Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. mája 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR ani na druhý pokus neotvorili mimoriadnu schôdzu k balíku zákonov, ktorú iniciovalo hnutie OĽANO a priatelia. Plénum dnes ani po prestávke nebolo uznášaniaschopné. Predseda parlamentu Boris Kollár avizoval, že rokovanie sa pokúsia otvoriť opäť zajtra o 9.00 h ráno. Obyčajní ľudia sa chcú na schôdzi venovať nedorokovaným svojim a vládnym návrhom z májovej schôdze. Pôvodne iniciovali rokovanie o všetkých neprerokovaných bodoch. Po kritike niektorých strán návrh stiahli a predložili nový program.

Na snímke elektronická tabuľa s výsledkom v poradí druhého hlasovania o otvorení mimoriadnej schôdze parlamentu počas 93. schôdze NR SR v Bratislave v pondelok 29. mája 2023.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Slovenskú ekonomiku v tomto roku negatívne ovplyvňuje inflácia, ktorá oslabuje spotrebu domácností. Potiahnuť by ju naopak mohla oživujúca svetová ekonomika či čerpanie eurofondov, predpokladá v rozhovore pre TASR nový minister financií Michal Horváth.



Bratislava - Zadlženosť domácností v SR už nerastie, rastú úrokové sadzby. Vyplýva to zo správy o finančnej stabilite, ktorú na tlačovej konferencii predstavili zástupcovia Národnej banky Slovenska.

Na archívnej snímke pohľad na budovu Národnej banky Slovenska.
Foto: TASR Dano Veselský


BratislavaSlovenská prezidentka Zuzana Čaputová zablahoželala tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k znovuzvoleniu do funkcie.

- Úradujúci prezident Erdogan sa včera stal víťazom druhého kola prezidentských volieb v Turecku. Týmto víťazstvom sa jeho doteraz 20 rokov trvajúce vládnutie Turecku predĺži do roku 2028.



Bratislava - Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini sa má stretnúť s premiérom Ľudovítom Ódorom dnes podvečer. Šéf hnutia OĽANO Igor Matovič s ním dohodnutý termín stretnutia ešte nemá. Expremiér a nezaradený poslanec Eduard Heger informoval, že s Ódorom bude rokovať zajtra. Na rokovaniach sa taktiež zúčastní strana Smer-SD.



Bratislava - Do Kresťanskodemokratického hnutia sa pred septembrovými predčasnými voľbami vracia niekdajší šéf parlamentu a dlhoročný člen hnutia František Mikloško. Jeho návrat potvrdil predseda KDH Milan Majerský s tým, že ide o návrat jednej z najvýraznejších osobností Slovenskej republiky.



Bratislava - Dozorná rada štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne doručila ministrovi zdravotníctva Michalovi Palkovičovi prvé návrhy ozdravných opatrení, ktoré majú za cieľ ekonomickú stabilizáciu poisťovne. Majú slúžiť ako podklad pred nariadením opatrení a nemajú ohroziť dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Rezort nevylúčil ani personálne zmeny.



Kyjev - Ruské útoky v noci na dnes zasiahli vojenské zariadenia v Chmeľnickej oblasti na západe Ukrajiny. Informovala o tom miestna samospráva. Je to zriedkavé priznanie Ukrajiny, že Rusko zasiahlo vojenský cieľ, informuje TASR podľa agentúry AFP.

- Rusko vyslalo v noci na dnes na Ukrajinu 40 riadených striel a asi 35 dronov, ukrajinská protivzdušná obrana dokázala zostreliť 37 striel a 29 dronov Šáhid iránskej výroby. Trosky z nich dopadli na niekoľko štvrtí v Kyjeve a v Kyjevskej oblasti. Nikto nezahynul ani neutrpel zranenia. V Odese trosky zo zostreleného samovražedného dronu zasiahli prístav. Vypukol požiar, ktorý rýchlo uhasili. Prístav je kľúčový pre vývoz ukrajinských obilnín do sveta a nie je jasné, či ho škody ohrozia.

Na archívnej snímke hasiči na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Berlín - Manfred Weber ako líder stredopravej politickej skupiny Európska ľudová strana - najväčšej v Európskom parlamente - sa vyjadril za ukončenie prístupového procesu Turecka do EÚ.



Minsk - Jadrové zbrane môžu byť dostupné pre všetkých, ak sa akákoľvek krajina chce pridať do Zväzového štátu Ruska a Bieloruska. Vyhlásil to bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.



Rabat - Slovenský cyklista Lukáš Kubiš vybojoval v uplynulých dňoch na trojici jednorazových pretekov kategórie UCI 1.2 v Maroku celkovo dve víťazstvá a jedno štvrté miesto. Jazdec Dukly Banská Bystrica získal do olympijského rebríčka Medzinárodnej cyklistickej únie 100 bodov.