Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 8. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Holandský kráľovský pár čaká počas dnešného, druhého dňa návštevy Slovenska diskusia pri príležitosti Medzinárodného dňa žien, predstavenie slovenského zálohového systému aj stretnutie s blízkymi obetí vlaňajšieho útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Kráľ Viliam-Alexander tiež spoločne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou otvorí slovensko-holandské podnikateľské fórum.



Bratislava - Najvyšší kontrolný úrad upozorňuje na viacero problémov v zdravotníctve. Poukazuje na nepresnosť dát v rezorte, neudržateľné financovanie štátnych záchraniek, nefunkčný DRG systém či nedostatočné využívanie systému eZdravia. Vyplýva to z materiálu k vlaňajším kontrolám v zdravotníctve, ktorý predpoludním vzala vláda na vedomie.

- Michal Palkovič nahradí od utorka 14. marca vo funkcii štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva Róberta Babeľu. Dnes o jeho vymenovaní rozhodla vláda. Palkovič bude na čele krízového manažmentu, ktorý bude viesť rezort zdravotníctva.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo


Bratislava - Smer-SD nepodporí prípadnú zmenu ústavy v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 Ukrajine.



Madrid - Ženy po celom svete sa dnes masovo vydávajú do ulíc, aby na Medzinárodný deň žien bránili svoje práva, ktoré sú čoraz viac napádané. Pokrok v právach žien "nám mizne pred očami", vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres.



Kyjev - Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin dnes oznámil, že jeho žoldnieri obsadili celú východnú časť ukrajinského mesta Bachmut.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že dobytie mesta Bachmut na východe Ukrajiny by mohlo ruským jednotkám otvoriť cestu k ďalším mestám. Zopakoval tiež, že ukrajinskí obrancovia v Bachmute "musia byť silní".

Pohľad na mesto Bakhmut, miesto najťažších bojov s ruskými jednotkami, Donecká oblasť, Ukrajina, pondelok 27.2.2023.
Foto: TASR/AP


New York/Bern - Švajčiarsky prezident Alain Berset je v otázke žiadosti Nemecka o odkúpenie tankov Leopard 2 od Švajčiarska skeptický a tvrdí, že takéto transakcie majú pevne stanovený právny rámec.



Ottawa - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala, že výcvik ukrajinských vojakov v Kanade po anexii Krymu v roku 2014 sa ukázal ako kľúčový v počiatočnej fáze ruskej invázie na Ukrajinu. "Kanada zachránila Ukrajinu," uviedla šéfka Európskej komisie v kanadskom parlamente.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen má v utorok 7. marca 2023 prejav k parlamentu v Dolnej snemovni na Parliament Hill v Ottawe v štáte Ontario.
Foto: TASR/AP


Berlín/Kyjev - Nemecký minister obrany Boris Pistorius vystríha pred predčasnými obvineniami. Reagoval tak na správy médií, že americké tajné služby vidia za sabotážou plynovodu Nord Stream "proukrajinskú skupinu".



Štokholm - Ukrajinská vláda nebola zapojená do minuloročnej sabotáže na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori, uviedol ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.



Moskva - Kremeľ označil správy médií o útokoch na potrubia plynovodu Nord Stream za "koordinované úsilie", ktoré má odkloniť pozornosť.

Na archívnej snímke slnko vychádza za pevninským zariadením plynovodu Nord Stream 1.
Foto: TASR/AP


Londýn - Návrh zákona britskej vlády o udeľovaní azylu migrantom je "veľmi znepokojujúci" a znemožní vstup do krajiny aj osobám, ktoré na to majú právu. Uviedol to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.



Washington - Biely dom podporil návrh zákona, ktorý by v Spojených štátoch umožnil úplne zakázať čínsku aplikáciu TikTok na zdieľanie videí. Vyhlásil to poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.



Budapešť - Po mesiacoch vytrvalého zrýchľovania sa miera inflácie v Maďarsku vo februári zmiernila, aj naďalej sa však drží nad 25 %. Poukázali na to dnes zverejnené údaje maďarského štatistického úradu.



Káhira - Dvaja ľudia prišli o život a 16 ďalších utrpelo zranenia pri vlakovej nehode, ku ktorej došlo včera v blízko Káhiry.



Trenčín - Expolicajta Pavla Vorobjova, odsúdeného v kauze Očistec na dvojročné väzenie, súd predpoludním prepustil podmienečne na slobodu. Zatiaľ však zostáva vo výkone trestu, keďže prokurátor podal voči rozhodnutiu sudkyne Okresného súdu Trenčín sťažnosť. Rozhodovať tak bude krajský súd.



New York - Slovenský hokejista Erik Černák sa po dvojzápasovej absencii zapríčinenej zranením nohy vrátil v noci na dnes do zostavy Tampy Bay. Jeho tím ukončil sériu piatich prehier v NHL, keď zdolal doma Philadelphiu 5:2. V akcii bol aj Tomáš Tatar, ktorého New Jersey podľahlo Torontu 3:4.