Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 3. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci poverila vedením rezortu zdravotníctva dočasného premiéra Eduarda Hegera. Urobila tak po odňatí poverenia Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO).

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová odovzdala poverenie dočasnému premiérovi SR Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) k vedeniu Ministerstva zdravotníctva SR v Prezidentskom paláci 3. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Štatistický úrad informoval, že prudko sa zvyšujúca inflácia minulý rok znehodnotila priemernú mesačnú mzdu na Slovensku o 4,5 percenta. Reálny pokles mzdy zaznamenalo všetkých osem krajov a inflácii nedokázalo čeliť ani jedno z odvetví ekonomiky.



Bratislava - Plánovaný zákaz predaja nových automobilov so spaľovacími motormi od roku 2035 môže ohroziť automobilový priemysel, pracovné miesta, energetickú sieť a tiež slobodu pohybu a kvalitu života najmä vidieckych obyvateľov. Uviedol to predseda Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti Peter Kremský.



Bratislava - Okolo 43.550 deviatakov môže podať prihlášku na stredné školy do 20. marca.



Bratislava - Obchodné siete združené v Slovenskej aliancii moderného obchodu očakávajú, že ceny ešte porastú, aj keď miernejším tempom ako v roku 2022.

Na snímke predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Školné v obecných materských školách stúplo v období rokov 2019 – 2022 o pätinu. Výrazne vyššie školné v porovnaní s obecnými majú súkromné materské školy, v priemere vyššie školné je aj v cirkevných materských školách. Menej platia rodičia na východe Slovenska, v malých obciach a materských školách s vyučovacím jazykom maďarským. Vyplýva to zo zistení Inštitútu vzdelávacej politiky.



Minsk - Aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého odsúdil bieloruský súd na desať rokov väzenia.



Berlín - Spojené štáty organizujú na americkej vojenskej základni v nemeckom meste Wiesbaden niekoľkodňové simulované cvičenia pre príslušníkov ukrajinskej armády. Zamerané sú na plánovanie ďalšieho postupu a nadchádzajúcich rozhodnutí na bojisku, pričom sa počas nich skúšajú rozličné scenáre.



Kyjev - Na najmenej päť sa zvýšil počet obetí včerajšieho ruského raketového útoku na bytovku v meste Záporožie ležiace na juhu Ukrajiny.

Miestna obyvateľka reaguje pred zničenou bytovkou po ostreľovaní ruskou armádou v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 2. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Bojovníci ruskej žoldnierskej organizácie známej ako Vagnerova skupina "prakticky obkľúčili" východoukrajinské mesto Bachmut, o dobytie ktorého sa Rusko neúspešne pokúša už niekoľko mesiacov. Dnes to vyhlásil šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin.



Washington - Americkí demokratickí zákonodarcovia či policajti, ktorí utrpeli zranenia počas útoku na Kapitol zo 6. januára 2021, keď tam vtrhli podporovatelia exprezidenta Donalda Trumpa, môžu voči bývalému šéfovi Bieleho domu podať občianskoprávne žaloby. Uviedlo to ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov pre federálny odvolací súd vo Washingtone.



Atény - Grécka polícia uskutočnila raziu na železničnej stanici v meste Larisa v rámci vyšetrovania čelnej zrážky dvoch vlakov z utorka 28. februára, ktorá si vyžiadala 57 obetí na životoch.



Mys Canaveral - Kozmická loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX so štyrmi astronautmi na palube sa dnes po krátkom zdržaní spôsobenom technickými problémami pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Na snímke NASA nová posádka počas uvítacieho ceremoniálu po prílete na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS v piatok 3. marca 2023.
Foto: TASR/AP


New York - Hokejisti New Yorku Rangers v bránke s Jaroslavom Halákom prehrali v nočnom zápase NHL s Ottawou 3:5. Slovenský brankár inkasoval 4 góly z 28 striel. Erik Černák nedohral zápas svojej Tampy Bay proti Pittsburghu, v ktorom Tampa prehrala 4:5 po predĺžení. Z duelu odstúpil necelých šesť minút pred koncom druhej tretiny za stavu 2:2.



Istanbul - Slovenská šprintérka Viktória Forsterová nepostúpila do semifinále na trati 60 m na atletických halových majstrovstvách Európy v Istanbule. V druhom rozbehu obsadila posledné 7. miesto výkonom 7,51 sekundy. Slovenskú atlétku čaká na ešte štart na 60 m prekážok, kde má väčšie šance na úspech. Rozbeh je na programe zajtra od 8.35 h SEČ.