Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 3. mája 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Maximálna suma príspevku Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny na rekondičné pobyty poberateľov dôchodkov sa zvýši na 100 eur z doterajších 50 eur na osobu. Vyplýva to z novely zákona, ktorú predložila skupina poslancov zo strany Hlas a parlament ju definitívne schválil.



Bratislava - Poslancom Národnej rady sa dnes ráno ani po opakovaných pokusoch nepodarilo otvoriť mimoriadnu 89. schôdzu, ktorá sa mala venovať zdražovaniu potravín. Neúspešný bol aj posledný štvrtý pokus, kedy sa prezentovalo iba 71 zákonodarcov a opäť ich nebola potrebná nadpolovičná väčšina. Návrhy zákonov, ktoré mali byť prerokované na mimoriadnom rokovaní, sú zaradené aj v programe pokračujúcej riadnej 90. schôdze NR SR.



Helsinki - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval do fínskeho hlavného mesta Helsinki, kde sa zúčastní na jednodňovom summite severských krajín.



Križovany nad Dudváhom - Slovenská elektrizačná prenosová sústava daruje vojnou zasiahnutej Ukrajine energetické zariadenia na obnovu poškodenej energetickej infraštruktúry v nákupnej hodnote jedného milióna eur.

Na snímke nakládka energetických zariadení v areáli elektrickej stanice (ESt) Križovany nad Dudváhom pri príležitosti nakládky energetických zariadení, ktoré Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) daruje svojmu ukrajinskému susedovi na obnovu energetickej infraštruktúry v stredu 3. mája 2023 v Križovanoch nad Dudváhom.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Bratislava - Online žiadosti na obnovu rodinných domov je potrebné vytlačiť, podpísať a spolu s povinnými prílohami poslať Slovenskej agentúre životného prostredia. Treba tak spraviť do 15 dní. Ak občania disponujú elektronickým podpisom, uložený formulár podpíšu elektronicky a spolu s prílohami odošlú do e-schránky agentúry.



Bratislava - Na leteckej základni Sliač vznikne nová parkovacia plocha s dvomi státiami pre taktické transportné lietadlá. Stojisko by malo stáť 6,5 milióna eur. Projekt bude spolufinancovaný zo zdrojov NATO.



Bratislava - Tarifné a prepravné podmienky medzi železničnou, prímestskou autobusovou a mestskou hromadnou dopravou sa môžu zjednotiť. Cestovať by sa mohlo na jeden prepravný lístok všetkými prostriedkami verejnej osobnej dopravy. Vyplýva to z vládneho návrhu zákona o verejnej osobnej doprave, ktorý Národná rada posunula do druhého čítania.



Bratislava - Železničná doprava v úseku Bratislava hlavná stanica a Bratislava-Nové Mesto bude od soboty 6. mája do 12. mája pozastavená pre rekonštrukciu trate. Ovplyvní to najmä linku z Bratislavy do Komárna.



Bratislava - Areál Úradu vlády by sa mal rekonštruovať. Vládny kabinet dnes schválil návrh na začatie obstarávania stavby. Rekonštrukcia je potrebná pre nevyhovujúce parametre a havarijný stav inžinierskych sietí.



Praha - Český prezident Petr Pavel predstavil podobu prezidentskej poštovej známky a oficiálnych portrétov. Sú vyhotovené v desiatich farebných variantoch, ktoré odkazujú na českú kultúru a prírodu. Ako uviedol prezident, pôvodne nechcel mať žiadny portrét ani známku, verejnosť ho však presvedčila, aby zmenil názor.



Luxemburg - Miera nezamestnanosti v eurozóne po úprave o sezónne vplyvy v marci 2023 klesla na rekordne nízku úroveň 6,5 % zo 6,6 % vo februári. V celej Európskej únii bola stabilná a zostala na úrovni 6 %.



Paríž - Žurnalistika je bičovaná propagandou a falošnými správami. V dnešný Svetový deň slobody tlače na to upozornila organizácia Reportéri bez hraníc. Najpriaznivejšie prostredie pre novinárov je v Nórsku, Írsku a v Dánsku. Slovensko obsadilo 17. priečku a oproti vlaňajšku si polepšilo o desať miest, Česko sa z vlaňajšej 20. priečky posunulo na 14. Spojené štáty sa umiestnili na 45. mieste, Rusko na 164. mieste. Posledné tri priečky obsadili Vietnam, Čína a Severná Kórea.



New York - Hokejisti Seattlu vyhrali prvý zápas série 2. kola play off NHL na ľade Dallasu 5:4 po predĺžení. V drese domácich sa útočník Joe Pavelski blysol štyrmi gólmi, no v 73. minúte rozhodol o triumfe hostí Yanni Gourde.



Seattle - Český hokejový brankár Aleš Stezka podpísal ročný nováčikovský kontrakt s klubom NHL Seattle Kraken. V sezóne 2022/2023 bol oporou Vítkovíc v českej extralige, ktorým pomohol k 2. miestu po základnej časti.