Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 13. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes dopoludnia privítala na dvojdňovej návšteve Slovenska nového českého prezidenta Petra Pavla. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu po nástupe do funkcie. Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel sa minulý týždeň stal zložením prezidentského sľubu štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky.

Na snímke zľava český prezident Petr Pavel, jeho manželka Eva Pavlová, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a jej partner Juraj Rizman počas privítacieho ceremoniálu na prednom nádvorí Prezidentského paláca v pondelok 13. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Vysoké Tatry - Krajiny Slavkovského formátu zastávajú v otázke Ukrajiny tradične blízke pozície. Počas stretnutia predsedov parlamentov Slovenska, Českej republiky a Rakúska vo Vysokých Tatrách to uviedol predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Zdôraznil, že takéto rokovania vytvárajú priestor na diskusiu o aktuálnej pomoci Ukrajine. Hlavnými témami sú aj nelegálna migrácia, energetika a energetická bezpečnosť či alternatívne zdroje energií.



Bratislava - Rezort spravodlivosti navrhuje zjednodušiť zápis údajov o konečných užívateľoch výhod do obchodného registra a do registra mimovládnych organizácií. Zrušiť by sa mohla povinnosť zadávať údaje o doklade totožnosti v prípade slovenských občanov. Vyplýva to z novely zákona o obchodnom registri, ktorú možno v súčasnosti pripomienkovať.



Bratislava Poplatky vo veterinárnej správe, ako napríklad 50 eur za registráciu prevádzkarní potravinárskych podnikov pre potraviny živočíšneho pôvodu alebo potraviny rastlinného pôvodu, by sa mohli zrušiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o správnych poplatkoch, ktorý do Národnej rady SR predložila poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS).



Bratislava - Biskupi Slovenska zablahoželali pápežovi Františkovi k 10. výročiu zvolenia do služby. Listom Svätému Otcovi zaželali Božie požehnanie, zdravie a silu.



Kyjev - Ukrajinské a ruské sily zvádzajú ťažké boje o centrum východoukrajinského mesta Bachmut. Dnes o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú i ruskú stranu.

- Bitka o Bachmut je doposiaľ najdlhšou a najkrvavejšou v rámci viac než rok trvajúcej ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.



Peking - Čínsky prezident Si Ťin-pching plánuje už budúci týždeň vycestovať do Ruska, aby sa tam stretol so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Jeho návšteva by sa tak mala uskutočniť skôr, než sa očakávalo, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované, dobre informované zdroje.



Budapešť - Ukrajina o svojom osude nerozhoduje sama, rozhodujú o ňom iní. Bez vôle Spojených štátov na Ukrajine nebude mier, vyhlásil v rozhovore pre server Index.hu maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Minister opakovane podčiarkol, že Maďarsko nebude dodávať Ukrajine zbrane a zostane mimo vojny.

Miestny muž sedí na streche, keď si dáva prestávku pri oprave bridlice, ktorá bola poškodená po ostreľovaní obytnej štvrte v Kostiantynivke na Ukrajine v piatok 10. marca 2023 ruskými silami.
Foto: TASR/AP


Berlín - Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská označila bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za "komplica" Kremľa v útočnej vojne proti Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.



Moskva - Britské ministerstvo obrany vo svojej správe tvrdí, že príslušníci ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny začali najnovšie viesť "kariérne rozhovory" na stredných školách s cieľom získavať nových "bojovníkov" na Ukrajinu.

- Obeťami bojov na Ukrajine sa stala už približne polovica z vagnerovcov naverbovaných vo väzniciach, uvádza britské ministerstvo.



Bratislava - Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (6. 3. - 12. 3.) na Slovensko 14.387 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 575 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 14.689 ľudí.



New York - Hokejisti New Jersey v zostave s Tomášom Tatarom zvíťazili v noci na dnes v NHL nad priebežne druhým tímom Východnej konferencie Carolinou 3:0 a bodovo sa na ňu dotiahli.

- Slovenský útočník Miloš Kelemen si pripísal svoj tretí štart v profilige, jeho Arizona zdolala Minnesotu 5:4 po predĺžení.

- Tampa Bay Lightning so slovenským obrancom Erikom Černákom prehrala s Winnipeg Jets 2:3.

- V akcii bol aj Jaroslav Halák, jeho tím New York Rangers prehral na ľade Pittsburghu 2:3 po predĺžení. Slovenský brankár predviedol 32 úspešných zákrokov.



Bratislava - Do nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie sa premiérovo dostal útočník Banskej Bystrice Róbert Polievka. Tréner Francesco Calzona ho zaradil do kádra pred úvodnými zápasmi kvalifikácie EURO 2024 proti Luxembursku a Bosne a Hercegovine. Po dlhšom čase sa do národného tímu vracajú krídelník FC Sydney Róbert Mak a obranca Denis Vavro z FC Kodaň.