Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 29. marca 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady začali dnešné rokovanie diskusiou o návrhu novely zákona o dani z príjmov skupiny poslancov hnutia OĽANO. Športovým odborníkom by sa ním mala zjednodušiť administratíva a podávanie daňových priznaní.



Bratislava - Slobodné národy musia vynaložiť všetko úsilie na to, aby bola vojna na Ukrajine poslednou. Nejde o vojnu o územie, ale o hodnoty, a treba ju ukončiť rýchlo, bez predlžovania alebo zmrazovania konfliktu. V pléne Národnej rady to počas dnešného vystúpenia vyhlásila podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuková. Slovensku poďakovala za prijatie Ukrajincov, humanitárnu pomoc, ako aj vojenskú pomoc vrátane poskytnutia stíhačiek.

Na snímke vľavo dole podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuková vystúpila s prejavom v pléne Národnej rady SR v stredu 29. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Bratislava - Grant zo Spojených štátov amerických by chcelo ministerstvo obrany použiť aj na obrnené vozidlá Oshkosh JLTV 4x4. Vyše 180 vozidiel by mohlo začať prichádzať na Slovensko v budúcom roku.



Bratislava - Aliancia je zárukou obrany Slovenska a bezpečnosti občanov, o čom sa nemusí pochybovať. Vyhlásil to dočasne poverený šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer, ktorý považuje členstvo v Severoatlantickej aliancii za jedno z najdôležitejších rozhodnutí modernej histórie Slovenska.

Dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer, archívna snímka.
Foto: TASR - Michal Svítok


Bratislava - Podľa tzv. jarnej prognózy Národnej banky Slovenska by slovenská ekonomika mala tento aj budúci rok rásť, inflácia by mala klesať. Hrubý domáci produkt by roku 2023 mal dosiahnuť úroveň 1,3 percenta, budúci rok 3,2 percenta a v roku 2025 úroveň 3 percentá. Spotrebiteľské ceny by tento rok mali dosiahnuť hodnotu 10,5 percenta, budúci rok 6,7 percenta a v roku 2025 úroveň 4,8 percenta.



Košice - Spišský hrad si dnes predpoludním prezrú prezidentka Zuzana Čaputová a estónsky prezident Alar Karis, ktorý je na dvojdňovej oficiálnej návšteve Slovenska.

Na snímke privítací ceremoniál pred Starou radnicou v Košiciach 28. marca 2023 počas oficiálnej návštevy estónskeho prezidenta Alara Karisa v SR.
Foto: TASR František Iván


Vysoké Tatry – Ján Hero, splnomocnenec vlády pre rómske komunity, informoval, že v najbližších rokoch pôjde na riešenie rómskej problematiky z fondov Európskej únie približne 907 miliónov eur.



Bratislava - Do mimoparlamentného Progresívneho Slovenska vstúpil bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zopakoval požiadavky Kyjeva na dodanie ďalších modernejších zbraní. Poznamenal tiež, že Ukrajina musela vrátiť nefunkčný systém protivzdušnej obrany, ktorý mu dodala jedna z európskych krajín.



Kyjev - Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vyzvala Rusov, aby si neosvojovali deti, ktoré boli z Ukrajiny "ukradnuté" počas vojny a deportované do Ruska.



Budapešť - Aktuálne otázky maďarsko-ruskej spolupráce v energetike boli hlavnou témou telefonického rozhovoru maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa s podpredsedom ruskej vlády Alexandrom Novakom.

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó.
Foto: TASR – Martin Baumann


Berlín - Britský kráľ Karol III. dnes pricestuje na trojdňovú štátnu návštevu Nemecka. Je to jeho prvá zahraničná cesta, odkedy sa v vlani v septembri ujal vlády.



Kyjev - Niekdajší svetový šampión v boxerskej ťažkej váhe Vladimir Kličko kritizoval rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru. Ten odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov na medzinárodné športoviská ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu. "Toto rozhodnutie poškvrňuje olympijského ducha a je ako táto vojna - nezmysel," napísal Vladimir Kličko na sociálnej sieti Twitter.



Londýn - Vedenie britskej Labouristickej strany oficiálne zakázalo Jeremymu Corbynovi kandidovať za stranu v nasledujúcich voľbách.



Jeruzalem - Izrael úspešne vypustil do vesmíru špionážnu družicu Ofek-13.



New York - Hokejisti Tampy Bay Lightning vyhrali v noci na dnes v zámorskej NHL na ľade Caroliny 4:0. V drese hostí si pripísal asistenciu slovenský obranca Erik Černák. Calgary, ktoré nastúpilo bez slovenského útočníka Adama Ružičku, si posilnilo šance na play off, Flames si poradili s Los Angeles 2:1.



Londýn - Bývalý cyklista Bradley Wiggins sa v podcaste "Happy Place" rozpovedal o sexuálnom zneužívaní, ktoré zažil zo strany trénera ako tínedžer.