Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 15. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady začali druhý rokovací deň 88. schôdze diskusiou o novele zákona o radiačnej ochrane. Následne by mali dokončiť rozpravu o správnych poplatkoch, ktorá má priniesť zmeny poplatkov za prepis auta. Potom by mali pokračovať viacerými návrhmi z dielne ministerstva dopravy.

Na archívnej snímke poslanci počas schôdze parlamentu v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Kompetencie ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie v rámci operačného programu Integrovaná infraštruktúra sa rozšíria. Ide o novovytvorenú prioritnú os 14 - Podpora utečencov v Európe. Vyplýva to z materiálu, ktorý dnes schválila vláda.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí sa v roku 2022 zameralo na prípravu koncepcie pre zvýšenie počtu Slovákov v inštitúciách Európskej únie. Výsledkom bolo zriadenie pracovnej skupiny. Vyplýva to z výročnej správy o členstve Slovenska v Únii, ktorú schválila vláda.



Bratislava - Súčasnosť ukazuje, že odkaz uhorského revolučného básnika Sándora Petőfiho a jeho spolubojovníkov, teda hodnoty slobody a demokracie, je potrebné neustále kultivovať a chrániť pred prípadným ohrozením. Na sociálnej sieti to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti výročia revolúcie v rokoch 1848 až 1849, ktoré si na Slovensku pripomínajú maďarskí spoluobčania.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Štatistický úrad informoval, že spotrebiteľské ceny tovarov a služieb boli vo februári 2023 medzimesačne vyššie o 1,1 percenta. Nepretržitý rast cien od januára 2021 sa v posledných mesiacoch spomalil a vo februári 2023 dosiahla inflácia opätovne hladinu doterajšieho maxima na úrovni 15,4 percenta.



Bogota - Údajného priekupníka s drogami zo Slovenska Michala P. zatkla kolumbijská polícia uplynulú nedeľu v meste Cartagena. V Európe po tomto 28-ročnom mužovi pátrali v štyroch krajinách a išlo o jedného z najhľadanejších ľudí na starom kontinente.



Štrasburg - Význam a odkaz Sviečkovej manifestácie pripomína výstava v budove Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Včera ju otvorili slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann spolu s predsedom Správnej rady Ústavu pamäti národa Jergušom Sivošom.



Bratislava - Maturanti budú dnes písať externý test a slohovú prácu z vybraného cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. Najviac maturantov si vybralo anglický jazyk, z ktorého bude maturovať takmer 35.800 žiakov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Roman Hanc


Budapešť - V Maďarsku sa začali ústredné oslavy štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848 - 1849.



Belgorod - Ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci na dnes nad mestom Belgorod tri rakety, uviedli tamojšie úrady v Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou.



Paríž - Príjmy Ruska z vývozu ropy klesli vo februári medziročne o 42 percent, keďže západné mocnosti sprísnili sankcie voči Moskve pre vojnu na Ukrajine. Uviedla to Medzinárodná agentúra pre energetiku.



Ankara - Turecko plánuje schváliť žiadosť Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie ešte pred parlamentnými a prezidentskými voľbami, ktoré sa v Turecku uskutočnia v máji. Švédsku žiadosť bude Ankara posudzovať oddelene.



Bratislava - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Jaroslav Kentoš zaradil do nominácie na nadchádzajúci prípravný kemp v Turecku 24 hráčov, z nich je 16 nováčikov. Jeho zverenci si počas sústredenia zmerajú sily s rovesníkmi zo Slovinska (22. marca), Bulharska (25. marca) a Severného Macedónska (28. marca).

Na archívnej snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Jaroslav Kentoš.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Kvarteto slovenských tenistiek Anna Karolína Schmiedlová, Viktória Kužmová, Tereza Mihalíková a Renáta Jamrichová figuruje v nominácii na kvalifikačné stretnutie Pohára Billie-Jean Kingovej proti Taliansku v Bratislave. Hrať sa bude 14.-15. apríla na tvrdom povrchu GreenSet v NTC.



New York - Obranca Erik Černák si v zámorskej NHL v noci na dnes pripísal asistenciu. Prispel tak k víťazstvu Tampy Bay 4:1 na ľade New Jersey, v ktorého drese sa predstavil Tomáš Tatar. Zo Slovákov sa na ľade predstavil ešte obranca Washingtonu Martin Fehérváry, Capitals prehrali na ľade New Yorku Rangers 3:5. Za domácich sedel brankár Jaroslav Halák na striedačke.