Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 27. februára 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky sa majú dnes opäť zísť na mimoriadnom rokovaní k téme skoršieho termínu predčasných parlamentných volieb a poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Mimoriadnu schôdzu inicioval opozičný Smer-SD.



Bratislava - Flexibilnejšie reagovanie na špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby detí a žiakov je opatrenie, ktoré prináša novela školského zákona. Vládou schválená novela zákona okrem iného zavádza aj právo na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v materskej škole od troch rokov, potvrdil to dočasne poverený minister školstva Ján Horecký.

Na snímke dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Ján Horecký počas pracovných raňajok s novinármi na tému Od integrácie k inklúzií - konkrétna pomoc deťom (opatrenia z novely školského zákona) v pondelok 27. februára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Poslanec Národnej rady Lukáš Kyselica predložil nový návrh na zníženie veku na vstup do Policajného zboru na 18 rokov. O zmene rokoval parlament už na predchádzajúcej schôdzi, novelu však Kyselica navrhol vrátiť na dopracovanie a avizoval predloženie novej úpravy, ktorá nebude obsahovať ustanovenia o zmenách pri odmeňovaní policajtov.



Bratislava - Medziročný rast výrobných cien pre domáci trh v priemysle sa udržal nad úrovňou 30 percent aj v prvom mesiaci tohto roka. Ceny poľnohospodárskych živočíšnych produktov posunuli svoje maximá bližšie k 40 percentám. V stavebníctve výrobné ceny prác spomaľovali rast, materiály však znovu zrýchlili na úroveň 15 percent. Informoval o tom Štatistický úrad SR.



Bratislava - Sociálna poisťovňa pripomína, že zostávajú posledné dva dni na odoslanie vyhlásenia o rodičovskom dôchodku. Týka sa to iba tých pracujúcich detí, ktoré chcú priznať tento dôchodok náhradným rodičom alebo ho odoprieť biologickým.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Kyjev/Londýn - Pri útoku dronmi, ktorý v noci na dnes podnikla ruská armáda, prišla v Chmeľnyckej oblasti na západe Ukrajiny o život jedna osoba a štyri ďalšie boli zranené. Podľa stanice Rádio Sloboda o tom informoval primátor mesta Chmeľnyckyj Olexandr Symčyšyn.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera bez udania konkrétneho dôvodu odvolal z funkcie vysokopostaveného vojenského veliteľa Eduarda Moskaľova, ktorý stál na čele ukrajinských jednotiek bojujúcich proti ruským silám na východe krajiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Washington - Americké ministerstvo energetiky dospelo k záveru, že pandémia infekčnej choroby COVID-19 vo svete nastala v dôsledku úniku vírusu z laboratória v Číne. S odvolaním sa na denník The Wall Street Journal, ktorý vychádza zo zdrojov oboznámených s obsahom utajenej správy amerických tajných služieb, o tom informovala agentúra AFP.



Istanbul - Turecko oznámilo, že prístupové rokovania so Švédskom a s Fínskom o členstve v Severoatlantickej aliancii, ktoré boli v januári odložené pre protiislamské protesty v Štokholme, sa uskutočnia na budúci mesiac.



Budapešť - Poslanci maďarského Národného zhromaždenia budú tento týždeň rokovať tri dni v úvode jarnej schôdze, ktorá sa začína dnes popoludní. Podľa agentúry MTI jednou z hlavných tém rokovaní bude schvaľovanie vstupu Fínska a Švédska do NATO.



Brusel - Predstavitelia Srbska a Kosova sa dnes stretli v Bruseli na rokovaniach o detailoch zmluvy, ktorou by sa normalizovali vzťahy medzi týmito dvoma krajinami.



Užhorod - V Zakarpatskej oblasti na Ukrajine iba približne 15 kilometrov od hraníc so Slovenskom zaznamenali dnes nadránom zemetrasenie s magnitúdou 3,3.

Ilustračné foto
Foto: TASR


Ankara - Zemetrasenie s magnitúdou 5,6 dnes zasiahlo juhovýchod Turecka a spôsobilo zrútenie niekoľkých budov.



Londýn - Rusko je podľa správy britského ministerstva obrany znepokojené explóziami, ku ktorým v poslednom období došlo v objektoch využívaných na vojenské účely v obsadenom ukrajinskom meste Mariupol. Od 21. februára tam proruskí predstavitelia podľa Londýna hlásili najmenej 14 výbuchov.



Bratislava - Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (20. - 26. 2.) na Slovensko 17.540 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 620 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 16.757 ľudí.



New York - Hokejisti Washingtonu v zostave s Martinom Fehérvárym prehrali v zápase NHL na ľade Buffala 4:7. Slovenský obranca sa do kanadského bodovania nezapísal, ale na ľade strávil 24:44 minúty a bol najvyťaženejší hráč svojho tímu. Zároveň si tým vytvoril osobný rekord, keď prekonal svoje maximum z 22. januára 2022. Vyslal aj tri strely na bránku, inkasoval dvojminútový trest za hrubosť, rozdal dva hity a zblokoval štyri strely.