Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 7. júna 2023 - 11.45 h.



Trnava - Viackrát súdne trestaného 50-ročného muža z okresu Pezinok, ktorý sa na videu vulgárne vyhrážal smrťou prezidentke Zuzane Čaputovej, poslancovi Národnej rady a ich rodinám, zadržala polícia v Trnave. Je podozrivý z trestného činu nebezpečného vyhrážania.



Bratislava/Tbilisi - Predseda Národnej rady Boris Kollár, predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Markéta Pekarová Adamová a predseda rakúskej Národnej rady Wolfgang Sobotka absolvovali v rámci Slavkovského formátu dvojdňovú cestu do Gruzínska. Rokovali počas nej najmä o spôsoboch podpory tejto krajiny a integračných procesoch do európskych a medzinárodných štruktúr. TASR o tom informoval Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Národnej rady.

Na snímke predseda NRSR Boris Kollár.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Vláda schválila predpoludním Akčný plán k Národnej stratégii riadenia rizík bezpečnostných hrozieb Slovenskej republiky do roku 2025.

- Slovensku zostalo ku koncu mája vyčerpať ešte 4,29 miliardy eur zo "starých" eurofondov. Projekty s podporou z európskych štrukturálnych fondov sú už však zazmluvnené na vyššiu sumu. Efektívne čerpanie eurofondov tak do veľkej miery závisí práve od prijímateľov, pretože je v ich réžii, aby svoje projekty úspešne dokončili a peniaze z eurofondov tak neprepadli. Vyplýva to z informácie o stave implementácie európskych štrukturálnych a investičných fondov 2014 - 2020, ktorú dnes schválila vláda.

- Zákon o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií má prejsť novelizáciou. Návrh reaguje na žalobu Európskej komisie proti Slovenskej republike z 20. decembra 2022. Vyplýva to z návrhu novely zákona z dielne ministerstva školstva, ktorú dnes rovnako schválila vláda.

- Vláda poskytne mimoriadnu finančnú pomoc obyvateľom mesta Handlová vo výške 24.700 eur. Pomoc súvisí so škodami, ktoré vznikli v dôsledku požiaru bytového domu 16. júna 2022.



Banská Bystrica - Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, sa predpoludním začalo hlavné pojednávanie s exšéfom SNS a bývalým primátorom Žiliny Jánom S. Obžalovaný je z korupcie, vinu odmieta. Prípad súvisí s ovplyvňovaním žilinského krajského súdu.


Vatikán - Pápež František absolvuje črevnú operáciu, ktorá si vyžiada niekoľkodňovú hospitalizáciu. Informoval o tom Vatikán, podľa ktorého už pápeža predpoludním hospitalizovali v rímskej nemocnici Gemelli.

Na snímke pápež František prichádza na pravidelnú generálnu audienciu na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 7. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba oznámil, že Európska únia ponúkla Ukrajine pomoc pri odstraňovaní následkov škôd po zničení Kachovskej priehrady na juhu krajiny.



Londýn - Britský premiér Rishi Sunak včera neskoro večer povedal, že britská armáda a spravodajské služby zisťujú, či Rusko vyhodilo do vzduchu priehradu na juhu Ukrajiny. Podľa neho je však ešte "príliš skoro" vyvodzovať "definitívne závery".



Cherson - V Ruskom okupovaných častiach ukrajinskej Chersonskej oblasti bol vyhlásený "režim mimoriadnej situácie" v súvislosti so záplavami vyvolanými poškodením blízkej Kachovskej priehrady.

Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson v stredu 7. júna 2023 po výbuchu priehrady Kachovka.
Foto: TASR/AP


Kyjev/Londýn - Hladina vody v oblastiach zaplavených v dôsledku poškodenia Kachovskej priehrady sa bude zvyšovať ešte približne 20 hodín, pričom môže stúpnuť o ďalší meter, uviedol šéf Chersonskej oblastnej vojenskej správy Olexandr Prokudin podľa správy britskej stanice BBC.



Peking - Hodnota obchodu Číny s Ruskom v máji vzrástla na najvyššiu úroveň od začiatku vojny na Ukrajine. Ukázali to dnes zverejnené oficiálne údaje čínskeho colného úradu. Konkrétne, hodnota obchodu medzi oboma krajinami dosiahla minulý mesiac 20,5 miliardy USD, pričom čínsky dovoz z Ruska dosiahol hodnotu 11,3 miliardy USD.



New York - Bývalý guvernér amerického štátu New Jersey Chris Christie oficiálne vstúpil do boja o republikánsku nomináciu v budúcoročných prezidentských voľbách.

Bývalý guvernér amerického štátu New Jersey Chris Christie 6. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Washington - Pri streľbe v meste Richmond v americkom štáte Virgínia prišli o život dvaja ľudia a päť ďalších utrpelo zranenia. 19-ročného strelca polícia po čine zadržala.



Orlando - Slovenská reprezentantka Lucia Čermáková získala na 4. MS vo footgolfe v Orlande zlatú medailu v individuálnej súťaži žien. Skompletizovala tak zbierku medailí slovenskej výpravy zo šampionátu. V tímoch mužov nad 45 rokov a žien získali Slováci striebro, muži bronz.