Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 1. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor sa včera stretol na Úrade vlády s prezidentom Francúzskej republiky Emmanuelom Macronom. Ten na Slovensko zavítal v čase, kedy si pripomíname 30. výročie nadviazania bilaterálnych vzťahov, ako aj 15 rokov strategického partnerstva.



Bulboaca - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval na summit Európskeho politického spoločenstva do moldavského mesta Bulboaca. Jeho vznik inicioval francúzsky prezident Emmanuel Macron, slovenskú republiku na podujatí zastupuje premiér Ľudovít Ódor.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádza na druhý summit Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktorý sa koná v kaštieli Mimi v obci Bulboaca, zhruba 45 km od moldavského hlavného mesta Kišiňov vo štvrtok 1. júna 2023.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Ministerstvo vnútra dnes odštartovalo komunikačnú kampaň k parlamentným voľbám, ktorú pripravilo v spolupráci s odborníkmi. Jej cieľom je zabrániť dezinformáciám a hoaxom, ktoré súvisia s blížiacimi sa parlamentnými voľbami.



Bratislava - Do mimoparlamentnej strany Demokrati vstupuje pred predčasnými septembrovými parlamentnými voľbami jadrový fyzik Branislav Sitár. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Eduard Heger.

- Do KDH vstúpila odborníčka na sociálne veci, pomoc rodinám a ľuďom so zdravotným postihnutým Anna Laurinec Šmehilová. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.



Bratislava - Vzniknúť chce politická strana Spájame občanov Slovenska so skratkou SOSK. Ministerstvu vnútra odovzdala takmer 13.000 podpisov potrebných na registráciu.
Na snímke lekár a predseda strany Spájame občanov Slovenska (SOSK) Marian Kollár počas tlačovej konferencie pri príležitosti podania návrhu na registráciu strany SOSK a na tému - Slovenské zdravotníctvo potrebuje cisársky rez 1. júna 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Lekári sú od dnešného dňa povinní vystaviť potvrdenie o práceneschopnosti v elektronickej podobe (ePN). Papierové potvrdenie budú môcť vystaviť len v hraničných prípadoch.



Kyjev/Londýn - Medzi tromi obeťami ostreľovania, ktorému bola v noci na dnes vystavená ukrajinská metropola, je jedno dieťa narodené v roku 2012. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá pred tým s odvolaním sa na kyjevskú mestskú vojenskú správu a primátora Vitalija Klička informovala o dvoch detských obetiach tohto útoku.



Moskva - Pri "neprerušovanom ostreľovaní" mesta Šebekino v ruskej Belgorodskej oblasti na hraniciach s Ukrajinou utrpeli dnes zranenia ôsmi ľudia, vyhlásil tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

- Rusko oznámilo evakuáciu stoviek detí z pohraničných obcí v Belgorodskej oblasti, keďže v tomto južnom regióne sa zosilňuje ostreľovanie. Kremeľ označil situáciu v oblasti hraničiacej s Ukrajinou za "alarmujúcu".



Kyjev - Ukrajina má dôkazy, že na deportáciách ukrajinských detí, rukojemníkov z radov civilistov i vojnových zajatcov sa priamo podieľajú aj bieloruské orgány. Na brífingu v Kyjeve to uviedol komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec.



Tokio - Americký minister obrany Lloyd Austin označil za nešťastné rozhodnutie Pekingu, ktorý odmietol návrh na stretnutie šéfov rezortov obrany USA a Číny, a to najmä vzhľadom na nedávne "provokatívne" správanie sa Číny.



Oslo - Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström povedal, že jeho krajina splnila všetky podmienky pre vstup do Severoatlantickej aliancie a vyzval Turecko a Maďarsko, aby umožnili vstup Švédska do tohto vojenského obranného zoskupenia.



Oslo - Severoatlantická aliancia je pripravená vyslať do Kosova ďalších vojakov, aby zastavili násilie na etnicky rozdelenom severe. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, pričom prvých 700 vojakov je už na ceste.



Luxemburg - Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v máji 2023 znížilo na 6,1 % z aprílových 7 %. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov, ktoré predpoludním zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.



Bratislava - Slovenský futbalista Marek Hamšík dnes ohlásil, že po prebiehajúcej sezóne ukončí aktívnu kariéru. Dlhoročný kapitán národného tímu a držiteľ rekordu v počte reprezentačných zápasov i gólov to oznámil na svojej oficiálnej webstránke.



Budapešť - Futbalisti FC Sevilla sa stali po siedmykrát v histórii víťazmi Európskej ligy UEFA. Vo včerajšom večernom finále v Budapešti zdolali AS Rím 4:1 v jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase sa duel skončil 1:1, v predĺžení gól nepadol. Sevilla triumfovala v Európskej lige sedemkrát v priebehu štrnástich rokov, naposledy v sezóne 2019/20.

Na snímke hráč FC Sevilla Jesus Navas sa teší zo zisku pohára po finálovom zápase Európskej ligy vo futbale FC Sevilla - AS Rím vo štvrtok 1. júna 2023 v Budapešti.
Foto: TASR - AP