Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 1. februára 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár otvoril predpoludním 83. schôdzu. Jej program má viac ako 100 bodov. Poslanci by sa mali venovať aj viacerým návrhom, ktoré vetovala prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico vyzval predpoludním na tlačovej konferencii prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby našla riešenie a dostala Jána Budaja z vedenie Ministerstva životného prostredia. Reagoval tak na informácie portálu sme.sk o nájdení dokumentu, ktorým Budaj podpísal spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB).



Bratislava - Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko pôjde do predčasných parlamentných volieb samostatne. Predpoludním to oznámil predseda hnutia a podpredseda europarlamentu Michal Šimečka.
Na snímke uprostred predseda strany Progresívne Slovensko a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka spolu s tímom počas tlačovej konferencie k parlamentným voľbám v Bratislave v stredu 1. februára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Slovenské elektrárne po ukončení predpísaných testov 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce priviedli paru na turbíny a včera krátko pred polnocou po prvý raz prifázovali 3. blok k sieti. Reaktor v súčasnosti dosahuje 20 % nominálneho výkonu.



Tokio - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas návštevy Japonska vyhlásil, že rastúca asertivita Číny a jej spolupráca s Ruskom predstavuje hrozbu nielen pre Áziu, ale aj pre Európu.



Jeruzalem - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu by zvážil prevzatie úlohy sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou, ak by ho o to tieto dve krajiny a USA požiadali. Povedal to včera v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že s výmenami vysoko postavených úradníkov ešte neskončil. Avizoval, že každému, kto nespĺňa požiadavky štátu a spoločnosti, hrozí prepustenie.



Štokholm - Švédsky premiér Ulf Kristersson označil za "užitočných idiotov" aktivistov, ktorí nedávno v tejto škandinávskej krajine spálili Korán či obesili figurínu predstavujúcu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.



Washington - Americký prezident Joe Biden prijme 10. februára v Bielom dome brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu.



Praha - Predsedníčka českej Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová sa prostredníctvom videohovoru spojila s ministrom zahraničných vecí Taiwanu Wu Čao-siem. Hovorili o jej ceste na Taiwan, ktorá by sa mala uskutočniť koncom marca.



Praha - Za nepravdivú výpoveď v prospech manželky uložil súd českému expremiérovi Petrovi Nečasovi ročný podmienečný trest väzenia, pričom má zaplatiť aj pokutu vo výške 100.000 korún (4200 eur). Rozsudok nie je právoplatný, uvádza TASR na základe informácií televízie ČT24.



Praha - Česká polícia objasnila prípad výhražného listu s nábojom, ktorý pred druhým kolom prezidentských volieb dostala manželka expremiéra a neúspešného kandidáta na prezidenta Andreja Babiša. Prípad odloží, pretože podozrivý medzičasom zomrel. Polícia dnes na sociálnej sieti Twitter naznačila, že išlo o samovraždu.



Moskva/Londýn - Súd v Moskve včera v neprítomnosti odsúdil novinára Alexandra Nevzorova na osem rokov väzenia za šírenie dezinformácií o ruskej armáde, informovala dnes britská stanica BBC monitorovaná agentúrou TASR.



Los Angeles - Americký herec Alec Baldwin bol formálne obžalovaný z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernového nízkorozpočtového filmu Rust. Spolu s Baldwinom obžalovali aj zbrojárku Hannah Gutierrezová Reedová, ktorá bola počas natáčania zodpovedná za zbraň.



Miláno - Slovenský futbalový reprezentant Milan Škriniar definitívne dohrá prebiehajúcu sezónu v milánskom Interi. Do Paríža St. Germain, s ktorým podpísal cez víkend zmluvu, odíde až v lete ako voľný hráč.



New York - Hokejisti Washingtonu so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym zvíťazili v noci na dnes v zámorskej NHL na ľade Columbusu 4:3 po predĺžení. Montreal bez zraneného slovenského útočníka Juraja Slafkovského podľahol doma Ottawe 4:5.