Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 6. apríla 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Vznikajúca strana Modrí - Európske Slovensko žiada o registráciu. Na ministerstvo vnútra odniesla 12.861 vyzbieraných podpisov od občanov. Stranu založil expremiér Mikuláš Dzurinda.



Bratislava - Mimoparlamentné strany Maďarské fórum a Občianski demokrati Slovenska pôjdu do predčasných parlamentných volieb na spoločnej kandidátnej listine.
Mimoparlamentné strany Maďarské fórum (MF) a Občianski demokrati Slovenska (ODS) pôjdu do predčasných parlamentných volieb na spoločnej kandidátnej listine.
Foto: TASR TV



Bratislava - Študentku, ktorú v marci postrelili na Akadémii Policajného zboru v Bratislave, už prepustili z nemocnice.



Bratislava - Finančnej správe sa v spolupráci so Slovenskou informačnou službou podarilo včas identifikovať podozrivé aktivity developerskej spoločnosti. Zamedzila tak hroziacim daňovým únikom a do štátneho rozpočtu vďaka tomu získala viac ako 677.000 eur.



Bratislava - Nadácia Zastavme korupciu, organizácie Slovensko.Digital, Únia autodopravcov Slovenska a Žltý Anjel Asistance 24 sa pridali k odporúčaniu Najvyššieho kontrolného úradu, aby politici zasiahli v prípade mýta.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že Slovenska sa vo februári 2023 vyviezol tovar v hodnote 9 miliárd eur, pri medziročnom raste o 10,7 percenta. Celkový dovoz tovaru sa zvýšil o 5,8 percenta na 8,9 miliardy eur. Bilancia zahraničného obchodu s tovarom skončila s prebytkom 184,9 milióna eur. V rovnakom období minulého roka bolo saldo záporné, keď malo deficit takmer 203 miliónov eur.



Bratislava - Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov, teda zajtra, v nedeľu 9. apríla a v pondelok 10. apríla zatvorené. V sobotu 8. apríla však budú poskytovať služby podľa štandardných otváracích hodín.



Bratislava - Univerzitná nemocnica Bratislava bude počas veľkonočných sviatkov fungovať v štandardnom režime. Rovnako je pripravený postarať sa o pacientov na Veľkú noc aj Národný ústav detských chorôb.



Žilina - Žilinský samosprávny kraj požiadal listom ministerstvo dopravy o alokovanie investícií do železničnej infraštruktúry v kraji.



Kežmarok - Kežmarok, Európske mesto športu 2022, bol vybraný medzi desať krajín Európskej únie, ktoré sa zúčastnia na projekte Runathon.



Kyjev/Londýn - Ukrajina dala dosiaľ "najjasnejšie vyhlásenie, že má záujem o rokovania" o mieri, ktoré vlani v apríli prerušila. Zástupca šéfa úradu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Sybiha v interview pre The Financial Times povedal: "Ak sa nám podarí dosiahnuť naše strategické ciele na bojisku a keď budeme na administratívnej hranici Krymu, sme ochotní otvoriť diplomatickú stránku tejto záležitosti a diskutovať o nej. To neznamená, že vylučujeme možnosť oslobodiť (Krym) našou armádou."



Kyjev - Ukrajinská armáda informovala, že ukrajinskí vojaci odrazili za uplynulý deň približne 20 ruských útokov v oblasti mesta Bachmut na východe Ukrajiny.

Ukrajinský vojak 28. brigády strieľa z granátometu na frontovej línii počas bitky s ruskými jednotkami pri Bachmute, Donecká oblasť, Ukrajina, piatok 24. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Helsinki - Fínska premiérka Sanna Marinová po prehre v nedeľných parlamentných voľbách podala dnes demisiu.



Londýn - Britský kráľ Karol III. po prvý raz jasne podporil výskumný projekt, ktorý sa zameriava na prepojenie britskej monarchie s obchodovaním s otrokmi.



Vilnius - Litva zvažuje prijatie právnych opatrení proti Bielorusku za úmyselné prevážanie migrantov cez svoje hranice a možno podá žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore.



Moskva - Ruský rubeľ dnes klesol oproti doláru na takmer jednoročné minimum, bližšie k hranici 80 USD (73,13 eura), keďže nižšie zásoby devíz a odlev kapitálu v kombinácii s obmedzenou likviditou prevážili podporu relatívne silných cien ropy.



New York - Hokejisti Tampy Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom prehrali v noci na dnes v NHL na ľade New Yorku Rangers 3:6. Calgary, ktoré nastúpilo bez Adama Ružičku, zvládlo dôležitý duel v boji o postup do play off, keď zvíťazilo vo Winnipegu 3:1.



Bratislava - Trénerský štáb slovenskej hokejovej reprezentácie na čele s hlavným koučom Craigom Ramsaym zverejnil nomináciu na úvodnú časť prípravy na majstrovstvá sveta v Tampere a Rige. Figuruje v nej 24 hráčov, medzi nimi aj opory ako Peter Cehlárik či Marek Hrivík.