Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 9. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Voľby do Národnej rady budú v sobotu 30. septembra. Termín volieb vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár. Predseda Národnej rady je presvedčený, že parlamentné voľby budú slobodné, demokratické a určite férové. Odmieta, že by sa manipulovali. Odsúdil rozoštvávanie spoločnosti zo strany politikov.



Bratislava - Politické strany musia doručiť návrh kandidátnych listín do septembrových parlamentných volieb najneskôr do 2. júla 2023.

Na snímke minister vnútra SR Ivan Šimko počas tlačovej konferencie na tému "Parlamentné voľby 2023" 9. júna 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje uložený trest 15 rokov väzenia pre vodiča Dušana D. z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke Zochova za neprimerane nízky. Krajskému prokurátorovi v Bratislave vydal pokyn, aby proti včerajšiemu rozsudku Mestského súdu Bratislava I. podal odvolanie v neprospech obžalovaného pre nesprávnosť výroku o treste.



Luxemburg - Minister vnútra Ivan Šimko sa na včerajšom zasadnutí Rady Európskej únie pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti v Luxemburgu zdržal hlasovania pri návrhu smerovania azylovej reformy Únie.



Bratislava - Podľa Štatistického úradu priemyselná produkcia Slovenska v apríli medziročne poklesla o 2 percentá. Priemysel tak nadviazal na stagnáciu na konci minulého a začiatku tohto roka. V dlhodobom porovnaní to bol najhorší aprílový výkon od roku 2016 s výnimkou roka 2020, kedy nástup pandémie úplne zastavil výrobu v niektorých odvetviach.



Bratislava - Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy druhého stupňa pred búrkami aj hydrologické výstrahy na celom území Slovenska.



Bratislava - Bratislavu včera zasiahli mimoriadne intenzívne zrážky, ktoré kanalizácia napriek pravidelnej údržbe nestíhala odvádzať. Na sociálnej sieti to vyhlásilo hlavné mesto. O mimoriadnej situácii hovorí aj ružinovský starosta Martin Chren, podľa ktorého na takmer meter vody za hodinu nie je stavaná kanalizácia ani v New Yorku.

Na snímke neprechodná časť pod nadjazdom križovatky Bajkalská - Ružinovská po výdatnom daždi 8. júna 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Vysoké Tatry - Po včerajších výdatných zrážkach vyhlásilo mesto Vysoké Tatry 3. stupeň povodňovej aktivity. Ten platí aj po dnešnom zasadnutí krízového štábu.



Prešov - Mesto Prešov získalo nenávratný finančný príspevok od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie na projekt týkajúci sa mosta na Ulici Pod Hrádkom. Schválený nenávratný príspevok predstavuje sumu viac ako 66.000 eur.



Kyjev - Rusko v noci na dnes opäť útočilo na územie Ukrajiny dronmi, riadenými strelami a raketami. Zostrelených bolo desať z dovedna 16 dronov a štyri riadené strely, uviedla ukrajinská protivzdušná obrana.



Moskva - Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo obytnú budovu v juhoruskom meste Voronež zasiahol dron, uviedol gubernátor Voronežskej oblasti Alexandr Gusev.



Jakarta - Dnes ráno vybuchla indonézska sopka Anak Krakatoa a vychrlila do ovzdušia sivočierny oblak plynov a popola vysoký asi tri kilometre.



Sunrise - Hokejisti Floridy Panthers znížili stav finálovej série play off NHL na 1:2. V noci na dnes zvíťazili na domácom ľade nad Vegas Golden Knights 3:2 po predĺžení.



La Plata - Vo finále majstrovstiev sveta vo futbale do 20 rokov sa stretnú Taliansko a Uruguaj. Vo včerajšom semifinálovom dueli zdolali Uruguajčania hráčov Izraela 1:0. V druhom dueli zdolali Taliani Kórejskú republiku 2:1.



St. Pölten/Budapešť
- Slovenský šprintér Filip Federič obsadil na challengerovom mítingu World Athletics Continental Tour v rakúskom St. Pöltene štvrté miesto v behu na 100 m. Devätnásťročný atlét zároveň časom 10,32 sekundy prekonal slovenský juniorský rekord Jána Volka.