Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 24. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady prebrali v úvode dnešného rokovania správy jednotlivých parlamentných výborov o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2022. Plénum má v rokovať aj o návrhu na prijatie Deklarácie Národnej rady o zločinoch páchaných na ukrajinských ženách a deťoch. Poslanci dnes hlasovať nebudú, najbližšie hlasovanie ich čaká v utorok 28. marca dopoludnia.



Brusel - Slovensko sa zaraďuje medzi rozpočtovo zodpovedné krajiny Európskej únie. Uviedol to dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger na úvod druhej časti dvojdňového samitu Únie v Bruseli.
Slovenský premiér Eduard Heger odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na dvojdňový summit EÚ v Bruseli vo štvrtok 23. marca 2023.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia zverejnilo návrhy nariadenia vlády, ktorými sa majú vyhlásiť zonácie národných parkov Slovenský kras, Poloniny a Veľká Fatra. Verejnosť ich môže pripomienkovať do 5. apríla. Predbežnú informáciu k nariadeniam vlády zverejnil rezort na portáli právnych predpisov slov-lex.sk.



Bratislava - Voľby by vo februári a začiatkom marca vyhral Smer-SD s podporou 19,5 percenta. Nasledovala by strana Hlas-SD s podporou 14,5 percenta a Progresívne Slovensko (PS) s 11,4 percenta. Vyplýva to z volebného modelu agentúry Median SK. Do parlamentu by sa dostala aj strana SaS s podporou 9,2 percenta voličov. Hnutie OĽANO by získalo 8,5 percenta, Sme rodina 7,4 percenta, KDH 6,3 percenta a Republika 6,1 percenta hlasov. Pred bránami parlamentu by skončili strany SNS (4,2 percenta), ĽSNS (3,1 percenta) a Aliancia (2,6 percentá). Za ľudí by získalo 2,2 percenta hlasov.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že značný medziročný nárast prepravy v osobnej doprave pokračoval aj na začiatku tohto roka. V januári počet prepravených osôb medziročne vzrástol o 27,3 percenta a dosiahol 54,6 milióna. Rast zaznamenali všetky zložky osobnej dopravy. Nákladná doprava naopak zaznamenala medziročný pokles o 7 percent.



Bratislava - Pôdohospodárska platobná agentúra pokračuje vo vyplácaní priamych podpôr za rok 2022. Rozhodnutia už agentúra zaslala viac ako 85 percent žiadateľom, ktorí už majú na účtoch 400 miliónov eur z celkovej sumy 554 miliónov eur.



Kyjev - Ruský raketový útok na humanitárne centrum pomoci v meste Kosťantynivka na východe Ukrajiny v noci na dnes usmrtil päť ľudí.



Moskva - Dôstojníka ruských bezpečnostných síl Michaila Žilina, ktorý ušiel z Ruska pre nesúhlas s inváziou na Ukrajinu, odsúdili na šesť a pol roka v prísne stráženom väzení.



Washington - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken naznačil, že pri určovaní budúcich hraníc Ukrajiny by mala zohrať úlohu diplomacia. Minister viackrát povedal, že vojna sa musí skončiť diplomaciou. Zahájenie mierových rokovaní však v blízkej budúcnosti neočakáva, keďže Moskva ich podľa jeho slov neberie vážne.



Paríž - Celkovo 457 ľudí zadržali a 441 príslušníkov bezpečnostných zložiek utrpelo zranenia vo Francúzsku počas včerajších celoštátnych protestov proti dôchodkovej reforme presadenej francúzskou vládou.
Demonštranti sa zhromažďujú pri horiacej barikáde počas pokračujúcich protestov proti nepopulárnej dôchodkovej reforme, ktorú presadil prezident Emmanuel Macron v Paríži vo štvrtok 23. marca 2023.
Foto: TASR/AP



Ottawa/Washington - Spojené štáty a Kanada uzavreli dohodu, ktorá kanadským úradom umožní zamietnuť žiadateľom o azyl vstup na územie Kanady cez neoficiálne hraničné priechody.



New York - Požiadavky na odstránenie kníh z regálov v Spojených štátoch v roku 2022 dosiahli rekordné maximum. Väčšina titulov, ktoré boli "terčom cenzúry", sa venovala záležitostiam menšín a komunity LGBTQIA+. Vyplýva to z údajov neziskovej organizácie American Library Association.



New York - Hokejisti Washingtonu Capitals vyhrali v noci na dnes v zámorskej NHL nad Chicagom Blackhawks vysoko 6:1. Za domácich nastúpil v prvej formácii aj slovenský obranca Martin Fehérváry. Erik Černák zaznamenal s Tampou Bay na ľade Ottawy prehru 2:7.