Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 5. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Počet ľudí bez práce podľa výberového zisťovania pracovných síl počas 1. štvrťroku medziročne klesol o 2,9 percenta a dosiahol 169.800 osôb. Medziročné úbytky počtu nezamestnaných tak pokračujú už siedmy štvrťrok za sebou, informoval Štatistický úrad SR.



Bratislava - Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v slovenskom hospodárstve v 1. štvrťroku tohto roka dosiahla 1327 eur, medziročne sa tak zvýšila o 9,5 percenta alebo 115 eur. Napriek tomu však rast platov nestačil pokryť vysokú infláciu a reálne tak medziročne klesli o 4,9 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad SR.



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia rozdelí trom podnikom 317 miliónov eur z plánu obnovy na zelené investície. Peniaze pôjdu pre U. S. Steel Košice, Danucem Slovensko v Turni nad Bodvou a Wienerberger slovenské tehelne.

Na snímke zľava podpredsedníčka vlády SR pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková a minister životného prostredia SR Milan Chrenko počas tlačovej konferencie v pondelok 5. júna 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava – Pokiaľ Národná rada SR na nadchádzajúcej schôdzi schváli novelu zákona o energetike, ktorá prikazuje dodávateľom skladovať časť plynu na území Slovenska, zvýši to jeho cenu. Upozornilo na to Združenie dodávateľov energií. Návrh poslanca Karola Galeka (SaS) parlament v máji posunul do druhého čítania.



Bratislava - Pri písomných maturitách sa opakujú stále tie isté nedostatky. Konštatuje to Štátna školská inšpekcia, ktorá vykonala kontroly externej časti a písomnej internej časti maturitných skúšok.

- Hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská poznamenala, že stredné školy sú povinné pri realizácii uvedených častí maturitnej skúšky, ako aj pri hodnotení úloh s krátkou odpoveďou postupovať podľa pokynov vydaných Národným inštitútom vzdelávania a mládeže s názvom Maturita 2023 a dodržiavať ich.



Bratislava - Vodič Dušan D. z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody v centre Bratislavy by sa mal vo štvrtok 8. júna postaviť pred senát Mestského súdu Bratislava I.



Moskva - Ruská armáda dnes oznámila, že odrazila rozsiahlu ofenzívu ukrajinských síl na piatich častiach frontu v Doneckej oblasti, ktorá bola vlani anektovaná Moskvou. TASR správu prevzala z agentúr AP, AFP a Reuters.

- Tvrdenia ruskej strany agentúra Reuters nebola schopná bezprostredne overiť. Ukrajina sa k situácii nevyjadrila. Kyjev často svoje kroky potvrdí až po ukončení svojich vojenských operácií, píše AP.



Moskva - Dva drony dopadli na diaľnicu v ruskej Kalužskej oblasti susediacej s Moskovskou. Oznámil to dnes tamojší gubernátor Vladislav Šapša s tým, že nedošlo k žiadnemu výbuchu.



Londýn - Rusko útočilo v priebehu mája na Ukrajine viac než 300-krát s tzv. kamikadze dronmi, vyplýva z odhadov britských tajných služieb. Išlo pritom o doposiaľ "najintenzívnejšie využitie týchto zbraní," uviedlo britské ministerstvo obrany v Londýne.

- Rusko sa podľa britského rezortu obrany týmto spôsobom pokúša prinútiť Ukrajinu k nasadeniu drahších a modernejších zbraní protivzdušnej obrany.

Policajti obhliadajú budovu, ktorú zasiahol nočný raketový útok ruskej armády v Kyjeve vo štvrtok 1. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Londýn - Britská televízna stanica získala dokumenty, ktoré údajne dokazujú, že Irán predáva Rusku muníciu pre boje na Ukrajine. Ide o kontrakty na dodávky streliva a ďalšieho vojenského vybavenia v hodnote takmer dva milióny dolárov, informuje TASR.

- Pravosť šestnásťstranového dokumentu, ktorý je datovaný 14. septembrom minulého roka, ešte nebola potvrdená. Dobre informovaný bezpečnostný zdroj však pre Sky News uviedol, že ide o "100-percent autentický" text.



Miláno - Švédsky futbalista Zlatan Ibrahimovič včera oznámil koniec svojej futbalovej kariéry. Urobil tak po víťazstve svojho klubu AC Miláno nad Hellasom Verona 3:1 v poslednom zápase sezóny v Serii A.

Švédsky futbalista Zlatan Ibrahimovič 4. júna 2023.
Foto: TASR/AP