Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 28. februára 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Ani dnes sa Národnej rade Slovenskej republiky nepodarilo dostať k mimoriadnemu rokovaniu k téme skoršieho termínu predčasných parlamentných volieb a poskytnutia stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Parlament nebol pri začiatku schôdze uznášaniaschopný, preto podpredseda parlamentu Peter Pčolinský ukončil 87. schôdzu a neprerokované body presunul na ďalšiu riadnu schôdzu, ktorá sa má začať 14. marca.

- Schôdzu inicioval Smer-SD, pod návrh sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu.

Na snímke plénum, v Bratislave 27. februára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Rast dôchodkov by sa kvôli úprave systému valorizácie od 1. januára budúceho roka nemal spomaliť. Do vládnej novely zákona o sociálnom poistení, o ktorej bude rokovať parlament na nadchádzajúcej marcovej schôdzi, chce mimoparlamentný Hlas-SD presadiť prechodné ustanovenie. Penzie by sa tak budúci rok vypočítali spôsobom výhodnejším pre dôchodcov.



Bratislava - Polícia v súčasnosti preveruje údajnú bombovú hrozbu v budovách súdov po celom Slovensku.



Bratislava - Hlavnými témami marcovej návštevy holandského kráľovského páru na Slovensku budú otázky právneho štátu a ochrany klímy vrátane prechodu na obehové hospodárstvo. Taktiež podpora inklúzie a rozmanitosti v spoločnosti.



Bratislava - Mimoparlamentná strana Modrá koalícia ďalej rokuje o spájaní stredopravých politikov a strán. Diskutuje aj s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Predseda strany Miroslav Kollár dodal, že strana pripravuje snem.

- Modrá koalícia vznikla premenovaním mimoparlamentnej strany Spolu, ktorá s prípravným výborom Modrí-Európska ľudová strana pod vedením Mikuláša Dzurindu podpísala spoločné memorandum. Zaviazali sa k zlučovaciemu snemu. Mikuláš Dzurinda vyhlásil, že Spolu nie je schopná snem zorganizovať, a preto sa Modrí vracajú k pôvodným aktivitám, majú ďalej záujem o konštruktívnu spoluprácu s ideovo a programovo blízkymi stranami, ale nie sú účastníkom žiadnych diskusií o novom "pravicovom subjekte".

Na archívnej snímke Mikuláš Dzurinda.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Kyjev - Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov nezdieľa názor, že Čína zvažuje poskytnutie zbraní Rusku. Uviedol to v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Hlas Ameriky, informuje agentúra AFP.



Petrohrad - Vzdušný priestor nad Petrohradom je opäť otvorený. Uzatvorili ho dnes ráno po tom, čo v oblasti podľa médií spozorovali neznámy letiaci objekt blížiaci sa od Fínskeho zálivu. Armáda k letiacemu objektu podľa nepotvrdených informácií vyslala stíhačky, uvádza TASR na základe správy britskej stanice Sky News.

- V noci vypukol požiar v rafinérii v meste Tuapse na pobreží Čierneho mora. Údajne tam predtým spozorovali dron. Požiar podľa šéfa samosprávy Tuapského obvodu Sergeja Bojka uhasili, pričom nezasiahol nádrže s ropnými produktmi.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková


KyjevSituácia v okolí východoukrajinského mesta Bachmut, ktoré sa snažia obkľúčiť ruské jednotky, je "veľmi napätá". Povedal to veliteľ ukrajinských pozemných síl generál Olexandr Syrskyj.



Moskva - Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty, že plánujú na Ukrajine provokácie s použitím "toxických chemických látok". Podľa Washingtonu by naopak chemické zbrane na Ukrajine mohlo nasadiť Rusko. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.



Tbilisi - Členské štáty Európskej únie včera vydali oficiálne diplomatické varovanie gruzínskym lídrom v súvislosti so zhoršujúcim sa zdravotným stavom väzneného exprezidenta Michaila Saakašviliho.



AstanaMinister zahraničných vecí USA Antony Blinken pricestoval do Kazachstanu na pracovnú návštevu zameranú na posilnenie pozícií USA v Strednej Ázii.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken (vľavo) a kazašský prezident Kassym-Jomart Tokajev kráčajú v utorok 28. februára 2023 na stretnutie v prezidentskom paláci Ak Orda v Astane v Kazachstane.
Foto: TASR/AP


Alžír - Veliteľ alžírskej armády včera prijal najvyššie postaveného bezpečnostného predstaviteľa Ruska. Cieľom ich stretnutia bolo posilnenie vojenských vzťahov.



Soul - Vedenie Severnej Kórey je odhodlané "uskutočniť revolučný obrat v poľnohospodárskej výrobe". Vyhlásil to severokórejský vodca Kim Čong-un.



Alexandria - Slovenský zápasník Batyrbek Cakulov triumfoval na turnaji zápasníckej federácie UWW v egyptskej Alexandrii. Vo finále hmotnostnej kategórie do 97 kg si poradil s Poliakom Zbigniewom Baranowským 7:1.



Varšava - Slovenský džudista Márius Fízeľ obsadil 2. miesto na turnaji European Open vo Varšave. V kategórii nad 100 kg získal cenné body do olympijskej kvalifikácie pre OH 2024 v Paríži. Vo finále nestačil na Rumuna Mirceu Croitora, ktorému podľahol na ippon.



Monterrey - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová zvíťazila v zápase prvého kola na turnaji WTA v mexickom Monterrey. V úvodnej fáze zdolala nasadenú dvojku Mariu Bouzkovú z Česka v dvoch setoch 6:4 a 6:2.