Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 14. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Plénum Národnej rady SR zrejme o stíhačkách MiG-29 a ich darovaní Ukrajine rozhodovať nebude, koalícia našla iný spôsob. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu parlamentu Borisa Kollára. Šéf parlamentu zároveň skonštatoval, že aktuálne nie je vôľa na zmenu Ústavy SR v súvislosti s kompetenciami dočasne poverenej vlády.



Bratislava - Vyšehradská skupina má svoje opodstatnenie. Krajiny majú cez V4 podstatne silnejší hlas v Európe. Nie je to téma, ktorá by mala byť na útlme. Skupina nie je o jednom predstaviteľovi, treba vnímať širší kontext. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Boris Kollár v reakcii na vyjadrenia českého prezidenta Petra Pavla.

- Po stretnutí s českým prezidentom Boris Kollár tiež uviedol, že chce, aby Slovensko aj Česko boli zapojené do povojnovej obnovy Ukrajiny. Vníma to ako kompenzáciu za pomoc.

Na snímke sprava český prezident Petr Pavel a predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) počas stretnutia v Českom dome v utorok 14. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger uviedol na ministerstvo zdravotníctva nového štátneho tajomníka Michala Palkoviča, ktorý má byť zodpovedný za riadenie rezortu.

- "Zdravotníctvo je absolútnou prioritou. Nemôžeme si dovoliť, aby výstavba Rázsoch, teda špičkovej modernej koncovej nemocnice, bola ohrozená. Z tohto dôvodu na rezort prichádza Michal Palkovič," uviedol Eduard Heger.



Bratislava - Opozičná strana SaS vyzvala dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby Slovensko odmietlo návrh EÚ na úplný zákaz predaja nových automobilov so spaľovacím motorom po roku 2035. Elektromobil si nebude môcť väčšina domácností dovoliť a zákaz bude mať zároveň negatívny vplyv na slovenský automobilový priemysel, povedal predseda SaS Richard Sulík.

Na archívnej snímke Richard Sulík.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Slovenský plán obnovy prejde aktualizáciou. V dôsledku vyššieho ako očakávaného rastu v predchádzajúcich rokoch sa jeho prostriedky mierne znížia, na druhej strane Slovensko získa dodatočné peniaze v rámci európskeho programu na znižovanie závislosti na ruských fosílnych palivách. Návrh zmeny Plánu obnovy a odolnosti SR je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.



Bratislava - Politické strany Sme rodina, Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD zatiaľ neprestávajú používať aplikáciu TikTok určenú na zdieľanie videí. Národný bezpečnostný úrad sa venoval TikToku vo forme odporúčania ešte v lete roku 2020, kde pomenoval aj riziká súvisiace s jeho používaním. Niektoré inštitúcie či krajiny používanie aplikácie obmedzujú.



Bratislava - Priemerná nominálna mesačná mzda na Slovensku sa v januári tohto roka medziročne zvýšila vo všetkých sledovaných odvetviach. Dvojciferným tempom rástlo osem z desiatich odvetví. Informoval o tom Štatistický úrad SR. Najvýraznejšie priemerná mzda vzrástla v ubytovaní, a to o viac ako štvrtinu na 1030 eur.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Budapešť — Maďarský Národný úrad vyšetrovania Pohotovostnej polície spoločne so slovenskou Národnou kriminálnou agentúrou cez víkend zlikvidovali medzinárodnú zločineckú organizáciu, ktorá za uplynulý mesiac predala na Západnom Zadunajsku a na Podunajskej nížine zhruba 30 kilogramov drog. Pri zásahu bolo zadržaných 13 osôb.



Bratislava - Policajti preverujú hodnovernosť oznámenia, že na bratislavských súdoch sa má nachádzať bomba.



Belehrad - Srbský minister hospodárstva Rade Basta sa postaral o rozruch s návrhom, aby Belehrad zaviedol sankcie voči Rusku. Ide o prvé vyhlásenie predstaviteľa srbskej vlády, ktorým sa otvorene vyjadruje podpora sankciám voči Moskve, čo predstavuje odklon od oficiálnej pozície Belehradu.



Jerevan - Arménsky premiér Nikol Pašinjan varoval pred rizikom novej eskalácie napätia na nepokojnej hranici jeho krajiny s Azerbajdžanom a v oblasti Náhorného Karabachu. O tento sporný región už viedli Arménsko a Azerbajdžan dve vojny.



Kyjev/Londýn Plánované odstávky dodávok elektriny pre spotrebiteľov v Kyjeve a Kyjevskej oblasti už nie sú potrebné. Podľa britskej stanice BBC to včera oznámila ukrajinská energetická spoločnosť DTEK.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Jeruzalem - Izraelský parlament v prvom čítaní schválil návrh zákona, ktorý obmedzuje najvyššiemu súdu možnosť zrušiť zákony, ktoré považuje za protiústavné. Ide o kľúčový prvok kontroverzného balíka reforiem súdnictva, ktorý v Izraeli vyvolal niekoľko týždňov trvajúce protesty.



Indian Wells - Slovenský tenista Alex Molčan ukončil svoje pôsobenie na turnaji ATP Masters 1000 v kalifornskom Indian Wells v 3. kola dvojhry. Nad jeho sily bol Maďar Márton Fucsovics, ktorý zvíťazil 6:4, 6:2. Molčan získal na svoje konto 45 bodov do rebríčka ATP.