Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 17. apríla 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Slovensko už odovzdalo Ukrajine všetkých 13 sľúbených stíhacích lietadiel MiG-29. Po štyroch kusoch, ktoré boli prepravené v marci tohto roka, ukrajinským silám úspešne odovzdalo aj ostatných deväť kusov.



Bratislava - Slovensko dočasne pozastaví dovoz obilia a ďalších vybraných produktov z Ukrajiny. Informoval o tom Úrad vlády. Dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny už cez víkend zakázalo Poľsko a Maďarsko. Európska komisia označila jednostranné opatrenia členských štátov Únie v oblasti obchodu sú neprijateľné.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Košice - Letisko v Košiciach a v Poprade dnes ráno pre údajnú bombovú hrozbu evakuovali. Pyrotechnická prehliadka na košickom letisku bola negatívna, nález bomby sa zatiaľ nepotvrdil ani na popradskom. Hrozba sa podľa informácií TASR mala týkať aj ďalších letísk na Slovensku.



Bratislava - Liečba hemofílie je v súčasnosti efektívnejšia a umožňuje pacientom žiť kvalitný a plnohodnotný život. Uviedlo to občianske združenie Zriedkavé choroby pri príležitosti dnešného Svetového dňa hemofílie. Na podporu pacientov s ochorením sa dnes viacero pamiatok rozsvieti načerveno.



Bratislava - Sudcu Krajského súdu v Bratislave Petra Šamka navrhli za kandidáta na člena Súdnej rady.



Bratislava - Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni na Slovensko 17.257 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 484 žiadateľov. Naopak, zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 18.010 ľudí. Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na slovenské územie od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 1.351.198. Dočasné útočisko udelili 114.192 žiadateľom.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2023 medziročne vzrástla o 5,9 % a dosiahla objem 5,96 miliardy eur.



Bratislava - V prvom štvrťroku 2023 bolo na Slovensku vyhlásených 66 konkurzov na majetok podnikateľských subjektov, čo je o 13,4 % viac ako v porovnateľnom období minulého roka. Povolené boli štyri reštrukturalizácie.



Bratislava - Sucho bude mať v dôsledku zmeny klímy dosah na poľnohospodársku výrobu. Najohrozenejším regiónom Slovenska je preto Žitný ostrov. Medzi okresy s najvyšším stupňom ohrozenia suchom patrí Bratislava II, Senec a Bratislava V. Vyplýva to z analýzy, ktorú publikoval Inštitút environmentálnej politiky.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Andrej Galica


Moskva - Moskovský súd odsúdil Vladimira Kara-Murzu na 25 rokov väzenie za vlastizradu a šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde. Opozičný politik a publicista je vo vyšetrovacej väzbe už od apríla minulého roku, keďže v prejave 15. marca 2022 pred snemovňou reprezentantov amerického štátu Arizona slovne odsúdil ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu.



Jeruzalem – Syn zosadeného iránskeho šacha Rezu Pahlavího navštívi tento týždeň Izrael. Podľa izraelskej vlády pôjde o "najvýznamnejšiu iránsku osobnosť", aká verejne zavítala do krajiny. Pahlaví sa zúčastní na oficiálnej spomienke Izraela na holokaust.



KaruizawaSkupina hospodársky silných krajín G7 bude pokračovať v podpore Ruskom napadnutej Ukrajiny. Zhodli sa na tom ministri zahraničných vecí G7 na dnešnom stretnutí v japonskom meste Karuizawa.



Soul - Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko dnes začali spoločné vojenské cvičenia vo vodách neďaleko Kórejského polostrova. Ide o reakciu na hrozbu zo strany Severnej Kórei.



Londýn - Srbský tenista Novak Djokovič zostáva naďalej na čele svetového rebríčka ATP. Vedie s náskokom 470 bodov pred Španielom Carlosom Alcarazom. Na tretiu priečku poskočil zo štvrtej Nór Casper Ruud. Najlepší slovenský singlista Alex Molčan klesol na 73. priečku, Norbert Gombos sa posunul na 131. pozíciu.

- V rebríčku žien vedie poľská tenistka Iga Swiateková pred Bieloruskou Arinou Sobolenkovou, tretia je Američanka Jessica Pegulová. Najlepšia slovenská singlistka Anna Karolína Schmiedlová klesla z 96. na 97. miesto, Viktória Hrunčáková-Kužmová je 129.



Brampton - Ruskí a bieloruskí hokejisti nebudú môcť súťažiť na podujatiach Medzinárodnej hokejovej federácie, pokiaľ bude trvať vojna na Ukrajine. Uviedol to prezident organizácie Luc Tardif. Obe krajiny sú vylúčené do konca roka 2024 a o predĺžení na ďalší rok sa rozhodne budúci rok v marci.