Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 21. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Záchranári budú mať viac času na odchod pri výjazdoch k pacientom, pri ktorých je potrebné použiť osobné ochranné pracovné prostriedky. Vyplýva to z novely zákona o záchrannej zdravotnej službe, ktorú schválili poslanci Národnej rady SR. Novelou sa zároveň doplní transplantačný zákon.



Bratislava - Vyučovací predmet telesná a športová výchova by mohla byť povinným predmetom na základných školách v rozsahu minimálne troch hodín týždenne a na stredných školách dve hodiny týždenne. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Predložili ju poslanci za OĽANO.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Erika Ďurčová


Bratislava - Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký chce získať viac času na podporu školského zákona v parlamente. Rokovanie o novele zákona o výchove a vzdelávaní bolo pôvodne v Národnej rade SR naplánované na dnes ráno. Minister pozýva na rokovanie poslancov demokratických strán. Zároveň poukázal, že posunutie školského zákona zatiaľ neohrozuje financie z plánu obnovy, na ktorý je naviazaný.



Bratislava - Novela školského zákona by v prípade schválenia dávala školám návod aj na segregovanie. Tvrdí to poslanec Národnej rady SR a exminister školstva Branislav Gröhling. Navrhovaná legislatíva podľa neho hovorí o vyčleňovaní detí so špeciálnymi potrebami a prináša tiež nevymožiteľnosť pomoci deťom, keďže by školy mohli odmietnuť pomoc, o ktorú rodičia požiadajú.

Na archívnej snímke Branislav Gröhling.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - V prípade vraždy Daniela Tupého zadržala Národná kriminálna agentúra osem osôb. Ide o akciu Karma. Zaisťovacie úkony policajti vykonávajú v Bratislavskom a Trnavskom kraji.



Bratislava - Polícia odmietla trestné oznámenie na exministra hospodárstva Richarda Sulíka v prípade priemyselného parku Valaliky.



BratislavaPostup polície v prípade nedeľnej tragickej udalosti v bratislavskej Petržalke preveruje odbor kontroly Prezídia Policajného zboru. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytli z tlačového odboru rezortu vnútra.



Bratislava - Ponuka vajec a hydinového mäsa na slovenskom trhu pred Veľkou nocou bude dostatočná. Uviedol to riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Ilustračné foto
Foto: TASR


Pezinok - Pred samosudcom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku pokračuje proces v korupčnej kauze podnikateľa Štefana Ž. Obžalovaný vinu odmieta. Prítomní sú traja svedkovia.



Moskva - Rusko a Čína sú významné susediace veľmoci a strategickí partneri, povedal čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s ruským premiérom Michailom Mišustinom v Moskve. Čína podľa jeho slov bude vzťahy s Ruskom naďalej uprednostňovať.

- Čínsky prezident Si Ťin-pching tiež oznámil, že pozval šéfa Kremľa Vladimira Putina na návštevu Číny.



Budapešť - Maďarské ministerstvo zahraničných vecí v noci na dnes poprelo informácie, že Maďarsko zabránilo včera v Bruseli členským štátom EÚ vydať spoločné vyhlásenie k medzinárodnému zatykaču na ruského prezidenta Vladimira Putina. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.



Budapešť - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó rokoval v Bruseli so šéfom fínskej diplomacie Pekkom Haavistom o ratifikovaní vstupu jeho krajiny do Severoatlantickej aliancie.



Kyjev - Ruské ozbrojené sily podnikli za uplynulých 24 hodín 21 leteckých a deväť raketových útokov. Uviedol to ukrajinský generálny štáb v najnovšej správe o situácii na bojisku, podľa ktorého si útoky nevyžiadali žiadne civilné obete. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Kyjev - Ukrajina čaká na potvrdenie telefonického rozhovoru medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a čínskym lídrom Si Ťin-pchingom. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre integráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa včera vo videopríhovore poďakoval Európe a Spojeným štátom za najnovšie balíky pomoci pre Ukrajinu.

- EÚ sa na spoločnom rokovaní ministrov zahraničných vecí a obrany v Bruseli dohodla na pomoci pre Ukrajinu v hodnote dvoch miliárd eur. Pôjdu aj na nákup a dodávku milióna kusov delostreleckej munície a zapojí sa do nej aj Slovensko.



New York - Hokejisti Los Angeles Kings zvíťazili v noci na dnes v NHL doma nad hráčmi Calgary 8:2. V tabuľke Západnej konferencie sa bodovo dotiahli na vedúci Vegas, odohrali však o jeden zápas viac. Za kanadský tím nastúpil Adam Ružička, no nebodoval. Vo štvrtej formácii hostí strávil na ľade 9:31 min, mal dve strely a mínusový bod.