Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 8. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Maximálna dávka v nezamestnanosti sa od júla zvyšuje o viac ako 91 eur mesačne a dávka garančného poistenia, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa zamestnancom v prípade platobnej neschopnosti zamestnávateľa, o 279 eur mesačne. Maximálna výška dávky v nezamestnanosti dosiahne od 1. júla pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci 1329,10 eura.



Bratislava - Financie z plánu obnovy, pôvodne určené na výstavbu bratislavskej nemocnice Rázsochy, by sa mali rozdeliť spravodlivo a s ohľadom na realizovateľnosť projektov, nie ideologicky. Uviedla to Asociácia nemocníc Slovenska.



Bratislava - Opozičný Smer-SD podal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady. Chce na nej rokovať o "prípadnom neoprávnenom ovplyvňovaní volieb", ktoré majú byť 30. septembra.



Bratislava - Služby slovenských cestovných kancelárií a cestovných agentúr v roku 2022 využilo takmer 670.000 osôb. Kancelárie si síce medziročne polepšili a mali trojnásobne viac klientov, ale napriek tomu to bolo len 60 % z hodnôt dosiahnutých v poslednom roku pred pandémiou, teda v roku 2019. Informoval o tom dopoludnia Štatistický úrad.



Bratislava - Na Mestskom súde Bratislava I sa ráno začal súdny proces v prípade vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova, pri ktorej zomrelo päť ľudí. Vodič osobného automobilu Dušan D. šoféroval pod vplyvom alkoholu.

- Dušan D. priznal vinu. Súd vyhlásenie o vine obžalovaného prijal, a preto bude vykonávať len dokazovanie smerujúce k uloženiu trestu, ochranného opatrenia a náhrade škody.

Na snímke obvinený Dušan D. prichádza v sprievode príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže na neverejné rozhodovanie o trvaní väzby po podaní obžaloby 21. apríla 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Trenčín - Krajský súd v Trenčíne dnes v kauze tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky nerozhodol. Verejné zasadnutie odročil na august, dôvodom bola náhla indispozícia jedného z členov senátu.



Bratislava - Polícia eviduje nárast počtu nelegálnych migrantov v prihraničnej oblasti Nitrianskeho kraja. Od začiatku tohto roka do začiatku júna ich zadržala viac ako za celý rok 2022.



Vilnius - Bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen nevylučuje možnosť, že by niektoré krajiny NATO mohli samostatne vyslať na Ukrajinu svoje pozemné sily.



Kyjev - Najmenej traja ľudia prišli o život v dôsledku zničenia Kachovskej vodnej nádrže v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

- Voda z pretrhnutej Kachovskej vodnej nádrže zaplavila už viac než 600 kilometrov štvorcových územia na Kyjevom ovládanom pravom brehu i na Ruskom okupovanom ľavom brehu rieky Dneper.

- Chersonskú oblasť dnes navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

- Ukrajinské ministerstvo kultúry včera zverejnilo zoznam kultúrnych objektov, ktoré boli poškodené alebo úplne zničené. Postihli viac než 20 múzeí a kultúrnych pamiatok v Chersonskej oblasti.

Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson v stredu 7. júna 2023 po výbuchu priehrady Kachovka.
Foto: TASR/AP


Viedeň — Vlády krajín Európskej únie by sa mali pripraviť na trvalú integráciu utečencov z Ukrajiny. Existujúce opatrenia na pomoc týmto ľuďom by mali byť viac zamerané na ženy a deti, ktoré tvoria väčšinu ukrajinských utečencov. Uviedla to dopoludnia vo Viedni Agentúra Európskej únie pre základné práva.



Annecy - Šesť detí a jedného dospelého zranil dnes nožom útočník v parku v meste Annecy na východe Francúzska. Polícia potvrdila, že pravdepodobného páchateľa zadržala.



Viedeň - Rakúske úrady evakuovali včera neskoro večer stovky cestujúcich z vlaku, v ktorom vypukol požiar, keď prechádzal cez tunel v Tirolsku. Pri incidente utrpelo zranenia približne 50 ľudí.



Hamburg - Vo veku 84 rokov zomrela nemecká princezná Elisabeth, manželka princa Ferdinanda von Bismarck. Jej úmrtie včera potvrdila rodina.



Atény - Vrak britskej ponorky HMS Triumph, ktorá zmizla počas misie počas druhej svetovej vojny v roku 1942, objavil grécky potápač špecializujúci sa na vyhľadávanie potopených lodí. Ponorka bola spustená na vodu v roku 1938 a uskutočnila 20 misií.



Praha - Futbalisti West Hamu vyhrali včerajšie finále Európskej konferenčnej ligy a získali prvý európsky titul od roku 1965. Fiorentinu zdolali v pražskom Edene 2:1, víťazný gól strelil v 90. minúte Jarrod Bowen.
Na snímke hráči West Hamu oslavujú titul po víťazstve vo finále Európskej konferenčnej ligy vo futbale AC Fiorentina - West Ham United (1:2) v stredu 7. júna 2023.
Foto: TASR/AP