Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 20. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Osoby pozitívne testované na ochorenie COVID-19 oddnes nemusia zostávať v povinnej päťdňovej izolácii. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorá túto povinnosť zrušila. Pacienti by sa však mali, tak ako pri iných akútnych respiračných ochoreniach, riadiť pokynmi svojho lekára a liečiť sa doma.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Slovenská lekárska komora apeluje na riešenie financovania zdravotníctva. Žiada, aby vláda poskytla sľúbené financie pre ambulantný sektor, riešiť tiež podľa nej treba financovanie ambulantnej pohotovostnej služby či návrh budúcoročného rozpočtu.



BratislavaČlenovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov nebudú žiadnym spôsobom doplácať na snahu o vyššie zisky dodávateľov energií ani obchodných reťazcov. Zároveň verejne odmietajú akékoľvek predvolebné potravinové kampane založené na populistických návrhoch. Uviedol to predseda predstavenstva Milan Lapšanský v súvislosti s dohodou agrorezortu a reťazcov na trojmesačnom zmrazení cien potravín.

- Agrorezort v reakcii na vyjadrenia Milana Lapšanského uviedol, že protiinflačná garancia je iniciatívou obchodníkov, ministerstvo poskytlo potrebné zázemie na rokovania a oznámenie dohody verejnosti.



Bratislava - Miera evidovanej nezamestnanosti vo februári 2023 klesla na 5,76 percenta. Vo februári klesol aj podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku na 4,40 percenta z januárovej úrovne 4,44 percenta. Uviedol to dočasne poverený minister práce Milan Krajniak.

Na archívnej snímke dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak.
Foto: TASR - Martin Baumann


Banská Štiavnica Žiaden z objektov na banskoštiavnickom Námestí svätej Trojice, zasiahnutých sobotňajším požiarom, nebude potrebné kompletne asanovať. Nutná bude asanácia drevených stropov a krovov na všetkých poškodených objektoch.



Nové Zámky - V Nových Zámkoch vypukol včera večer požiar skladovej haly. Oheň poškodil aj viaceré zaparkované osobné a nákladné autá. Hasičom sa požiar podarilo lokalizovať krátko po polnoci. Škoda bola predbežne vyčíslená na jeden milión eur.



Bratislava – Študentská rada vysokých škôl oceňuje rozhodnutie poslankyne Národnej Rady SR Márie Šofranko odstúpiť z Rady Fondu na podporu vzdelávania.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Trestné stíhanie pre minuloročný kybernetický incident v Národnej rade SR zastavili. Schôdzu prerušili koncom októbra minulého roka pre technické problémy. Hovorilo sa o závažnom kybernetickom incidente. Ten spôsobil poslanec Róbert Halák, ktorý tvrdí, že nešlo o úmysel, a chybu si priznal. Podľa svojich slov podvedome zapojil odpojený voľný kábel v miestnosti kultúrneho výboru.



Trnava/Veľká Mača - Búracie práce na pozemku s domom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušníkovej vo Veľkej Mači v okrese Galanta sa začnú zajtra. Následne na mieste postaví Trnavský samosprávny kraj Pamätník slobody slova.



Kyjev - Kyjev dnes vyzval Rusko, aby stiahlo svoje sily z Ukrajiny. Urobil tak niekoľko hodín pred návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve.



Budapešť - Maďarsko nepodporí nové návrhy Európskej únie na nákup a dodanie streliva pre Ukrajinu, uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.



Londýn - Británia je v prípade potreby pripravená pomôcť Poľsku s ochranou vzdušného priestoru, keďže sa Varšava rozhodla dodať Kyjevu časť svojich stíhačiek MiG-29.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (13. 3. - 19. 3.) na Slovensko 15.152 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 603 žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 15.196 ľudí.



Peking - Čína vyzvala Medzinárodný trestný súd v Haagu, ktorý obvinil ruského prezident Vladimira Putina z vojnových zločinov, aby sa vyhol "dvojitým štandardom" a rešpektoval imunitu hláv štátov.



New York - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák si prvýkrát v sezóne udržal čisté konto. V noci na dnes pomohol v NHL 22 zákrokmi k víťazstvu New Yorku Rangers nad Nashvillom 7:0. Dosiahol prvý shutout po vyše dvoch rokoch, navyše si pripísal aj asistenciu a vyhlásili ho za druhú hviezdu zápasu.

- Jednu asistenciu zaznamenal aj obranca Erik Černák, ktorého Tampa Bay podľahla New Jersey 2:5. Černák odohral 17:44 min. so ziskom plusového bodu, prezentoval sa jednou strelou na bránku, bodyčekom a zblokovanou strelou. Jeho krajan v drese New Jersey Tomáš Tatar nebodoval, počas 12:28 min. vyslal jednu strelu a rozdal dva hity.

- Washington v zostave so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym prehral na ľade Minnesoty 3:5. Fehérváry odohral 21:11 min. a mal dva mínusové body.