Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 7. augusta 2023 - 11.45 h.

Bratislava - Mimoriadnu situáciu vyhlásili v súvislosti s povodňovou aktivitou počas víkendu v 35 obciach. Z toho v 15 obciach naďalej pretrváva tretí stupeň povodňovej aktivity. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu vnútra.

- Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre niektoré okresy Slovenska hydrologické výstrahy druhého a prvého stupňa pred povodňami.

- Hasiči zasahovali včera v súvislosti s počasím 146-krát. Najviac výjazdov uskutočnili v Košickom kraji, kde bola ich pomoc potrebná 39-krát.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Od 1. septembra prestane Sociálna poisťovňa vyplácať pandemické ošetrovné. Ukončením uplatňovania ustanovení pandemického ošetrovného odpadá školám a zariadeniam sociálnych služieb povinnosť zasielať zoznamy neprítomných žiakov a klientov. Zoznamy naposledy pošlú za mesiac júl v auguste.



Bratislava - Skoro štvrtina Slovákov nemá vôbec žiadnu finančnú rezervu pre prípad, že by sa zhoršila ich životná situácia. Na druhej strane, pätina ľudí uvádza, že majú úspory najmenej na úrovni päťnásobku mesačného príjmu ich rodiny. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra STEM/MARK pre Home Credit Slovakia na prelome mája a júna.



Bratislava - Na nábreží v centre Bratislavy od dnešného dňa spúšťa magistrát práce na výraznej zmene organizácie dopravy. V rámci nej tam pribudnú cyklopruhy aj buspruhy a obmedzí sa individuálna automobilová doprava. Práce by mali potrvať do začiatku septembra.



Bratislava - Pri elektronických skúšobných testoch na vodičský preukaz je zatiaľ neúspešnosť vyššia ako pri pôvodných. Za štyri mesiace a po vyše 26.500 vykonaných elektronických testoch predstavuje 21 percent. Pri pôvodných "papierových" testoch bolo hodnotených klasifikačným stupňom "neprospel" priemerne 12 percent žiadateľov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.



Kyjev - Ukrajinská armáda potvrdila, že včera zasiahla útokmi dva cestné mosty spájajúce Krymský polostrov s časťami južnej Ukrajiny, ktoré okupuje Rusko.

- Ukrajinské útoky zasiahli kľúčové trasy pre Rusko a to Čonharský most spájajúci Chersonskú oblasť s Krymom a menší most vedúci na Krym z ukrajinského mesta Heničesk. Polostrov Krym si Rusko protiprávne anektovalo v roku 2014.



Kyjev - Systémy protivzdušnej obrany dodané Ukrajine Nemeckom a Spojenými štátmi "už prinášajú významné výsledky" a za posledný týždeň zostrelili "značné množstvo" ruských rakiet a dronov. Povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom včerajšom večernom prejave.

Archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruská protivzdušná obrana zničila dron nad Kalužskou oblasťou v západnej časti Ruska, oznámil dnes tamojší gubernátor Vladislav Šapša. To, kto tento dron vyslal, nebolo bezprostredne známe.



Los Angeles - Americkým vedcom sa podarilo zopakovať experiment z vlaňajšieho decembra, pri ktorom jadrovou fúziou vzniklo viac energie, než sa na ňu vynaložilo. Tento objav by mohol otvoriť cestu k využívaniu alternatívnych zdrojov čistej energie.



Tbilisi Pozorovateľská misia Európskej únie v Gruzínsku eviduje v Ruskom kontrolovaných oblastiach Južné Osetsko a Abcházsko menej ruských vojakov ako pred vojnou na Ukrajine.



Moskva - Ruské úrady v piatok 11. augusta pre štart ruskej lunárnej misie evakuujú obec Šachtinskij v Chabarovskej oblasti na výhode krajiny, oznámil miestny predstaviteľ. Pôjde o prvú ruskú misiu na Mesiac za takmer polstoročie. Obec sa nachádza v oblasti, do ktorej by mohli dopadnúť trosky raketového urýchľovača po tom, čo sa oddelí od rakety.



Paríž - Slovenský veslár Peter Strečanský získal bronz v skife na majstrovstvách sveta do 19 rokov v Paríži. V A-finále obsadil tretie miesto časom 7:12,87 minúty, keď na víťazného Turka Halila Kaana Köroglua stratil 6,45 sekundy. Strečanský tak zopakoval umiestnenie spred roka z talianskeho Varese.



Čcheng-tu - Slovenský univerzitný tím zakončil účinkovanie na Svetovej univerziáde v čínskom Čcheng-tu víťazstvom. Vodní pólisti zdolali Kórejčanov 11:10 a skončili tak na 9. mieste.