o kontrole jadrových zbraní.



Londýn - Tanky poskytnuté západnými krajinami môžu podľa expertov Ukrajine významne pomôcť v boji proti ruským silám. Odborníci však v tejto súvislosti upozorňujú aj na možné riziká v oblasti logistiky spojené s dodávkami týchto moderných bojových vozidiel. TASR informuje na základe analýzy britskej stanice BBC.



Kyjev — Zákaz cestovania do zahraničia pre štátnych zamestnancov a poslancov vrátane žien počas vojny s Ruskom, ktorý minulý týždeň prijala ukrajinská vláda, vstúpil včera oficiálne do platnosti, potvrdil hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko.



Paríž - Študenti v školopovinnom veku prišli v dôsledku pandémie koronavírusu o viac než tretinu vedomostí, ktoré stále ešte nedohnali. To môže predstavovať vážny problém pre celú generáciu detí, vyplýva z rozsiahlej analýzy výsledkov vedeckých štúdií.



Tokio - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas návštevy Japonska vyhlásil, že Severoatlantická aliancia bude naďalej posilňovať svoje partnerstvo s Japonskom, keďže vojna rozpútaná Ruskom na Ukrajine zvyšuje globálne nebezpečenstvo a ukazuje, že demokracie potrebujú silnejšie partnerstvá.



Wellington — Novozélandský premiér Chris Hipkins oznámil zloženie svojho kabinetu, v ktorom časť ministrov pôsobila v predchádzajúcej vláde Jacindy Ardernovej. Uviedol, že jeho tím sa zameria na každodenné problémy Novozélanďanov, ako sú rastúce životné náklady.