Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 2. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Ozbrojené sily si prevzali od Nemecka tretí tank Leopard 2A4. Ide o súčasť daru, ktorý Slovensko dostalo ako náhradu za 30 kusov bojových vozidiel pechoty darovaných Ukrajine. Zvyšných 12 tankov dodajú priebežne do konca roka.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Podnikatelia s ubytovaním by si mali preveriť, či odídenci, ktorých ubytovávajú, majú stále platné potvrdenie o tolerovanom pobyte. Tento doklad je totiž potrebný na to, aby Ministerstvo dopravy mohlo podnikateľom spätne vyplatiť príspevok za poskytnuté ubytovanie. Upozornil predpoludním rezort dopravy.



Bratislava - Okruh detí, ktoré majú nárok na dotáciu na stravu v školských a predškolských zariadeniach sa od mája rozšíril. V máji poskytli úrady práce dotáciu na stravu 444.034 deťom. Dopoludnia o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.



Bratislava – Ak poslanci Národnej rady neschvália v júni kompenzácie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky platných od 1. júna, pekári budú musieť zarátať zvýšené náklady do odbytových cien. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Minister financií Michal Horváth odvolal Erika Ňarjaša z pozície člena predstavenstva národnej lotériovej spoločnosti Tipos. Ukončenie výberového konania na členov predstavenstva národnej lotériovej spoločnosti očakáva rezort financií počas najbližších týždňov.



Praha - Stopy, odkiaľ sa v januári šírila dezinformácia o smrti súčasného prezidenta Petra Pavla, vedú podľa českej polície do Ruska. Páchateľa sa im však zistiť nepodarilo, prípad preto odložili.



Budapešť - Ak by v tureckých prezidentských voľbách nebol znovuzvolený Recep Tayyip Erdogan, tak by boli utečenci pustení na Európu. Predpoludním to vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vystúpil v nedeľu 28. mája 2023 v prezidentskom paláci v tureckej Ankare.
Foto: TASR/AP


New York - Úrad generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa včera vyjadril znepokojenie v spojitosti so spomalením pri vývoze ukrajinských obilnín cez Čierne more. Počas mája podľa neho z Ukrajinských prístavov vyplávalo 33 lodí, čo je polovičný počet v porovnaní s aprílom.



Ženeva - Dolná komora švajčiarskeho parlamentu zahlasovala včera proti návrhu zákona, ktorý by výslovne povolil transfer zbraní švajčiarskej výroby na Ukrajinu. Iniciatívu podporilo 75 poslancov, no proti sa ich vyslovilo 98.



Washington - Americký Senát včera schválil návrh zákona o zvýšení dlhového stropu, ktorý má zabrániť platobnej neschopnosti USA. Zákon ešte musí podpísať prezident USA Joe Biden. Výsledok včerajšieho hlasovania označil za veľké víťazstvo pre Američanov.

- Spojené štáty posilňujú spoluprácu s Južnou Kóreou a Japonskom s cieľom brániť sa voči rozvíjajúcim sa hrozbám Severnej Kórey. Oznámil to včera americký prezident Biden. Reagoval tak na pokus KĽDR o vypustenie vojenského špionážneho satelitu, ktorý sa však pre technickú poruchu zrútil do mora.

- Americká vláda prijala odvetné opatrenia voči Rusku za pozastavenie účasti Moskvy na zmluve Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Opatrenia vstúpili do platnosti včera.



Kyjev - Ukrajina zničila v noci na dnes všetky útočiace rakety a drony. Išlo už o šiesty ruský útok na Kyjev za šesť dní a vyžiadal si dvoch ranených.

- Brianska oblasť na západe Ruska sa dostala v noci na dnes pod paľbu, informoval gubernátor tohto regiónu Alexander Bogomaz. Ide o najnovší príklad, že vojna na Ukrajine sa čoraz viac prelieva do Ruska.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Londýn - Rusko utrpelo počas svojej snahy o dobytie východoukrajinského mesta Bachmut najmenej 60.000 obetí, pričom ide o počet ranených i mŕtvych. Informuje televízia Sky News, ktorá sa odvoláva na nemenovaného západného predstaviteľa.



Augsburg - Päť slovenských reprezentantov vo vodnom slalome postúpilo do semifinále K1 na podujatí Svetového pohára v Augsburgu. Kvalifikácia nevyšla len Michaele Haššovej, ktorej ušiel v druhej jazde postup o jedno miesto.