Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 7. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger oznámil odchod z hnutia OĽANO. Na sociálnej sieti napísal, že má vlastnú víziu o politike.

- Nový politický projekt by mal Eduard Heger tvoriť s dočasne poverenými ministrami Jaroslavom Naďom či Jánom Budajom.

Na archívnej snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Na Slovensko pricestoval holandský kráľovský pár. Trojdňová oficiálna návšteva kráľa Viliama Alexandra a kráľovnej Maximy sa začala dnes dopoludnia ceremoniálom v Prezidentskom paláci, kde ich privítala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Hlavnými témami kráľovskej návštevy budú otázky právneho štátu a ochrany klímy vrátane prechodu na obehové hospodárstvo, ako aj podpora inklúzie a rozmanitosti v spoločnosti.



Bratislava - Strana Smer-SD podala na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenia na komentátorov Mariána Leška, Michala Havrana a Tomáša Hudáka. Ich výroky na adresu strany považujú za krivé obvinenia.



Bratislava - Železničná koľajová doprava je v kritickom stave a je dlhodobo zanedbávaná. Len každé deviate koľajové vozidlo je nové alebo zmodernizované, ukázala kontrola Najvyššieho kontrolného úradu SR v oblasti modernizácie osobných vlakových súprav.

Ilustračná fotografia.
Foto: TASR


Bratislava - Ceny mäsa a mäsových výrobkov sa budú opäť zvyšovať z dôvodu zvyšujúcej sa ceny bravčového mäsa naprieč celou EÚ. Uviedla to výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.



Bratislava - Finančné prostriedky z plánu obnovy na rekonštrukciu či výstavbu potrebujú aj nemocnice v regiónoch. Treba zamedziť diskriminácii pacientov, ktorí sú v nich hospitalizovaní. Upozornila na to Asociácia na ochranu práv pacienta. Vyzvala vládu a kompetentné ministerstvá, aby pri rozhodovaní o zdrojoch z plánu obnovy akceptovali chartu práv pacientov.



Bratislava – Hrubý domáci produkt Slovenska v roku 2022 vzrástol v stálych cenách (sezónne neupravený) o 1,7 percenta a dosiahol nominálny objem 107,7 miliardy eur. Výkon ekonomiky bol súčasne o 1,2 percenta vyšší ako tesne pred pandémiou v porovnaní s rokom rokom 2019. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Bratislava - Rezort vnútra zásadne nesúhlasí s akýmkoľvek presunom policajtov do Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Počítalo sa s tým v rámci Koncepcie boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti. Uviedla to Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.



Pezinok – Bývalý príslušník Národnej kriminálnej agentúry Ján K., ktorý čelí obžalobe pre korupciu či vynášanie informácií z prostredia polície, sa necíti byť vinný. Ide podľa neho o pomstu jeho bývalých kolegov. Uviedol to počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Vypovedal prostredníctvom videokonferencie.



Peking - Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang vyzval na riešenie konfliktu na Ukrajine prostredníctvom mierových rokovaní. Možné dodávky zbraní z Číny do Ruska zároveň prirovnal k predaju amerických zbraní Taiwanu.

- Ďalšie zvýšenie napätia vo vzťahoch medzi Washingtonom a Pekingom by malo "katastrofické následky", upozornil. Takisto vyjadril presvedčenie, že Európe sa podarí dosiahnuť strategickú autonómiu. Čína podľa neho musí v čoraz turbulentnejšom svete prehlbovať svoje vzťahy s Ruskom.



Kyjev - Ukrajina, ktorá už dlhšie žiada spojencov o viac ťažkých zbraní, požiadala Spojené štáty o kontroverznú kazetovú muníciu. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News a tlačová agentúra Reuters, na ktoré sa odvoláva TASR.



Paríž - Viac ako 250 protestov je dnes naplánovaných vo Francúzsku proti vládnemu návrhu dôchodkovej reformy.



Dauha - Slovenská strelkyňa Danka Barteková suverénne postúpila na pretekoch Svetového pohára v Katare do finále skeetu. Na strelnici trafila všetkých 125 terčov a prekonala tak svetový rekord v kvalifikácii tejto disciplíny.

Danka Barteková, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Slovenskí triatlonisti Richard Varga a Ivana Kuriačková obsadili 2. miesta v kategóriách mužov a žien na pretekoch Amerického pohára a juhoamerického šampionátu v čilskom meste Villarrica.



Indian Wells - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová postúpila do 2. kola kvalifikácie na turnaj WTA v americkom Indian Wells. S domácou Stephanie Yakoffovou si poradila v dvoch setoch jednoznačne 6:1 a 6:0.

- Menej sa darilo ďalšej Slovenke Viktórii Kužmovej, ktorá prehrala s Ysaline Bonaventurovou z Belgicka v dvoch setoch 6:7 (4) a 3:6.