Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 2. mája 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Aj tretia, tzv. arbitrážna vzorka odobratá z ukrajinského obilia v Mlyne v Kolárove bola pozitívna na zakázaný pesticíd. Oznámil to na mimoriadnom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Výsledky analýzy sa týkali 1500 ton ukrajinskej pšenice, ktorú v kolárovskom mlyne zachytili veterinári v polovici apríla. Podľa nej sa v kontrolovanej vzorke potvrdil výskyt pesticídu, ktorý v EÚ nie je povolený. Minister však ubezpečil, že ku kontaminácii múky ani iných potravín na Slovensku neprišlo.



Bratislava - Skupina nezaradených poslancov Národnej rady SR pôsobiacich v mimoparlamentnej strane Demokrati nepodporí mimoriadnu schôdzu o cenách potravín, ktorú inicioval opozičný Smer-SD. Uviedol to poslanec Juraj Šeliga. Tvrdí, že ide o predvolebnú kampaň a návrhy, o ktorých chce Smer-SD rokovať, nič neriešia.

- Smer-SD chce, aby sa na mimoriadnej schôdzi prebrali návrhy, ktoré sa zaoberajú cenovou legislatívou potravín a tiež návrh zákona, ktorý by odpustil prvovýrobcom na pol roka odvody za zamestnancov. Navrhli aj uznesenie reagujúce na nežiaduci cenový vývoj. Mimoriadna schôdza sa má začať dnes o 13.00 hodine.

Na snímke poslanec Juraj Šeliga.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok 2,195 miliardy eur. Znamenalo to medziročné zhoršenie hospodárenia o 811 miliónov eur alebo 58,6 percenta. Informoval o tom rezort financií.



Bratislava - Študenti sa môžu opäť uchádzať o štipendium Študujem doma, Slovensko ma odmení. Ministerstvo školstva cez plán obnovy opätovne podporuje a motivuje študentov zostať študovať na Slovensku. Informoval o tom štátny tajomník rezortu školstva pre vedu, výskum a vysoké školstvo Michal Fedák.



MoskvaOstreľovaniu dnes čelila ruská obec Kurkoviči v blízkosti hranice s Ukrajinou. Zranenia neboli hlásené. Uviedol to gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz, pričom z útoku obvinil ukrajinskú armádu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Agentúra však uviedla, že túto správu nedokáže nezávisle overiť, pričom Ukrajina sa k útokom na ruské územie nezvykne verejne prihlasovať.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a kanadský premiér Justin Trudeau včera prostredníctvom telefónu rokovali o dlhodobej obrannej spolupráci.



Budapešť - Ukrajina odmieta mierovú misiu Vatikánu, o ktorej počas návštevy Budapešti rokoval minulý piatok pápež František aj s premiérom Viktorom Orbánom. S odvolaním sa na server mandiner.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.



New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar skóroval v play off prvýkrát v tejto sezóne NHL. V noci na dnes v rozhodujúcom siedmom zápase série 1. kola zvýšil na 2:0 v prospech New Jersey a prispel tak k triumfu 4:0 na New Yorkom Rangers, ktorý znamená pre Devils postup do semifinále Východnej konferencie po dlhých 11 rokoch. Tatar odohral v siedmom zápase proti Rangers celkovo 14:56 minút, zaznamenal dve plusky, jednu strelu na bránku a zblokoval dve strely súpera.

Ľavé krídlo New Jersey Devils Tomáš Tatar reaguje po strelení gólu proti New York Rangers počas druhej tretiny siedmeho zápasu prvého kola play-off hokejového Stanleyho pohára v pondelok 1. mája 2023 v Newarku.
Foto: TASR/AP


Trenčín - Slovenskú hokejovú reprezentáciu posilnia v záverečnom bloku prípravy pred MS útočník Oliver Okuliar a brankár Dominik Riečický. Realizačný tím sa zároveň rozlúčil s dvojicou brankárov Šimonom Latkóczym a Matejom Tomekom, obrancom Adamom Jánošíkom a útočníkmi Martinom Faškom-Rudášom a Jozefom Balážom.



Bratislava - Slovenský tenista Andrej Martin považuje zákaz činnosti na 14 mesiacov, ktorý dostal za porušenie antidopingových pravidiel, za ťažko stráviteľný fakt. Zároveň plánuje podniknúť kroky, ktoré by pomohli s osvetou medzi športovcami, aby sa podobné situácie opakovali druhým čo najmenej. Vo svojom vyhlásení tiež uviedol, že po vypršaní trestu sa chce ešte v tenise angažovať.