Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 18. apríla 2023 - 11.45 h.



BratislavaDo konca školského roka bude nové kurikulum, podľa ktorého sa bude od septembra učiť prvých 40 základných škôl, prístupné každému. Potvrdil to dočasne poverený minister školstva Ján Horecký.



Bratislava - Okresy Tvrdošín, Dolný Kubín a Kysucké Nové Mesto sú v dôsledku zmeny klímy najohrozenejšie extrémnym zrážkami. Medzi najviac ohrozené obce patria Ostrovany, Chminianske Jakubovany či Jarovnice, kde žijú marginalizované rómske komunity. Tie sú mimoriadne zraniteľné pre nedostatočne rozvinutú infraštruktúru. Vyplýva to z analýzy Vedúci! Horia obce!, ktorú publikoval Inštitút environmentálnej politiky.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Bratislava - Rezort hospodárstva by sa mal stať povinnou osobou pri sanácií envirozáťaží v lokalitách Vlčkovce, Budmerice, Podbrezová a Boldog. V týchto prípadoch ide o kontamináciu vzniknutú v súvislosti s priemyselnou a banskou činnosťou. Vyplýva to z návrhu ministerstva životného prostredia na určenie príslušného ministerstva podľa zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže.



Bratislava - Za vysokými faktúrami za energie, ktoré doteraz dobiehajú domácnosti a podnikateľov, stoja zlé a neuvážené rozhodnutia bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka a jeho štátneho tajomníka Karola Galeka. Tí na ministerstve hospodárstva v lete 2022 konali proti zdravému rozumu, a keď následne došlo k prudkému nárastu cien energií, situáciu nenapravili, tvrdí expert mimoparlamentného KDH na energetiku Andrej Žiarovský.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk


Bratislava - Na efektívny výkon probačného dohľadu a mediácie by sa mal počet úradníkov minimálne strojnásobiť. Vyplýva to z vyjadrenia dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa pred záverečnou konferenciou k národnému projektu, ktorý sa zameriaval na posilnenie alternatívneho riešenia súdnych sporov.



Prešov - Kľúčové oblasti, ciele a opatrenia, ktoré majú zlepšiť život mladých ľudí v kraji, definuje Stratégia Prešovského samosprávneho kraja pre mládež na roky 2023 - 2028, s výhľadom do roku 2033. Na svojom včerajšom rokovaní ju schválili prešovskí krajskí poslanci.



Praha - Česká polícia obvinila 22 ľudí, ktorí podľa nej prevážali nelegálnych migrantov cez Maďarsko, Slovensko a Česko do Nemecka, prípadne ďalších krajín Európskej únie. Šesť ľudí skončilo vo väzbe. Všetkým obvineným hrozí väzenie od dvoch do ôsmich rokov.



Karuizawa - Ministri zahraničných vecí krajín G7 upozornili Rusko, že sú pripravení sprísniť sankcie pre jeho inváziu na Ukrajinu. Takisto vyzvali Čínu, aby dodržiavala medzinárodné pravidlá.

V smere hodinových ručičiek zľava britský minister zahraničných vecí James Cleverly, nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock, minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, japonský minister zahraničných vecí Joshimasa Hayashi, kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Joly, francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonna, taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani a námestník ministra zahraničných vecí Generál Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Enrique Mora pózoval na začiatku piateho pracovného zasadnutia stretnutia ministrov zahraničných vecí G7 v hoteli Prince Karuizawa v Karuizawa v Japonsku v utorok 18. apríla 2023.
Foto: TASR/AP


Washington - Spojené štáty súhlasili, že Turecku predajú za 259 miliónov dolárov softvér na modernizáciu vojenských stíhačiek F-16. Americká diplomacia predaj softvéru schválila asi dva týždne po tom, čo Turecko prestalo blokovať vstup Fínska do NATO.



Moskva - Rusko si buduje svoje medzinárodné rezervy s aktívami, ktoré nemôžu byť terčom západných sankcií. Uviedla to guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová.



Chartúm - Americký diplomatický konvoj sa v Sudáne dostal pod paľbu. Pri incidente nikto neutrpel zranenia, uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.



Manila - Vo veku 83 rokov zomrel bývalý filipínsky minister zahraničných vecí Albert del Rosario, ktorý stál za dvoma významnými súdnymi spormi vedenými proti Pekingu vrátane prípadu z roku 2013 pred medzinárodným tribunálom, ktorý zrušil nároky Číny na väčšinu vodných ciest v Juhočínskom mori bohatých na zdroje.



New York – Hokejisti Bostonu úspešne vstúpili do play off NHL. Držiteľ Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti zvíťazil v úvodnom zápase série 1. kola nad Floridou 3:1.

- Carolina sa ujala vedenia v sérii s New Yorkom Islanders, v prvom súboji zdolala v noci na utorok súpera 2:1.

- Štart do štvrťfinálovej série Západnej konferencie sa vydaril lepšie hráčom Los Angeles, ktorí triumfovali v Edmontone 4:3 po predĺžení, hoci ešte v 52. minúte prehrávali 1:3.

- Maratónsky duel v Dallase lepšie zvládla Minnesota, ktorá vyhrala nad domácimi Stars 3:2 až po druhom predĺžení.