Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 10. mája 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Mimoriadna schôdza Národnej rady k úradníckej vláde a skoršiemu termínu predčasných volieb sa má začať zajtra o 9.00 h ráno. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár.



Bratislava - Poslanci Národnej rady začali 6. rokovací deň aktuálnej schôdze sériou návrhov z dielne dočasne povereného podpredsedu vlády Štefana Holého. Na programe je napríklad vládna novela zákona o technickej normalizácii či nový zákon o štátnych hmotných rezervách.

- Poslanci Národnej rady predpoludním definitívne schválili novelizáciu viacerých zákonov v oblasti ochrany životného prostredia v súvislosti s reformou stavebnej legislatívy. Majú sa tak odstrániť prekážky fungovania novej stavebnej legislatívy, novela reflektuje na zmeny v procesoch územného konania a výstavby.


Na archívnej snímke plénum počas schôdze Národnej rady SR v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Priemyselná produkcia na Slovensku v marci 2023 medziročne vzrástla o 2,5 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 1,6 %. Informoval o tom dopoludnia Štatistický úrad.



Bratislava - Prvým vojenským ombudsmanom sa stal Roman Rybák. Funkcie sa ujal od mája. Jeho úlohou bude prešetrovať podozrenia z porušenia základných práv a slobôd profesionálnych vojakov na základe podnetu alebo z vlastnej iniciatívy. Post vznikol po minuloročnej novele zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov.



Bratislava - Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas včera menoval do funkcie predsedníčku vznikajúceho správneho súdu v Bratislave Jeannette Hajdinovú. Správne súdy by mali začať fungovať od 1. júna 2023.



Bratislava - Mimoparlamentná strana Hlas-SD bola za vyslovenie nedôvery vlády Eduarda Hegera už v minulosti a volala po úradníckej vláde. Podľa jej predsedu Petra Pellegriniho však nikdy nepovedali, že jej vyslovia dôveru. Uviedol to počas dnešnej tlačovej konferencie.



Bratislava - Novela školského zákona je skutočne jedna z mála pozitívnych vecí týchto dní a asi aj posledných rokov. V reakcii na jej včerajšie schválenie v Národnej rade to uviedol Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov.



Nováky - Lekári prepustili do domáceho liečenia šesť z deviatich pracovníkov, ktorí sa zranili pri mimoriadnej udalosti z konca apríla v Bani Nováky. Na úseku už plynulo pokračuje ťažba.

Na archívnej snímke leteckí záchranári ošetrujú zraneného baníka na parkovisku pred baňou v Novákoch.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Brusel - Severoatlantická aliancia musí zdvojnásobiť svoje úsilie, aby mohla v čase narastajúcich hrozieb zaistiť bezpečnosť miliardy obyvateľov svojich členských krajín a udržala medzinárodný poriadok založený na pravidlách. Vyhlásil to dopoludnia generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.



Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu včera v Štrasburgu odsúhlasili pozastavenie dovozných ciel EÚ na ukrajinský vývoz poľnohospodárskych výrobkov o ďalší rok. K opatreniam, ktoré majú podporiť hospodárstvo Ukrajiny, sa vyjadrili viacerí slovenskí europoslanci.



Brusel - Tlak Európskej komisie na členské štáty EÚ ohľadom používania špionážneho softvéru je slabý a je nepravdepodobné, že sa voči nim spustí právne konanie. Uviedla to v Bruseli podpredsedníčka komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Na archívnej snímke podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.
Foto: TASR Jakub Kotian


Kyjev - Veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget A. Brinková obvinila včera Rusko, že znova blokuje lode, aby nemohli v ukrajinských prístavoch naložiť obilniny, ktoré majú nasýtiť po celom svete ľudí, čo to potrebujú.



LondýnVčerajšia vojenská prehliadka na Deň víťazstva nad nacistickým Nemeckom v Moskve odhalila podľa hodnotenia britských tajných služieb slabé stránky ruskej armády.



Ženeva — Približne jedno z desiatich detí sa v globálnom meradle narodí predčasne a takmer jedno z 13 zomiera v dôsledku komplikácií spojených s predčasným pôrodom. Konštatuje sa to v správe Svetovej zdravotníckej organizácie, Detského fondu OSN a organizácie Partnerstvo pre zdravie matiek, novorodencov a detí, ktorú dnes zverejnili v Ženeve.



Bratislava - Slovenskú speváčku Karin Ann ocenili v Hollywoode. Jej videoklip k aktuálnemu singlu if i fall for you uspel v súťaži Los Angeles Film Awards. Videoklip slovenskej umelkyne zvíťazil v kategórii best music video v konkurencii klipov z celého sveta.