Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 5. apríla 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Vládny kabinet začal predpoludním rokovať v Banskej Štiavnici. Ide o výjazdové rokovanie vlády, pričom hlavnou témou je pomoc mestu po ničivom požiari. Pred začatím rokovania sa dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger stretol s primátorkou Banskej Štiavnice Nadeždou Babiakovou.



Bratislava - Čistý mesačný príjem do 800 eur má 62 % všetkých Slovákov. Je to spolu viac ako 3,4 milióna ľudí, ktorí si môžu mesačne podľa spotrebného koša Štatistického úradu na rok 2023 dovoliť mesačne minúť na potraviny 19O eur, čo predstavuje 6,34 eura na deň.



Zvolen - Členské spoločnosti Drevárskej sekcie Zväzu spracovateľov dreva sa spolu so štátnym podnikom Lesy SR rozhodli solidárne prispieť na obnovu drevených krovov a striech poškodených budov v Banskej Štiavnici, ktoré postihol nedávny požiar.



Bratislava - Vedenie Súdnej rady odporučilo Transparency International Slovensko stiahnuť hodnotenie sudcov okresných súdov, ktoré bolo publikované v marci 2023. Prípadne hodnotenie publikovať po preverení námietok sudcov. Vyplýva to z listu predsedu a podpredsedu Súdnej rady Jána Mazáka a Jána Gandžalu adresovaného organizácii.



Pezinok - Proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov by mal okrem apríla pokračovať ešte aj v máji. Na dnešnom hlavnom pojednávaní to avizovala predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ružena Sabová.



Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá dnes odcestuje na návštevu Číny, telefonicky uistila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že situácia na Ukrajine bude dôležitou témou rokovaní s čínskymi predstaviteľmi.



Varšava - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil ráno do Poľska, kde sa stretne s tamojšími vrcholnými predstaviteľmi a ukrajinskými utečencami.

Poľský prezident Andrzej Duda (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij počas uvítacej ceremónie pred prezidentským palácom vo Varšave v stredu 5. apríla 2023.
Foto: TASR/AP


Praha - Český prezident Petr Pavel, britský premiér Rishi Sunak a predseda vlády Španielska Pedro Sánchez privítali vstup Fínska do NATO. Fínsko sa včera oficiálne stalo 31. členskou krajinou NATO. S jeho vstupom súhlasilo minulý týždeň Turecko ako posledná členská krajina.



Helsinki - Webstránky fínskeho parlamentu ochromil včera kybernetický útok typu DoS (odopretie služby). Došlo k nemu len tesne pred oficiálnym vstupom Fínska do NATO, pričom k zodpovednosti zaň sa prihlásila proruská hackerská skupina.



Peking - Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval dnes na trojdňovú návštevu Číny, počas ktorej sa stretne so prezidentom Si Ťin-pchingom. Macron dúfa, že sa mu podarí odradiť Čínu od podpory ruskej agresie na Ukrajine a zároveň zlepšiť vzťahy s týmto kľúčovým obchodným partnerom Paríža.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron priletel na medzinárodné letisko Beijing Capital International Airport v Pekingu v Číne v stredu 5. apríla 2023.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajina dúfa, že do konca roka dostane od Medzinárodného menového fondu ešte dve tranže úveru v hodnote takmer 2 miliárd USD po tom, ako začiatkom týždňa získala prvú splátku.



Budapešť - Vo viacerých prípadoch obilnín dovezených z Ukrajiny zistili v Maďarsku kontamináciu toxínmi a geneticky modifikovanými organizmami. Národný úrad pre bezpečnosť potravín nariadil vyradenie z obehu, prípadne likvidáciu vyše 29 ton kukurice.



Jeruzalem - Izraelská polícia zatkla skoro ráno vyše 350 ľudí po zrážkach v jeruzalemskej mešite al-Aksá. Medzi zatknutými sú osoby, ktoré hádzali kamene a pyrotechniku a ľudia podozriví zo znesväcovania mešity. Palestínske islamistické hnutie Hamas tento krok odsúdilo ako nevídaný zločin.



Bratislava - Vyhlásenie osobného bankrotu alebo oddlženia mnohí žiadatelia zneužívajú. Upozornila na to Asociácia slovenských inkasných agentúr, ktorá zároveň žiada upravenie pravidiel oddlženia. Následky zneužívania tohto inštitútu pociťujú všetci občania, napríklad cez výpadok príjmu štátnych inštitúcií.



Bratislava - Na Slovensku bolo včera mimoriadne, miestami rekordne chladno. Chladné počasie bude podľa meteorológov pokračovať. Pre nočné mrazy dôjde opäť k výraznejšiemu poškodzovaniu teplomilných rastlín, najmä rozkvitnutých ovocných stromov.



New York - Tomáš Tatar prispel k triumfu New Jersey v nočnom zápase zámorskej NHL. Slovenský hokejista zaznamenal asistenciu v zápase s Pittsburghom (5:1) a na konte má v tejto sezóne 43 bodov za 17 gólov a 26 asistencií.