Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 21. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 21. apríla 2023 – 11.45 h.

Bratislava/Ramstein - Minister obrany Jaroslav Naď dopoludnia odcestoval do Nemecka, kde sa na leteckej základni v Ramsteine zúčastní na multilaterálnom rokovaní tzv. kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny.

- O všetkých rozhodnutiach súvisiacich s rozmiestnením nemeckých protivzdušných systémov Patriot na Slovensku a v Poľsku sa bude diskutovať so spojencami. Oznámilo to nemecké ministerstvo obrany s tým, že šéf rezortu Boris Pistorius bude o tejto záležitosti rokovať na dnešnom stretnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na základni Ramstein.

- Všetky členské krajiny Severoatlantickej aliancie sa zhodujú, že Ukrajina vstúpi do NATO. Vyhlásil to predpoludním generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg pred stretnutím kontaktnej skupiny pre Ukrajinu.

- Americký minister obrany Lloyd Austin dnes ubezpečil Kyjev, že medzinárodné spoločenstvo viac ako rok od začiatku ruskej invázie pokračuje v podpore Ukrajiny. Uviedol to v Nemecku na leteckej základni USA Ramstein.



Bratislava - Národná diaľničná spoločnosť bude testovať dvoch poskytovateľov Európskej služby elektronického výberu mýta naraz. Cieľom skúšok je preverenie technologickej pripravenosti poskytovateľa na podmienky.



Bratislava - Klientske centrá i oddelenia dokladov sú po rannom výpadku systému opäť plne funkčné, technický problém odstránili. Informovalo o tom Ministerstva vnútra.



Bratislava - Od roku 2015 na Slovensku identifikovali vyše 15 prípadov obchodovania s deťmi s cieľom núteného sobáša. Týkalo sa to detí vo veku od 12 rokov. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.



Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje od rána proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov výsluchom člena zločineckého gangu zo Serede Iľju Weissa.

Na snímke svedok Iľja Weiss, člen zločineckého gangu zo Serede, prichádza na výsluch v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v kauze prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v piatok 21. apríla 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava – Nová vyhláška Ministerstva kultúry o titulkoch pre osoby so sluchovým postihnutím bude riešiť aj pravidlá v prípade programov vysielaných naživo. Vyplýva to z návrhu predpisu, ktorý rezort kultúry predložil do medzirezortného pripomienkového konania.



Praha - Poslaneckou snemovňou českého Parlamentu prešiel predpoludním návrh zákona, ktorý zakotvuje vynakladanie minimálne dvoch percent HDP ročne na obranu. Platiť by mal od júla a ovplyvnil by rozpočet na budúci rok. Schvaľovať ho budú ešte senátori.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na Severoatlantickú alianciu, aby na júlovom summite vo Vilniuse predostrela Ukrajine zaslúžené pozvanie na vstup do NATO. Povedal to včera večer s tým, že ak by sa tak nestalo, nestretlo by sa to s pochopením väčšiny ľudí v jeho vlasti, v Európe a ani v NATO.

Na snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR Jakub Kotian


Moskva - Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij popiera, že by Moskva v spojitosti s hromadným presunom ukrajinských detí do Ruska páchala vojnové zločiny. Podľa jeho slov ruská armáda ukrajinské deti v skutočnosti "zachraňuje".



Pchjongjang - Štatút Severnej Kórey ako jadrovej mocnosti je konečný a nezvratný, vyhlásila dnes severokórejska ministerka zahraničných vecí Čche Son-hui. Zároveň kritizovala krajiny skupiny G7 za to, že vyzývajú severokórejského vodcu Kim Čong-una, aby sa jadrových zbraní úplne vzdal.



Peking - Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang vystupňoval dnes rétoriku voči Taiwanu. Uviedol, že každý, kto ide proti požiadavke Pekingu získať plnú administratívnu moc nad týmto ostrovom, sa "zahráva s ohňom".



Berlín - Na železniciach v Nemecku sa začal ráno ďalší celoštátny štrajk. Odborový zväz železníc a dopravy dopredu oznámil, že zamestnanci prerušia prácu v čase od 3.00 do 11.00 h.



Los Angeles - Prokuratúra v americkom štáte Nové Mexiko stiahne obvinenia voči hercovi Alecovi Baldwinovi týkajúce sa neúmyselného zabitia kameramanky Halyne Hutchinsovej. Tú v októbri 2021 nechtiac zastrelil rekvizitou zbrane počas natáčania filmu Rust.


Bazilej - Slovenskí hokejisti zvíťazili v úvodnom zápase na MS do 18 rokov. Vo včerajšom stretnutí A-skupiny zdolali vo švajčiarskom meste Porrentruy rovesníkov z Česka 3:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Pripísali si prvé dva body do tabuľky.