Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 11. apríla 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Obvinený Adam P., ktorý je podozrivý z vraždy študenta Daniela Tupého, zostáva stíhaný vo väzbe. Dnes o tom rozhodol senát Krajského súdu v Bratislave. Väzobný verdikt je právoplatný.

Ilustračné foto
Foto: TASR


Bratislava/Brazília - Brazília je jedným z najdôležitejších politických a hospodárskych partnerov Slovenska v regióne Južnej Ameriky. Prioritou Slovenska je rozvíjať spoluprácu v oblasti obchodu, hospodárstva, cestovného ruchu a investícií. Vzájomná spolupráca dobre funguje v oblasti bezpečnosti a obrany. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor rezortu zahraničných vecí SR v súvislosti s tohtotýždňovou pracovnou cestou dočasne povereného ministra obrany Jaroslava Naďa do Brazílie.



ViedeňRakúsko chce predĺžiť kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom o ďalších šesť mesiacov. Aktuálne vykonávané kontroly by sa inak prestali vykonávať 11. mája.



SoulJužná Kórea vyhlásila, že "značná časť" uniknutých spravodajských dokumentov Spojených štátov, ktoré okrem iného naznačujú obavy Soulu ohľadom dodávok zbraní Ukrajine, je nepravých.

- Únik citlivých amerických dokumentov, z ktorých mnohé súvisia s vojnu na Ukrajine, predstavuje podľa Pentagónu "veľmi vážne" riziko pre národnú bezpečnosť USA. Tieto dokumenty šíriace sa na internete, ktorých únik vyšetruje ministerstvo spravodlivosti USA, zjavne obsahujú aj informácie o špionážnych aktivitách Washingtonu voči blízkym spojencom, akými sú Južná Kórea a Izrael.

– Noviny The Washington Post dnes informovali, že časť uniknutých spravodajských dokumentov Spojených štátov naznačuje, že Egypt plánoval Rusku tajne dodať rakety a muníciu.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Praha - Vo veku 89 rokov zomrela jedna z najvýraznejších osobností československého disentu Dana Němcová. Ako jedna z prvých podpísala Chartu 77, po Nežnej revolúcii sa angažovala v pomoci utečencom.

- Na úmrtie významnej československej disidentky reagoval český premiér Petr Fiala. Uviedol, že Dana Němcová bola mimoriadna osobnosť, ktorá sa zaslúžila o slobodu a demokraciu.

Na archívnej snímke český premiér Petr Fiala.
Foto: TASR František Iván


Budapešť - Vláda Spojených štátov plánuje zaviesť opatrenia proti maďarskej vláde, zvažuje napríklad uvalenie sankcií na vplyvné maďarské osoby. S odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje to uviedol server 444.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.



Kyjev - Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vyzval zahraničných pilotov, ktorí vedia lietať na amerických stíhačkách typu F-16, aby posilnili Ukrajinu v boji proti Rusku.



OttawaUkrajinský premiér Denys Šmyhaľ dnes pricestoval do Kanady, kde sa má stretnúť s predsedom tamojšej vlády Justinom Trudeauom a žiadať dodávky munície a bojových vozidiel. S odvolaním sa na Šmyhaľov príspevok na Twitteri o tom informovala stanica CNN.



Londýn – Britské tajné služby sa domnievajú, že Rusko by mohlo do útokov na Ukrajinu v budúcnosti opäť vo väčšej miere zapojiť svoje výsadkové vojská. Tento predpoklad vychádza zo skutočnosti, že ruskí výsadkári boli v uplynulých týždňoch vybavení raketovým systémom TOS-1A, uvádza v dnešnej správe britský rezort obrany.



New York - Slovenský hokejový obranca Martin Fehérváry prispel v noci na dnes v NHL asistenciou k víťazstvu Washingtonu nad New Yorkom Islanders 5:2. Okrem asistencie zaznamenal počas 22:33 min. aj dve plusky a jeden bodyček.

- Arizona podľahla Seattlu 1:4. Slovenský krídelník v službách Coyotes Miloš Kelemen počas 8:29 min na ľade rozdal štyri bodyčeky a zblokoval dve strely súpera.



Montreal - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský včera absolvoval prvý tréning po takmer troch mesiacoch od zranenia kolena. V rozhovore pre zámorské médiá uviedol, že v momentálnom stave by nebol posilou pre slovenskú reprezentáciu na majstrovstvách sveta.