Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 27. marca 2023 - 11.45 h.

Bratislava - Slovensko potrebuje udržiavať verejnú zhodu na tom, kam ako spoločnosť patrí. Obzvlášť dôležité je udržať pokoj a hodnotovú integritu v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, kde sa zahranično-politická orientácia Slovenska stáva prominentnou témou. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v rámci príhovoru na 21. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR.



Bratislava - Zastropovanie cien potravín pre slovenských spotrebiteľov prišlo v čase najvyšších cien týchto potravín na trhu. Tvrdí to Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív na základe svojej analýzy v rámci vývoja cien podľa štatistického úradu. Podľa inštitútu sa tak iba opakuje podvod na slovenských domácnostiach ako v prípade cien energií, keď zastropovanie cien energií bolo referencované v čase najvyšších cien komodít. Ministerstvo pôdohospodárstva odmieta politizáciu iniciatívy.



Bratislava - Zástupcovia gastro iniciatív a združení upozorňujú poslancov Národnej rady SR a verejnosť na dosahy, ktoré by mal na sektor zákaz predaja v nedele pre maloobchod. Množstvo prevádzok sa totiž nachádza v nákupných centrách či priamo v pobočkách obchodných sietí. Vplyvy na tieto podniky by boli veľmi vážne. Uviedla to iniciatíva a platforma #StáleMámeChuť.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR – Milan Kapusta


Bratislava - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví spustil z vlastnej iniciatívy viacero cenových konaní v teplárenstve. Ide najmä o dodávateľov, ktorí kupujú zemný plyn na vykurovanie na krátkodobom trhu. Spotové ceny plynu totiž aktuálne klesli až k hranici 40 eur za megawatthodinu a sú najnižšie za posledných 12 mesiacov.



Bratislava – Dnes má byť na celom území Slovenska veterno. V okresoch na severe očakávajú meteorológovia výskyt mimoriadne silného vetra na horách. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého, druhého aj tretieho stupňa.



Bratislava - Slovenské školy navštevuje 10.570 žiakov z Ukrajiny. Vyplýva to z údajov o počte odídencov z Ukrajiny k 28. februáru 2023, ktoré zverejnilo ministerstvo školstva na svojom webe.



Varšava - Vyhlásením ruského prezidenta Vladimira Putina o plánovanom rozmiestnení taktických jadrových zbraní v Bielorusku chce Moskva prinútiť Spojené štáty k rokovaniam, napísal poľský denník Rzeczpospolita. Informovala o tom agentúra DPA.

Ruský prezident Vladimir Putin počúva ruského ministra dopravy Vitalija Savelieva počas ich stretnutia v Moskve 25. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Praha/Berlín - Osobnú železničnú dopravu medzi Českou republikou a Nemeckom dnes kompletne ochromil rozsiahly 24-hodinový štrajk, ktorý vyhlásili nemecké odbory s cieľom presadiť zvýšenie platov svojich zamestnancov.

- Pre štrajk v Nemecku boli s výnimkou Berlína zrušené aj všetky letecké spojenia maďarského Medzinárodného letiska Ferenca Liszta Budapešť s nemeckými letiskami.



Jeruzalem - Vedenie izraelských odborov Histadrut a Federácia miestnych samospráv vyzvali na okamžitý generálny štrajk proti vládnemu návrhu reformy v justícii, ktorý v krajine vyvolal masové protesty. Predseda odborového zväzu pracovníkov na letisku Bena Guriona v Tel Avive krátko na to oznámil okamžité zastavenie odletov lietadiel.

- Štrajk sa má začať už v priebehu dnešného dňa, ak premiér Benjamin Netanjahu neoznámi zastavenie revízie súdnictva. Izraelský prezident Jicchak Herzgo vyzval vládu, aby okamžite zastavila legislatívny proces súvisiaci so spornou reformou justície.

- Pravicové politické zoskupenia v Izraeli vyzvali svojich priaznivcov, aby podvečer prišli pred sídlo parlamentu v Jeruzaleme a vyjadrili spomínanej reforme podporu.

Izraelská polícia používa vodné delo na rozohnanie demonštrantov blokujúcich diaľnicu počas protestu proti plánom vlády premiéra Benjamina Netanjahua na revíziu súdneho systému v izraelskom Tel Avive v pondelok 27. marca 2023.
Foto: TASR/AP


New York - Hráči Colorada Avalanche triumfovali na ľade Arizony Coyotes 4:3 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Slovenský útočník Miloš Kelemen odohral v drese domácich takmer štyri minúty, v ktorých sa do štatistík nezapísal. Po šiestom odohratom zápase naďalej čaká na svoj prvý bod v profilige.



Bratislava - Slovenskí futbalisti podali v rozbiehajúcej sa kvalifikácii ME 2024 v priebehu 72 hodín dva diametrálne odlišné výkony. Po štvrtkovej bezgólovej remíze s Luxemburskom sa dostali pod paľbu kritiky, o tri dni si však udobrili fanúšikov triumfom 2:0 nad Bosnou a Hercegovinou. Po dvoch kolách J-skupiny majú na konte štyri body a ich tréner Francesco Calzona sa na šiesty pokus dočkal prvého víťazstva na lavičke. Na čele tabuľky je favorizované Portugalsko so šiestimi bodmi.