Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. februára 2023 - 11.45 h.



Bratislava/Ankara - Slovensko je pripravené pomôcť Turecku a Sýrii, ktoré v noci na dnes zasiahlo silné zemetrasenie, uviedla prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. Dočasne poverený premiér Eduard Heger taktiež vyjadril sústrasť rodinám obetí.

- Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Úrady hlásia viac než 1200 mŕtvych a približne 3000 zranených. Svoju pomoc už ponúklo viacero krajín, Európska únia aktivovala svoj mechanizmus civilnej ochrany. Česká republika vyslala na pomoc Turecku špeciálny záchranný tím USAR (Urban Search and Rescue).

- Rezort zahraničných vecí Slovenskej republiky nemá informácie, že by medzi zranenými či obeťami boli aj Slováci.

Ľudia sa snažia pátrať po zasypaných po zemetrasení v Diyarbakire v Turecku v pondelok 6. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Z priebehu ústneho pojednávania o priestupku by po novom mohli správne orgány aj prítomné osoby vyhotovovať zvukový záznam. V prípade potreby sa tak má preukazovať konfliktné správanie účastníkov. Ministerstvo vnútra to navrhuje v novele zákona o priestupkoch, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.



Bratislava - Celoročné tržby maloobchodu na Slovensku za minulý rok aj po zohľadnení inflácie medziročne vzrástli o 4,3 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Železničná spoločnosť Slovensko upozorňuje na obmedzenie predaja cestovných dokladov a rezervácií v noci zo soboty (11. 2.) na nedeľu (12. 2.).

Obmedzenie má trvať v sobotu od 23.00 h do nedele do 5.00 h. Cestovný doklad si v tomto čase cestujúci zakúpia iba vo vlaku u vlakového personálu, a to bez akéhokoľvek doplatku.

Ilustračná fotografia.
Foto: TASR


Bratislava - Ministerstvo vnútra sprístupnilo novú verziu aplikácie eID klient na prácu s elektronickým občianskym preukazom. Jej cieľom je zvýšiť bezpečnosť. Aplikácia sa aktualizuje u všetkých používateľov, ktorí si ju nainštalovali.



Bratislava - Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (30. 1. – 5. 2.) na vstupe do Slovenskej republiky 17.902 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 687 žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 18.946 ľudí.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR František Iván


Varšava - Prvý tank Leopard 2, ktorý Kanada darovala Ukrajine, dorazil do Poľska, oznámila kanadská ministerka obrany Anita Anandová.



BagdadRuský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pricestoval do Iraku na rozhovory o energiách a potravinovej bezpečnosti vo svetle konfliktu na Ukrajine, oznámil hovorca irackého rezortu diplomacie. Informovala o tom agentúra AFP.



Moskva/Teherán
- Moskva a Teherán napredujú s plánmi na vybudovanie továrne na drony iránskej výroby v Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AP a amerického denníka The Wall Street Journal.

- Iránska delegácia navštívila 5. januára mesto Jelabuga v Tatarstane, kde si prehliadla možné miesto na vybudovanie továrne, píše The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje z prostredia spojencov USA. V najbližších rokoch by tam mohli vyrobiť až 6000 iránskych dronov s cieľom použiť ich vo vojne na Ukrajine.



Groningen - V Groningene bol v pozícii tímového lídra, no nepodarilo sa mu získať ani bod. Slovenský tenista Alex Molčan v daviscupovom dueli na pôde Holandska prehral vo dvojhre s Timom van Rijthovenom a po boku Lukáša Kleina neuspel ani vo štvorhre. Zverenci kapitána Tibora Tótha prehrali v aréne Martini Plaza 0:4 a ani na štvrtý pokus nepostúpili na finálový turnaj.