Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 3. apríla 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Zvyšovanie počtu hodín telesnej výchovy nie je dostatočne podložené. Uviedli to analytici z Centra vzdelávacích analýz na svojom webe v reakcii na zvýšenie počtu povinných hodín telesnej výchovy na školách, ktoré počas marca posunul parlament do druhého čítania.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Zástupcovia občianskeho sektora vyzývajú vládu, aby neprerokovala návrh novely zákona o nadáciách z dielne ministerstva spravodlivosti. Navrhované zriadenie súkromných nadácií podľa nich nepomôže riešiť majetkové pomery párov rovnakého pohlavia a ohrozí fungovanie nadácií.



Bratislava - Tisíce gastropodnikov si musia s platbami za energie poradiť samy, vláda neplánuje spustiť kompenzačnú schému za štvrtý štvrťrok minulého roka. Uviedol to v stanovisku Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska jej prezident Marek Harbuľák.



Bratislava - Podmienky darovania krvi v súvislosti s ochorením COVID-19 sa od apríla uvoľnili. Zrušila sa sedemdňová výluka z darovania pre ľudí, ktorí navštívili európsku krajinu a nemali infekciu dýchacích ciest alebo zápal pľúc. Rovnako pre tých, ktorí pracujú alebo bývajú v zahraničí a denne prechádzajú cez slovenské hranice a nespadali do režimu OP. Informovala o tom riaditeľka marketingu a komunikácie Národnej transfúznej služby SR Martina Frigová.



Varšava - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi v stredu Poľsko. Oznámil to vedúci kancelárie poľského prezidenta pre medzinárodnú politiku Marcin Przydacz.

Na archívnej snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj prichádza na pietnu ceremóniu v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti.
Foto: TASR Jakub Kotian


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera v pravidelnom nočnom príhovore vyhlásil, že boje o Bachmut v regióne Donbas na východe Ukrajiny sú teraz "obzvlášť horúce". TASR o informuje podľa dnešnej správy portálu britského denníka The Guardian.

- Približne v rovnakom čase zakladateľ ruskej súkromnej armády Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin vo zvukovej nahrávke na platforme Telegram vyhlásil, že "v právnom zmysle je Bachmut dobytý. Nepriateľ sa sústreďuje v západných častiach mesta."

- Od ukrajinských predstaviteľov však neprichádzajú žiadne signály, že Bachmut padol.



Praha - V českých armádnych skladoch je ešte vždy technika, ktorú je možné poslať na Ukrajinu. Uviedla to česká ministerka obrany Jana Černochová.

Na archívnej snímke ministerka obrany ČR Jana Černochová.
Foto: TASR Ján Krošlák


Petrohrad - Ruskí vyšetrovatelia zatkli Darju Trepovovú, podozrivú zo včerajšieho výbuchu v kaviarni v Petrohrade. Obeťou útoku sa stal ruský provojnový bloger Vladlen Tatarskij. Zranenia utrpelo vyše 30 ľudí, z nich desať ťažké. TASR informuje podľa agentúry AFP.



Brusel - Európsky policajný úrad uviedol, že naprieč celou Európou bolo v spoločnej policajnej akcii zatknutých 22 obchodníkov so zbraňami a polícia zhabala 1621 zbraní, 24.735 kusov munície a výbušnín.



Haag - Bývalý kosovský prezident Hashim Thaci pred Osobitným súdom pre Kosovo v Haagu uviedol, že je nevinný v spojitosti s obvineniami z vojnových zločinov z obdobia vojny za nezávislosť Kosova.

- Vinu popreli aj ďalší traja bývalí lídri Kosovskej oslobodzovacej armády, ktorí sa dnes postavili pred súd. Čelia obvineniam z vojnových zločinov vrátane vraždy, mučenia a prenasledovania.

Bývalý kosovský prezident Hashim Thaci (vľavo) predstupuje pred kosovský tribunál, keď sa obhajuje proti obvineniam vrátane vraždy, mučenia a prenasledovania, ktoré sa údajne dopustili počas vojny jeho krajiny za nezávislosť od Srbska v Haagu v Holandsku v pondelok 3. apríla 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (27. 3. - 2. 4.) na Slovensko 14.900 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 538 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 19.652 ľudí.



Moskva/Londýn - Ruské bezpečnostné sily konfiškujú pasy vysokopostaveným predstaviteľom a riadiacim pracovníkom štátnych spoločností. Dôvodom je paranoja z prípadných únikov informácií, emigrácie a dezercie, uviedol britský denník The Financial Times.



New York – V NHL v noci na dnes New Jersey v zostave s Tomášom Tatarom neuspelo na ľade Winnipegu, ktorému podľahlo 1:6. Slovenský útočník nastúpil na krídle tretieho útoku a v zápase si počas 12:52 min na ľade pripísal dve mínusky.

- Martin Fehérváry bol pri prehre Washingtonu doma s New Yorkom Rangers 2:5. Odohral 22:56 min a do štatistík si pripísal jeden mínusový bod.



Žarnovica - Víťazom medzinárodných majstrovstiev Slovenska motocyklov sa stal domáci reprezentant Martin Vaculík. Na domácom okruhu v Žarnovici získal už svoj piaty titul.