Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. februára 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady začali druhý deň rokovania 83. schôdze návrhmi z dielne dočasne povereného podpredsedu vlády Štefana Holého. Popoludní čaká plénum tradičná hodina otázok.

- Súhlas s prítomnosťou zahraničných vojakov sa rozšíri na ozbrojené sily z členských štátov NATO, Švédska a Fínska. Národnostné zloženie mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku by sa tak mohlo meniť. Vyplýva to z návrhu na aktualizáciu súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl členských krajín NATO na území Slovenska, ktorý dopoludnia schválili poslanci Národnej rady.

- Organizácie pracujúce s dobrovoľníkmi budú dostávať dotácie z rozpočtu Ministerstva vnútra. Podmienkou bude získanie akreditácie, ktorá má slúžiť aj ako značka kvality. Vyplýva to z novely zákona o dobrovoľníctve a ďalších zákonov, ktorú dopoludnia schválili poslanci parlamentu.

Mimoparlamentná strana Hlas-SD navrhuje rozmrazenie minimálnych dôchodkov. Poslanci ráno podali pozmeňujúci návrh k zákonu o sociálnom poistení.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila Roberta K. a Jozefa B. st. pre zločin podplácania. Informovala o tom polícia. Priblížila, že obvinení mali poskytnúť úplatok osobe v riadiacej funkcii Finančnej správy.

- V aktuálnom štádiu trestného konania nie je možné poskytnúť bližšie informácie k obvineniu dvojice pre podplácanie. Informuje o tom Úrad špeciálnej prokuratúry. V danej veci prebiehajú procesné úkony.



Bratislava - Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava podal v januári obžalobu na obvineného podnikateľa Mariana K. v kauze bytového komplexu Five Star Residence. Obžaloba bola podaná pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zločin skrátenia dane a poistného, ktoré súviseli s prevodmi nehnuteľností v objekte.



Bratislava - Rezort obrany podporí formou dotácií zaujímavé projekty týkajúce sa obrany a bezpečnosti štátu. Na výzvu vyčlenil 500.000 eur. O dotáciu môžu požiadať občianske združenia, nadácie, neinvestičné fondy a neziskové organizácie, ale tiež mestá a obce do 31. marca.



Bratislava - Ministerstvo vnútra navrhuje zvýšiť pokuty za spáchanie priestupkov. Zároveň chce znížiť vekovú hranicu zodpovednosti za priestupok z 15 na 14 rokov. Vyplýva to z novely zákona o priestupkoch, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.



Kyjev — Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová spolu s tímom eurokomisárov dopoludnia pricestovala do Kyjeva, kde sa bude zajtra konať summit EÚ-Ukrajina. Sprevádza ju 15 predstaviteľov komisie vrátane šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella.



Brusel - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell by nebol prekvapený, keby krajiny ako USA či Nemecko nakoniec zmenili svoj postoj k dodávkam stíhačiek na Ukrajinu. Borrell poukázal na to, že veľmi kontroverzná bola spočiatku aj dodávka tankov Kyjevu.



Moskva — Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dopoludnia vyhlásil, že ruské jednotky budú reagovať na dodávky západných zbraní s dlhším dosahom pre Kyjev tým, že sa pokúsia vytlačiť ukrajinské sily ďalej od svojich hraníc, aby vytvorili bezpečnú nárazníkovú zónu.

- Ruská raketa včera zasiahla a úplne zničila obytnú budovu v centre východoukrajinského mesta Kramatorsk. Z trosiek domu vytiahli najmenej troch mŕtvych a 20 ľudí utrpelo zranenia.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov prichádza na spoločnú tlačovú konferenciu s egyptským ministrom zahraničných vecí Samehom Shoukrym po ich rokovaniach v Moskve v utorok 31. januára 2023.
Foto: TASR/AP



Moskva - Odsúdeného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného premiestnia do cely bunkového typu, ktorá je určená pre najvzpurnejších narušiteľov väzenského poriadku.



Štrasburg - Európsky parlament predpoludním schválil zrušenie imunity belgickému poslancovi Marcovi Tarabellovi a talianskemu europoslancovi Andreovi Cozzolinovi v súvislosti s podozreniami z korupcie.



Viedeň - Súd v rakúskej metropole vymeral včera doživotné tresty dvom komplicom džihádistu, ktorý 2. novembra 2020 pri teroristickom útoku v centre Viedne usmrtil štyri osoby a ďalších 23 zranil.



Liptovský Hrádok – Na horách pripadlo za posledné dva dni od 20 do 60 centimetrov nového snehu. Najviac ho pribudlo v Západných a Vysokých Tatrách. Vo všetkých pohoriach platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo.