Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 24. júla 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Voľby do Národnej rady by v júli vyhral Smer-SD so ziskom 19,4 percenta. Nasledovali by Progresívne Slovensko (15,9 percenta) a Hlas-SD (14,9 percenta). Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N. Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie Republika (8,6 percenta) a tiež koalícia OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia (7,1 percenta). Zastúpenie v parlamente by mali aj Sme rodina (6,4 percenta), KDH (5,9 percenta), SaS (päť percent) a SNS (päť percent).

Na snímke predseda strany SMER - sociálna demokracia Robert Fico počas brífingu po stretnutí s predsedom vlády SR Ľudovítom Ódorom na Úrade vlády 29. mája 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Trenčín – Na Slovensku stúpla v júni nezamestnanosť medzimesačne o 0,02 % na úroveň 3,92 %. Najvyššia bola v okrese Kežmarok (9,85 %), najnižšia v Trenčianskom okrese (2,07 %). Vyplýva to z informácií Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.



Bratislava - Objem nákladnej prepravy v máji 2023 dosiahol 19,8 milióna ton tovaru, čo predstavovalo medziročne pokles o 13,2 %. V medziročnom porovnávaní pokračoval pokles objemu prepraveného tovaru od júla 2022. Informoval o tom dopoludnia Štatistický úrad.



Bratislava - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu vyhlásilo výzvu na podporu poskytovania ranej starostlivosti a ranej intervencie deťom vo veku nula až šesť rokov z prostredia marginalizovaných rómskych komunít a z prostredia generačnej chudoby. Na výzvu je určených vyše šesť miliónov eur.



Bratislava - Lekári od spustenia služby elektronickej práceneschopnosti vystavili takmer 468.000 ePN. Za mesiac jún tohto roka už bol podiel ePN na celkovo vystavených PN takmer 92 percent.



Bratislava - Neuzavretie obilnej dohody medzi Ukrajinou, Ruskom a ich mediačnými partnermi z Turecka a OSN môže spôsobiť v Afrike humanitárnu katastrofu. Mlynári vyzývajú Európsku komisiu na to, aby konečne zabezpečila funkčné logistické koridory pre ukrajinské obilie a múku, ktorá má smerovať do Afriky a nie do krajín EÚ. Uviedol to Milan Lapšanský, generálny sekretár Slovenskej spoločnosti mlynárov.



Atény - Obyvateľom zo štyroch obcí na ostrove Evia v Egejskom mori nariadili, aby sa pripravili na evakuáciu. Z ostrova Korfu v Iónskom mori evakuovali už takmer 2500 ľudí. Obyvateľov zo zasiahnutých oblastí na ostrove Evia presúvajú do okolia mesta Karystos.

V jednom z preventívne evakuovaných hotelov na ostrove Korfu, kde sa taktiež začal šíriť požiar, boli aj Slováci. Všetci sú v poriadku a po upokojení situácie sa spolu s ďalšími klientmi mohli opätovne vrátiť do ubytovania. Uviedol to prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Beres.

- Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Aténach dopoludnia upozornilo slovenských občanov v evakuovaných oblastiach, aby sa riadili pokynmi miestnych úradov, bezpečnostných a záchranných zložiek. Veľvyslanectvo je v spojení so zástupcami cestovných kancelárií a gréckymi orgánmi.

- Počas druhého dňa svojho nasadenia v Grécku pomáhalo 28 slovenských hasičov. Pomáhali s čerpaním vody na plnenie hasičských vozidiel miestnych hasičov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajina dobyla naspäť približne 50 percent svojho územia, ktoré Rusko okupovalo počas invázie od februára 2022. Protiofenzíva Kyjeva bude trvať ešte niekoľko mesiacov. Vyhlásil včera americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

- Ukrajinský dronový útok zasiahol v noci na dnes muničný sklad v meste Džankoj na Krymskom polostrove. Uviedol to Ruskom dosadený gubernátor Krymu Sergej Axionov. Pri útoku bol poškodený aj obytný dom a ruská protivzdušná obrana zneškodnila nad Krymom 11 bezpilotných lietadiel.



Soul - Do Južnej Kórey dnes dorazila druhá americká ponorka s jadrovým pohonom USS Annapolis. Minulý týždeň Spojené štáty do tejto krajiny vyslali jadrovú ponorka USS Kentucky vyzbrojenú jadrovými hlavicami.

Americká jadrová ponorka USS Kentucky (uprostred) vyzbrojená balistickými raketami v utorok 18. júla 2023 priplávala do juhokórejského prístavného mesta Pusan.
Foto: TASR/Jonhap


San Francisco - Miliardár Elon Musk dnes predstavil nové logo sociálnej siete Twitter, ktorú vlastní. Je ním písmeno X v art deco štýle.



Bratislava - Na západe a juhu Slovenska môžu byť dnes vysoké teploty. Tiež hrozia búrky na celom území Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahy.