Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 1. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram gréckej prezidentke Katerine Sakellaropulosovej v súvislosti so železničným nešťastím pri meste Larisa, ktoré si vyžiadalo značné obete na životoch a množstvo zranených.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR/AP


Atény - Na najmenej 36 stúpol počet obetí zrážky dvoch vlakov, ku ktorej došlo krátko pred polnocou blízko mesta Larisa na severe Grécka. Zranenia utrpelo najmenej 85 ďalších osôb. K najhoršej vlakovej nehode v dejinách Grécka došlo približne na polceste medzi Aténami a Solúnom, keď sa po zrážke nákladného a osobného vlaku vykoľajilo niekoľko vozňov.



Bratislava - Balík financií v Pláne obnovy a odolnosti by sa mohol zvýšiť o viac ako 36 miliónov eur. Prostriedky sa presunú z pobrexitovej adaptačnej rezervy, z ktorej Ministerstvo hospodárstva už dostalo uhradených 19,89 milióna eur. Vyplýva to z návrhu na presun finančného príspevku z pobrexitovej adaptačnej rezervy do Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti, ktorý predpoludním schválila vláda.

- Vláda má uzavrieť s Európskou vesmírnou agentúrou dohodu o výmene a vzájomnej ochrane utajovaných skutočností. Vychádza to z vlastnej iniciatívy Národného bezpečnostného úradu, ktorú schválil vládny kabinet.

- Vláda tiež rozhodla o tom, že novým prednostom Okresného úradu Prešov sa od zajtra stane Peter Harvan. Na Harvanovo doterajšie miesto šéfa Okresného úradu Stropkov nastúpi Miroslav Fečko.



Bratislava - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu februára tohto roka schodok vo výške 1,138 miliardy eur. Medziročne sa tak hospodárenie štátu zhoršilo o 458 miliónov eur alebo 67,3 %. Predpoludním o tom informovalo Ministerstvo financií.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Bratislava - Protimonopolný úrad má od dnešného dňa nového predsedu. Do funkcie nastúpil Juraj Beňa. Vystriedal v nej Tibora Menyharta, ktorý pôsobil na čele úradu už druhé funkčné obdobie a legislatíva neumožňovala jeho opätovnú nomináciu.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra zadržala a obvinila osem osôb pre korupciu v rámci akcie s krycím názvom Riči. Polícia zasahuje na území Nitrianskeho kraja.



Bratislava - Slovensko dnes vypravilo do libanonského Bejrútu vládny špeciál so zásielkou humanitárnej pomoci v objeme takmer šesť ton. Pomôže ľuďom v Sýrii zmierniť následky ničivého zemetrasenia, ktoré začiatkom februára zasiahlo krajinu.



Praha - Česká polícia obvinila deväť cudzincov, ktorí sa od jari minulého roka podieľali na prevádzaní nelegálnych migrantov cez územie Maďarska, Slovenska a Česka až do cieľovej krajiny – väčšinou Nemecka. Hlavnému organizátorovi hrozí dvanásťročné väzenie.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj presadzuje, aby sa pred medzinárodným súdom zodpovedali všetky osoby, ktoré sa podieľali na invázii ruskej armády na územie Ukrajiny, vrátane strojcov vojny. Zelenskyj to povedal vo svojom videopríhovore, v ktorom informoval o obsahu včerajšieho stretnutia s prokurátorom Medzinárodného trestného súdu Karimom Khanom v Kyjeve.

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Maďarská prezidentka Katalin Nováková považuje vstup Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie v súčasnej situácii za opodstatnený. Uviedla to na svojom účte na Facebooku.



Belehrad - Srbsko nie je pripravené na uznanie nezávislosti Kosova, ani na diskusiu o jeho prijatí do OSN, uviedol srbský prezident Aleksandar Vučič včera večer v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu RTS.



New York - Bezpečnostná rada OSN sa v noci na dnes zišla v New Yorku na mimoriadnom zasadnutí, o ktorého zvolanie požiadali Spojené arabské emiráty v reakcii na nedávny útok desiatok izraelských osadníkov v palestínskom meste Huwwára na severe okupovaného západného brehu brehu Jordánu.



New York - Slovenský hokejový obranca Erik Černák sa v nočnom stretnutí NHL vrátil do zostavy Tampy Bay po tom, ako si odpykal dvojzápasový trest. V domácom dueli proti Floride odohral vyše 17 minút, počas ktorých sa nezapísal do kanadského bodovania a jeho tím prehral 1:4.



Acapulco - Slovenský tenista Alex Molčan pre zranenie zápästia skrečoval zápas s Talianom Matteom Berrettinim v 1. kole dvojhry na turnaji ATP v mexickom Acapulcu. Z hry odstúpil za stavu 0:6 a 0:1 v 2. sete.