Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 22. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - USA ponúkajú Slovensku za stíhačky MiG-29 darované Ukrajine 12 nových vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper s príslušenstvom, výcvikom pilotov a technikov, ako aj vyše 500 rakiet AGM-114 Hellfire. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na sociálnej sieti.

Na archívnej snímke dočasne poverený minister minister obrany SR Jaroslav Naď.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Právne postavenie a kompetencie katastrálnej inšpekcie sa má od budúceho roka podrobnejšie upraviť. Zároveň sa má precizovať a doplniť úprava katastrálnych konaní. Vyplýva to z vládneho návrhu novely katastrálneho zákona z dielne povereného podpredsedu vlády Štefana Holého, ktorý Národná rada posunula predpoludním do druhého čítania.

- Obce by mohli byť povinné zverejňovať zápisnice o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku na internete. Vyplýva to z novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva z dielne poslanca Eduarda Kočiša (nezaradený), ktorú posunuli poslanci Národnej rady rovnako do druhého čítania.



Bratislava - Pripravená novela Trestného zákona má silnú podporu odbornej verejnosti, možno preto dúfať, že nájde i podporu politickú. Pred rokovaním vlády to uviedol Jozef Čentéš, jeden z hlavných poradcov ministra spravodlivosti Viliama Karasa, pri príprave novely Trestného zákona.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra zasahuje od rána na území Bratislavského, Trnavského a Žilinského kraja v rámci akcie Chikara 2 v súvislosti s drogovým biznisom. Jej výsledkom je zatiaľ 16 obvinených osôb. Medzi nimi je aj aktívny policajný funkcionár z Trnavy.



Moskva - Čínsky prezident Si Ťin-pching odcestoval dnes ráno z Moskvy a ukončil tak trojdňovú návštevu Ruska, počas ktorej absolvoval summit so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Krátko na to odišiel z Kyjeva japonský premiér Fumio Kišida.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching si pripíjajú počas spoločnej večere 21. marca 2023 v Moskve.
Foto: TASR/AP


Washington - Spojené štáty si nemyslia, že Čína dokáže byť nestranným sprostredkovateľom v rusko-ukrajinskom konflikte. Uviedol to hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.



Brusel - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že Severoatlantická aliancia zaznamenala "určité náznaky", že Rusko požiadalo Čínu o zbrane.



Viedeň - Rusko bude pre Európu vždy dôležité, myslieť si opak je omyl. Vyhlásil to v rozhovore pre agentúru Reuters rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg.



Kyjev - Traja ľudia zahynuli a sedem ďalších utrpelo zranenia v noci na dnes pri ruskom útoku dronmi v Kyjevskej oblasti. Informovali o tom tamojšie úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.



Washington - Medzinárodný menový fond uviedol, že sa dohodol s Kyjevom na pôžičke v hodnote zhruba 15,6 miliardy dolárov zameranej na zotavenie vojnou poznačenej ukrajinskej ekonomiky.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk


New York - Zásoby vody sú vo svete v dôsledku nadmernej spotreby, znečistenia a klimatickej zmeny čoraz viac ohrozené. Organizácia Spojených národov na to upozornila v správe zverejnenej niekoľko hodín pred začiatkom Konferencie OSN o vode.



New York - Slovenský obranca Martin Fehérváry si v zámorskej hokejovej NHL pripísal ďalšiu asistenciu, no jeho Washington prehral doma s Columbusom 6:7 po predĺžení. Jeden presný zásah v drese domácich zaznamenal Alexander Ovečkin a už v 13. sezóne v profilige tak nastrieľal aspoň 40 gólov, čím prekonal rekord Waynea Gretzkého.

- "Diabli" z New Jersey podľahli doma Minnesote 1:2 po predĺžení. V bránke hostí sa 47 zákrokmi zaskvel Filip Gustavsson. Tri strely na neho poslal aj slovenský útočník Tomáš Tatar, ktorý si v dueli odsedel dve minúty za krosček a odohral 11:56 min.

- Tampa Bay prehrala druhé stretnutie za sebou, Montrealu podľahla na jeho ľade 2:3. Slovenský obranca hostí Erik Černák strávil na ľade 19:18 min, mal plusový bod, dve strely na bránku a dva bodyčeky.



Miami - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová vypadla na turnaji WTA v Miami už v prvom kole. V pozícii kvalifikantky prehrala s "lucky loserkou" Viktorijou Tomovovou z Bulharska v dvoch setoch 5:7 a 2:6.