Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 6. júla 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Ministri sa majú dnes opätovne zaoberať aktuálnym čerpaním eurofondov a prostriedkov z plánu obnovy. Téme sa vláda venuje pravidelne v dvojtýždňových intervaloch. Aktuálne informácie má predstaviť dočasne poverená podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková, zverejnené budú dodatočne.

- Pripomienky v rámci pripomienkového konania bude možné naďalej podávať nielen prostredníctvom portálu Slov-Lex, ale aj fyzicky cez podpisové hárky alebo prostredníctvom petičných webov. Vašáková to uviedla po dnešnej vláde v súvislosti so schválenými zmenami a doplnením Legislatívnych pravidiel vlády.

- Minulý rok ukázal potrebu sústrediť sa na krízové riadenie štátu, zdokonalenie jeho štruktúry, ako aj dôsledné vykonávanie a aktualizáciu platných smerníc a opatrení. Vyplýva to zo Správy o stave bezpečnosti Slovenskej republiky za rok 2022, ktorú dopoludnia vzala na vedomie vláda.

- Richard Nemec končí na pozícii štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Predpoludním ho odvolala vláda.

Na snímke podpredsedníčka vlády SR pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková prichádza na 9. rokovanie vlády SR vo štvrtok 6. júla 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Medziročný pokles maloobchodných tržieb pokračoval aj v máji 2023, a to o 8,5 %. Výsledok odvetvia negatívne ovplyvnil najmä 9-percentný pokles tržieb podielovo najvýznamnejších nešpecializovaných predajní, kam sú zaradené hypermarkety a supermarkety. Informoval o tom Štatistický úrad.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu z Výboru pre občianske slobody a ľudské práva dnes prijali návrh rokovacieho mandátu o porušovaní a obchádzaní sankcií, ktoré už uvalila EÚ. Nová právna norma má zabezpečiť, aby sa sankcie EÚ uplatňovali jednotne vo všetkých členských štátoch so spoločnými definíciami a opatreniami.



Washington - Pomalé dodávky zbraní oddialili plánovanú ukrajinskú protiofenzívu a umožnili Rusku posilniť svoju obranu na okupovaných územiach a umiestiť tam míny. Povedal to včera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

- Zelenskyj dnes prisľúbil hmatateľnú odpoveď na ruský raketový útok na obytný dom v meste Ľvov na západe krajiny. Zahynuli tam najmenej štyria ľudia a niekoľko ďalších utrpelo zranenia.

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a desať utrpelo zranenia pri včerajšom ostreľovaní Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny ruskými silami.

Snímka bytovky po ruskom raketovom útoku v Ľvove 6. júla 2023.
Foto: TASR/AP


Minsk – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko dnes vyhlásil, že šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin je v Petrohrade, zatiaľ čo jeho žoldnieri zostávajú v táboroch, kde sa nachádzali aj pred vzburou proti Moskve. Lukašenko minulý týždeň tvrdil, že Prigožin je v Bielorusku.



Johannesburg - Najmenej 16 ľudí vrátene detí prišlo včera o život z dôvodu otravy plynom v meste Boksburg v Juhoafrickej republike. Únik plynu nastal v jednom zo slumov tohto mesta.



New York - Detský fond OSN včera uviedol, že v roku 2022 zaznamenal najvyšší počet závažných porušení práv detí v konfliktoch. Najviac postihnuté boli deti v konfliktoch medzi Izraelom a Palestínčanmi, v Somálsku a Konžskej demokratickej republike. UNICEF vlani zaznamenal celkovo 27.180 prípadov porušení voči 18.890 deťom.



Washington – Pentagon včera oznámil plány na posilnenie ochrany utajovaných informácií. Súvisí to s prípadom Jacka Teixeiru zo vzdušných síl Národnej gardy USA, ktorý na sieti Discord zverejnil množstvo tajných dokumentov.



Vatikán - Pápež František ustanovil komisiu, ktorá bude skúmať mučeníctvo kresťanov v modernej dobe. Jej cieľom je zostaviť zoznam všetkých, ktorí preliali svoju krv v Kristovom mene od prelomu tisícročí.

Na archívnej snímke pápež František.
Foto: TASR/AP


Viedeň – Alpské ľadovce v Rakúsku zaznamenali v roku 2022 rekordný medziročný úbytok. Spôsobilo ho extrémne málo snehu v zime, vysoké letné teploty a saharský piesok priviaty vetrom. Odborníci varujú, že rakúske ľadovce sa úplne roztopia najneskôr v roku 2075.



Menlo Park - Do aplikácie Threads, ktorú spoločnosť Meta spustila v noci na dnes, sa počas prvých siedmich hodín fungovania zaregistrovalo desať miliónov používateľov. Nová aplikácia funguje na podobnom princípe ako Twitter a mohla by jej konkurovať.



Berlín - Maskot budúcoročných ME vo futbale v Nemecku sa bude volať Albärt. Meno pre medveďa určili v hlasovaní návštevníci webu Európskej futbalovej únie a školáci z európskych krajín.