Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 28. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Učitelia si zaslúžia vďaku za poslanie, ktoré dlhé roky vykonávali nedocenene a často v náročných podmienkach. Pri príležitosti Dňa učiteľov to uviedol dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.

- V tomto školskom roku učí v školách na Slovensku 80.504 učiteľov, ich priemerný vek je 47 rokov. Informoval o tom Inštitút vzdelávacej politiky.

Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger OĽANO) počas tlačovej konferencie na tému: Viac miest v školách sa stáva realitou. Prvá materská škola, ktorá sa rozšíri, bude v Lábe. Láb, 28. marca 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR začali 9. rokovací deň aktuálnej 88. schôdze sériou sociálnych zákonov. Okrem viacerých návrhov zmien v zákone o sociálnom poistení majú v programe aj novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení.



Bratislava - Cena elektriny pre domácnosti by sa nemala zvýšiť ani na budúci rok. Vyplýva to zo všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre domácnosti v Slovenskej republike v roku 2024, o ktorom má dnes rokovať vládny kabinet. V programe rokovania sú zaradené aj viaceré body z oblasti zdravotníctva.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Bratislava - Hnutie Sme rodina navrhuje zákaz predaja a používania niektorých pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3. Má ísť o tzv. petardy, ktorých hlavným efektom je hluk. Zároveň navrhuje spresniť čas používania ostatnej zábavnej pyrotechniky, a to 31. decembra od 18.00 do 24.00 h a 1. januára od polnoci do 2.00 h. Spolupredkladateľka návrhu novely o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii Petra Krištúfková o tom informovala na tlačovej konferencii.



Bratislava - Aliancia stredoškolákov apeluje na väčšiu snahu zmeniť maturitné skúšky k lepšiemu. Uviedla to po zmonitorovaní situácie v súvislosti s písomnou maturitnou skúškou. V tejto súvislosti sa chce stretnúť s dočasne povereným ministrom školstva Jánom Horeckým i vedúcou oddelenia hodnotenia, hovoriť budú aj s riaditeľkou monitorovania vzdelávania Ivanou Pichaničovou.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Akadémia Policajného zboru v Bratislave odmietla medializovanú informáciu, že jeden z aktérov v prípade vraždy študenta Daniela Tupého na nej pôsobí. "Ide o zhodu mien a v žiadnom prípade náš zamestnanec s iniciálkami V. M. nebol aktérom tohto prípadu," píše sa v stanovisku.



Bratislava - Aj v roku 2022 na Slovensku pretrvávala systémová diskriminácia Rómov. Systematicky sa rómskym deťom upiera právo na vzdelanie a ochranu pred diskrimináciou v základnom školstve. Nedostatočné sú vyšetrovania týkajúce sa neprimeraného použitia policajnej sily. Vyplýva to z výročnej správy Amnesty International Slovensko za rok 2022.



Košice - Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik neuspel s ústavnou sťažnosťou voči rozsudku Najvyššieho súdu SR, ktorý ho poslal na osem rokov do väzenia za prijatie úplatku a vynášanie informácií zo spisov. Ústavný súd SR jeho sťažnosť odmietol, pričom návrhu na odklad vykonateľnosti nevyhovel.



Minsk - Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že k rozhodnutiu umožniť rozmiestnenie ruských jadrových zbraní na svojom území ho donútili agresívne kroky krajín Severoatlantickej aliancie ohrozujúce bezpečnosť Bieloruska.



Tel Aviv - Izraelské politické strany začali vytvárať tímy vyjednávačov, ktoré vyšlú na rokovania o súdnej reforme. Schvaľovanie jej vládneho návrhu premiér Benjamin Netanjahu včera pozastavil pod tlakom bezprecedentnej vlny protestov a vážnej vnútropolitickej krízy. Podľa denníka Maariv sa očakáva, že rokovania o kompromisnej podobe reformy justície sa začnú čoskoro, možno už dnes.

Izraelčania v pondelok 27. marca 2023 pred parlamentom v Jeruzaleme protestovali proti plánu premiéra Benjamina Netanjahua na reformu súdnictva.
Foto: TASR/AP


PchjongjangSeverokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na zvýšenie produkcie jadrových materiálov a výrobu účinnejších zbraní. Informovali o tom štátne médiá v Pchjongjangu, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP.



New York - Hokejisti New Jersey v zostave so slovenským útočníkom Tomášom Tatarom prehrali v zámorskej NHL na ľade New Yorku Islanders 1:5. Tatar strávil na ľade 17:05 min s jednou strelou na bránku a jednou mínuskou.

- Neuspela ani Arizona s Milošom Kelemenom, doma podľahla Edmontonu 4:5. Kelemen odohral za Arizonu proti Edmontonu iba niečo viac ako štyri minúty, zaznamenal mínusový bod a jednu strelu na bránku.