Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 7. februára 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Dotácie na obedy detí v materských a základných školách sa majú od mája tohto roka obnoviť. Návrh na túto úpravu predložila poslankyňa Petra Krištúfková zo Sme rodina ako pozmeňujúci návrh k novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi, o ktorej v 2. čítaní rokuje Národná rada. Tohtoročné náklady štátu na toto opatrenie by mali dosiahnuť 110 miliónov eur, ktoré budú podľa bývalého ministra financií Igora Matoviča rozpočtovo kryté.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Marko Erd


Bratislava – Podnikateľská aliancia Slovenska vyzvala poslancov Národnej rady, aby nepodporili schválenie návrhu na zákaz nedeľného predaja. Väčšina podnikateľov je proti takémuto obmedzovaniu predajnej doby. O otváracích hodinách by podľa nich mal slobodne rozhodovať zamestnávateľ po dohode so zamestnancami.



Ankara - Včerajšie silné zemetrasenie v okolí turecko-sýrskych hraníc si podľa najnovších údajov vyžiadalo už viac ako 5000 obetí. Vládnu obavy, že počet mŕtvych stúpne, pričom predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie odhadujú, že obetí môže byť až do 20.000.



Bratislava - Bývalý minister školstva Branislav Gröhling tvrdí, že súčasné vedenie rezortu školstva vyhodilo z novely školského zákona definíciu segregácie. Tá bola podľa jeho slov kľúčová na to, aby sa postupne začala riešiť právne, poukázal aj na na nevyhnutnú podmienku plánu obnovy. Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký pre TASR potvrdil, že po medzirezortnom pripomienkovom konaní sa už v novele zákona pojem segregácie nenachádza. Dôležité je však podľa neho nastavenie procesov.

Na archívnej snímke Branislav Gröhling.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Rezort školstva v spolupráci s Národným inštitútom vzdelávania a mládeže spustil verejnú konzultáciu vzdelávacích štandardov nového Štátneho vzdelávacieho programu.



Bratislava - Subjekty štátneho a verejného sektora sa môžu prihlásiť do výzvy na podporu využívania fotovoltických zariadení. Informoval o tom dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Na archívnej snímke dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Deficit verejných financií by mal v tomto roku dosiahnuť 6 percent HDP alebo 7,4 miliardy eur. Je to o niečo menej ako rozpočtovaných 6,4 percenta HDP, resp. 7,9 miliardy eur. Predpokladá to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vo svojom aktuálnom januárovom odhade, tzv. rozpočtovom semafore.



Praha - Západné štáty by nemali Ukrajinu tlačiť do akýchkoľvek územných ústupkov, ktorými by Rusko podmieňovalo mierové rokovania. Spravodajkyni TASR to v rozhovore povedal novozvolený český prezident Petr Pavel.

Novozvolený český prezident Petr Pavel.
Foto: TASR- Jaroslav Novák


Záhreb - Srbský prezident Aleksandar Vučič vyhlásil, že včerajšie rozhovory s osobitným predstaviteľom EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslavom Lajčákom boli "otvorené a priateľské". Pred samotným stretnutím Vučič odmietol možnosť "vzájomného uznania" Srbska a Kosova.



Washington - Americký prezident Joe Biden pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho 24. februára možno navštívi Poľsko. TASR správu prevzala z webovej stránky televízie NBC News, ktorá sa odvoláva na tri osoby oboznámené so situáciou.



New York/Kyjev - Takmer osem miliónov ľudí už utieklo z Ukrajiny do susedných krajín od začiatku konfliktu, ktorý tam pred necelým rokom vypukol v dôsledku ruskej invázie. Ďalších 5,3 milióna Ukrajincov je vnútorne vysídlených. Uviedol to šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Martin Griffiths.



Kyjev - Ukrajinská gréckokatolícka cirkev včera oznámila, že prechádza na nový kalendár, podľa ktorého sa budú Vianoce sláviť 25. decembra namiesto 7. januára.



New York - Hokejisti New Yorku Rangers v bránke so Slovákom Jaroslavom Halákom zdolali v noci na dnes v zámorskej NHL Calgary 5:4 po predĺžení. Halák vychytal šieste víťazstvo za sebou, predviedol 28 úspešných zákrokov. Slovák Adam Ružička z Calgary Flames zaznamenal jeden hit a vyhral dve z ôsmich vhadzovaní.

- Tampa Bay s obrancom Erikom Černákom utrpela na ľade Floridy vysokú prehru 1:7. Černák inkasoval štyri trestné minúty, zapísal si jeden bodyček, zblokoval jednu strelu súpera a duel dokončil so štyrmi mínuskami.

- New Jersey s Tomášom Tatarom si poradilo doma s Vancouverom 5:4 po predĺžení.

Na archívnej snímke Tomáš Tatar.
Foto: TASR – Martin Baumann


Banská BystricaMládežnícky hokej v Banskej Bystrici je pre zmeny v spôsobe financovania mestského zimného štadióna v kritickej situácii. Uviedol to predseda klubu Barani Michal Handzuš.