Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 24. apríla 2023 - 11.45 h.



Washington - Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger a šéfovia vlád Česka a Poľska Petr Fiala a Mateusz Morawiecki v spoločnom článku v americkom zahraničnopolitickom časopise Foreign Affairs vyzvali slobodný svet, aby vytrval v podpore Ukrajiny. Zdôraznili, že zamrznutý konflikt alebo iba čiastkové víťazstvo Ukrajiny nič nevyriešia. Premiéri troch stredoeurópskych krajín trvajú na tom, že je potrebné dosiahnuť stiahnutie sa Ruska aj z ukrajinského polostrova Krym, ktorý anektovalo v roku 2014.

Na archívnej snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Regionálne príspevky by v žiadnom prípade nemali byť náhradou za plošné zvyšovanie platov. Je na mieste, aby sa aj na Slovensku uskutočnila diskusia o tom, ako pomôcť učiteľom, ktorí pracujú v lokalitách, kde sú vyššie životné náklady a kde je vyššia konkurencia zo strany iných zamestnaní. Tvrdia to analytici z Centra vzdelávacích analýz.



Bratislava - Strana Sloboda a Solidarita vyzýva Protimonopolný úrad SR, aby zrušil aktuálne výberové konanie na podpredsedu úradu a zopakoval ho. Dôvodom sú podľa nich viaceré pochybnosti v súvislosti s Petrom Demčákom, ktorý je jediným kandidátom na tento post. Verejné vypočutie sa má uskutočniť zajtra.



Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov výsluchom Zoltána A., ktorý je v kauze vraždy novinára právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Moskva - Ruské bezpečnostné orgány objavili v zalesnenej oblasti blízko hlavného mesta Moskva havarovaný bojový dron nesúci výbušninu, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na ruské médiá. V súčasnosti ho skúmajú úrady, aby zistili, odkiaľ vyštartoval a kam mal namierené.



Sevastopol - Ruská Čiernomorská flotila dnes v ranných hodinách odrazila útok dronmi na Sevastopol na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, uviedol na platforme Telegram gubernátor tohto prístavného mesta Michail Razvožajev. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.



Záporožie - Ukrajinské ozbrojené sily sa zhromažďujú v Záporožskej oblasti, uviedol dnes na platforme Telegram tamojší Moskvou dosadený predstaviteľ Vladimir Rogov. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian. Britský denník pripomína, že Rogovove tvrdenia nebolo možné bezprostredne overiť.

- Záporožská oblasť je jednou zo štyroch ukrajinských administratívnych oblastí, o ktorých Rusko tvrdí, že si ich anektovalo – napriek tomu, že územia niektorých z nich úplne neobsadilo.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Štokholm - Globálne výdavky na zbrojenie dosiahli v roku 2022, v ktorom Rusko napadlo Ukrajinu, nový rekord, keď vzrástli o 3,7 percenta na približne 2,24 bilióna dolárov. Uvádza sa to v správe, ktorú zverejnil Štokholmský medzinárodný inštitút pre mierový výskum. Do uvedenej sumy je už započítaný aj faktor inflácie.



Luxemburg - Z bojmi zmietaného Sudánu bolo evakuovaných už viac ako 1000 obyvateľov Európskej únie. Dnes to uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

- V Sudáne už vyše týždňa pokračujú ťažké boje medzi tamojšou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory, na čele ktorého stojí Burhánov zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú.

V sobotu 22. apríla 2023 je vidieť dym v Chartúme v Sudáne.
Foto: TASR/AP


Tallinn/Vilnius/Riga - Čína ubezpečila, že rešpektuje suverenitu všetkých krajín, ktoré boli kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu. Reagovala tak na minulotýždňové vyjadrenia čínskeho veľvyslanca v Paríži, ktorý spochybnil hranice a nezávislosť postsovietskych republík.



Berlín - Zamestnanci letísk v Berlíne a Hamburgu vstúpili do štrajku za zvýšenie platov. V dôsledku ich protestov boli v oboch mestách zrušené desiatky letov.



Bratislava - Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (17. - 23. 4.) na Slovensko 19.900 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 437 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 16.789 ľudí.



Bratislava - Slovenskú hokejovú reprezentáciu posilní v príprave na MS útočník Martin Chromiak, ktorý v tejto sezóne hral za klub Ontario Reign v nižšej zámorskej súťaži AHL. Tím pred dvojzápasom s Nemeckom opustil obranca Daniel Gachulinec a útočníci Samuel Takáč a Šimon Petráš.