Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 8. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 8. februára 2023 – 11.45 h.

Bratislava – Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) skonštatoval porušenie práv v prípade údajného policajného násilia voči rómskym chlapcom. Šestici sťažovateľov priznal po 20.000 eur z titulu nemajetkovej ujmy a spoločne všetkým sťažovateľom 11.000 eur ako náhradu nákladov a výdavkov. Udalosti sa odohrali v roku 2009 na policajnej stanici v Košiciach. Šiesti chlapci boli vtedy zadržaní pre podozrenie z účasti na lúpeži.



Ankara - Na vyše 9500 stúpol počet mŕtvych po pondelkovom mohutnom zemetrasení v Turecku a Sýrii. Ide o zemetrasenie s najväčším počtom obetí na svete za posledných vyše desať rokov. Oficiálne je v tejto chvíli počet usmrtených obetí katastrofy v Turecku 6957 a v Sýrii 2547; celkovo prišlo o život 9504 ľudí. Tento údaj sa však môže zdvojnásobiť.



Londýn - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívi Spojené kráľovstvo. Ide o prvú cestu Zelenského do Británie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ukrajinský prezident sa stretne s britským premiérom Rishim Sunakom a prihovorí sa tiež britskému parlamentu. Spojené kráľovstvo poslalo Ukrajine od začiatku ruskej invázie vojenskú pomoc za viac ako 2 miliardy libier a Londýn je tak jedným z najväčších podporovateľov Kyjeva.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Poslanci Národnej rady dnes pokračujú v rokovaní prerušenou rozpravou k novele zákona o správnych poplatkoch. Priniesť má nižšie poplatky pri prepise auta.



Bratislava - V novembri 2022 celkový vývoz tovaru medziročne vzrástol o 12,4 % na 9,66 miliardy eur. Celkový dovoz sa zároveň zvýšil o 22,5 % na 10,55 miliardy eur. Informoval o tom Štatistický úrad. Výrazný náskok novembrového dovozu pred vývozom prehĺbil mínusové hodnoty kumulovaného salda zahraničného obchodu, takže za 11 mesiacov roku 2022 bolo pasívne saldo už 3,09 miliardy eur. Najväčšie pasívne saldo mala Slovenská republika s Ruskou federáciou, Kórejskou republikou a Čínou. Najväčšie aktívne saldo bolo s Nemeckom, Maďarskom a Rakúskom.



Bratislava – Novým predsedom Protimonopolného úradu by sa mal stať Juraj Beňa. Jeho nomináciu dnes schválila vláda, ktorá zároveň poverila dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby návrh na vymenovanie Beňu predložil prezidentke Zuzane Čaputovej. Súčasný predseda Tibor Menyhart na čele úradu pôsobí druhé funkčné obdobie a platná legislatíva neumožňuje jeho opätovnú nomináciu.



Bratislava - Hlavné pojednávanie s obžalovanou exšéfkou Krajskej prokuratúry Bratislava Ivetou K. odročili na neurčito. Dôvodom bola ospravedlnená neúčasť prokurátora. Obžaloba bola podaná pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. V prípade dokázania viny hrozí Ivete K. trest odňatia slobody od štyroch do desiatich rokov. Stíhaná bola pre nevybavenie dvoch návrhov vyšetrovateľa na podanie obžaloby po dobu ôsmich rokov.



Bratislava - Obžalovaného Dušana K. z kauzy prípravy vrážd prokurátorov prepustili z väzby na slobodu. Najvyšší súd včera potvrdil väzobné rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Obžalovaný má povinnosť nosiť elektronický náramok na monitorovanie pohybu.

Na snímke vpravo obžalovaný Dušan K. prichádza v sprievode príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže na pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v piatok 13. januára 2023.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry zasahujú v rámci akcie Koloseum na západnom Slovensku. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Úrad špeciálnej prokuratúry na sociálnej sieti spresnil, že pri akcii zadržali desať osôb. Realizujú sa podľa neho domové prehliadky. Doposiaľ bolo vo veci vznesené obvinenie celkovo 13 osobám, a to najmä pre drogovú trestnú činnosť.



Praha - Novozvolený český prezident Petr Pavel chce, aby si ho Česi zapamätali ako človeka, ktorý dodržal to, čo sľuboval pred voľbami a ktorý prispel k zmene atmosféry v krajine. Povedal to v rozhovore so spravodajkyňou TASR. Pavel by chcel, aby sa atmosféra v Česku zmenila z filozofie "nemá to cenu, nejde to a nestojí to za to" na "my to zvládneme, my na to máme, nám sa to podarí".



Los Angeles - Americký basketbalista LeBron James s tímu Los Angeles Lakers sa stal najlepším strelcom histórie NBA. V domácom neúspešnom stretnutí proti Oklahome City prekonal hranicu 38.387 bodov, s ktorou pred 39 rokmi uzavrel kariéru doterajší držiteľ rekordu Kareem Abdul-Jabbar.

Hráč Los Angeles Lakers LeBron James (vľavo) pózuje s basketbalovou legendou Kareemom Abdulom-Jabbarom po tom, ako ho prekonal v zápase zámorskej basketbalovej NBA proti Oklahoma City Thunder v Los Angeles 7. februára 2023.
Foto: TASR - AP


Bratislava - Slovenskí hokejisti Samuel Takáč, Daniil Fominych, Adam Lukošík a Patrik Maier sa dohodli s klubom HC Slovan Bratislava na pokračovaní spolupráce.